Düşen Germanwings uçağından ilk kare

Düşen Germanwings uçağından ilk kare

Barcelona-Düsseldorf seferini yapan Airbus A320 tipi bir yolcu uçağı, Fransız Alpleri'nin güneyinde düştü.

Düşen Germanwings uçağından ilk kare
16px
24px
24.03.2015 21:59
ABONE OLgoogle
Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, 144 yolcu ve altı mürettebat taşıyan uçakta kurtulan olmadığını söyledi. İspanya Başbakanı Mariano Rajoy, "Düşen uçakta çok sayıda İspanyol, Alman ve Türk var" dedi. Fransa İçişleri Bakanlığı, uçağın karakutularından birine ulaşıldığını açıkladı.

Lufthansa'ya bağlı Germanwings havayolu şirketine ait uçakta 150 kişi olduğu açıklandı.


Kaza yerinden geçilen ilk karelerden biri...

Fransa'dan gelen son dakika açıklamasıan göre enkazda uçağın bir kara kutusuna ulaşıldığı bildirilirken yetkililer kaza nedeninin ilk bulgularında terör saldırısı ihtimaline yer vermediklerini belirttiler.


YOLCULARIN ÇOĞU ALMAN VATANDAŞI

Yetkililer uçakta bulunan yolcularının 67 Alman vatandaşı olduğunu duyurdu. Uçakta ayrıca 45 İspanyol vatandaşının da bulunduğu ileri sürüldü. Kazada ölenlerin kimliklerinin kısa sürede kamuoyuna açıklanması bekleniyor.

'UÇAKTA 16 ÖĞRENCİ DE BULUNUYORDU'

Uçak kazasını aktaran Alman basına göre, uçakta Gelsenkirchen kenti yakınlarında bulunan Hertern kasabasından bir liseden (Gymnasium)16 öğrenci ve iki de öğretmenden oluşan bir sınıfın da bulunduğu kaydedildi. Okul öğrencilerin, İspanya'dan gelen öğrenci grubuna karşılık İspanya'ya giden öğrenci grubu olduğu belirtildi.

GERMANWİNGS: UÇAKTA İKİ DE BEBEK VARDI

Germanwings'ten bir yetkili uçak kazasıyla ilgili açıklama yaptı. Germanwings'ten yapılan açıklamada "Germanwings bugün (24 Mart 2015) yerel saat ile 11:00 civarında Airbus A320 uçağının Nice şehri yakınlarında kaza geçirdiğini büyük bir üzüntü ile teyit eder. 4U 9525 sefer sayılı uçak Barselona-Düsseldorf seferini gerçekleştirmekteydi. Uçakta 144 yolcu ve 6 mürettebat bulunuyordu. Lufthansa ve Germanwings bir yardım hattı kurmuştur. 0800 11 33 55 77 nolu telefon tüm yolcuların ailelerine hizmet edecektir. Bu noktada elimizde kesinleşmiş daha fazla bilgi bulunmamaktır. Germanwings kapsamlı bir araştırma sürdürmektedir. Konuyla ilgili kesin bilgiler elimize ulaştıkça sizinle paylaşıyor olacağız" denildi.

Köln-Bonn Havalimanı'nda basın toplantısı düzeleyen Germanwings CEO'su Thomas Winkelmann, uçağın rutin kontrollünün son olarak 23 Mart’ta Düsseldorf’ta yapıldığı, son kapsamlı kotrolününse 2013 yazında gerçekleştiği açıklandı. Alman yetkililer, hayatını kaybedenlerin ailelerine haber verilmeden yolcuların kimlik bilgilerine ilişkin açıklama yapılmayacağını belirtti.

Açıklamada, "Uçakta bulunan 150 kişi arasında 2 de bebek vardı. Yolcuların 67'si Alman'dı. Öncelikle kazada hayatını kaybedenlerin yakınlarına bilgi vermekle hükümlüyüz. Hangi aşamada ne yaşandığının soruşturmasını yapacağız. Bir daha böyle bir olayın yaşanmaması için elimizden geleni yapacağız. Uçağın kaptanı 10 yıllık tecrübesi olan bir kaptandı. Airbus uçağıyla 6 bin saatlik tecrübesi olan bir pilottu. Uçak 1991'den beri kullanılıyordu. Bundan sonrası için titizlikle araştırılması soruşturulması gerekiyor" denildi. Germanwinds şirketinin yetkilileri uçağın irtifa kaybedip çarpmasının sekiz dakika sürdüğünü açıkladı. Uçağın kesin düşüş nedeninin ise karakutu bulununca belli olacağını belirtti 

Alman yetkililer düşen uçakta İspanya'daki bir liseden 16 öğrenci de bulunduğunu bildirdi.

KATALAN HABER KANALI: UÇAKTA 39 TÜRK SOYADLI KİŞİ VARDI

Katalan Haber kanalı '24 Saat', Almanya kaynaklarına dayanarak uçakta 39 Türk soyadlı kişinin bulunduğu bilgisine ulaştıklarını duyurdu. Kanal, ölenlerin çoğunun öğrenci olduğunu duyurdu. '24 Saat' kanalı, ölenlerin çoğunun öğrenci olduğunu duyurdu.

'DEPREM OLUYOR SANDIK'

Germanwings havayolu şirketine ait 150 yolcu ve mürettebat taşıyan Airbus A320 uçağının Fransa'da Güney Alpler'de düştüğü bölgenin yakınındaki kayak tesisinde çalışan bir kişi, uçağın düşme sesini duyduklarını söyledi. Rejane adlı kayak merkezi çalışanı, sesi 'ufak bir deprem sandıklarını' söyledi. Kazanın meydana geldiği Barcelonnette ve Digne arasındaki bölgede, Rejane'nin çalıştığı kayak tesisleri dışında bir yerleşim olmadığı belirtildi.

HOLLANDE: ÖLENLER ARASINDA TÜRKLER DE VAR

Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, Lufthansa'ya ait GermanWings havayolu şirketinin Airbus A320 tipi uçağının düşmesiyle meydana gelen kazada ölenlerin arasında Türk yolcuların da bulunduğunu bildirdi.

Hollande, resmi ziyaret için Fransa'da bulunan İspanya Kralı 6. Felipe ile yaptığı görüşmenin ardından, GermanWings havayolu şirketinin İspanya'nın Barselona kentinden Almanya'nın Düsseldorf kentine giden Airbus A320 tipi uçağının Fransa'nın güneyindeki Barcelonette şehrine düşmesi sonucu meydana gelen kazadan sağ kurtulan olmadığını duyurdu.

Cumhurbaşkanı Hollande, kazadan duyduğu üzüntüyü dile getirerek, "Kazada ölenlerin arasında Alman ve Türk yolcular var" dedi. Resmi ziyaret için başkent Paris'te bulunan İspanya Kralı 6. Felipe'nin de Fransa'daki tüm resmi programını iptal ettiği belirtildi.

Diğer taraftan, uçağın dağlık bir bölgeye düşmesi dolayısıyla enkaza ulaşma çalışmalarının güçlükle yürütüldüğü kaydedildi.

Ayrıca Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande'ın Almanya Başbakanı Angela Merkel'i telefonda arayarak bilgi paylaştığı da bildirildi.

ANGELA MERKEL'DEN İLK AÇIKLAMA

Almanya Başbakanı Angela Merkel, François Hollande'dan gerekli bilgileri aldığını belirterek Almanya'da kriz masası oluşturulduğunu belirtti. Yarın kaza bölgesine gideceğini belirten Angela Merkel, "Hepimiz yastayız. Benim ve bütün hükümetin kalbi, yakınlarını ve arkadaşlarını kaybedenlerle birlikte" dedi.

BAKAN: SOS SİNYALİNDEN HEMEN SONRA DÜŞTÜ

Taşımacılıktan sorumlu Devlet Bakanı Alain Vidalies yaptığı açıklamada uçak kazasından sağ kurtulan olmadığını söyledi. Saat 10:47 sularında uçaktan SOS alındığını ve uçağın bu sırada "anormal" bir pozisyonda ve 5000 feetlik bir yükseklikte olduğunu söyleyen Fransız bakan uçağın alınan SOS sinyalinden hemen sonra düştüğünü belirtti.

Uçağın Méolans-Revel köyüne yakın bir yere düştüğü açıklamasını yapan Fransa Başbakanlığı kabinesi İçişleri Bakanı Bernard Cazeneuve, Çevre Bakanı Ségolene Royal ve taşımacılıktan sorumlu Devlet Bakanı Alain Vidalies uçağın düştüğü bölgeye gideceklerini söyledi.

Cumhurbaşkanı François Hollande da yaptığı açıklamada Şansölye Angela Merkel'e taziyelerini iletti ve kaza sebeplerinin derhal anlaşılması için tüm gerekenlerin yapılacağını söyledi.

ALMANYA'DA KRİZ MASASI OLUŞTURULDU

Alman havayolu şirketi Lufthansa'ya ait GermanWings havayollarının Barselona'dan Düsseldorf'a giden uçağının Fransa'nın güneyine düşmesi üzerine Almanya'da kriz masası oluşturulduğu bildirildi.

Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier, Dışişleri Bakanlığında yaptığı açıklamada, "Felaketin ayrıntılarını araştırmaya çalışacak kriz masası oluşturduk" diyerek kazayla ilgili 030-50003000 telefon numaralı kriz merkezi kurulduğunu kaydetti.

Steinmeier, uçak kazasından hemen sonra Fransız mevkidaşı Laurent Fabius ile temasa geçtiğini belirterek Fransa ile yakın işbirliği içinde olacaklarını söyledi ve itinalı çalışmalarından dolayı Fransız makamlarına teşekkür etti.

Kazada kaç Alman vatandaşının hayatını kaybettiği konusunda bir şey söyleyemeyeceğini ifade eden Steinmeier, bu zor zamanda düşüncelerinin, yolcu ve mürettebat yakınlarıyla olduğunu söyledi.

Uçağın düştüğü bölge...

LUFTHANSA'DAN İLK RESMİ AÇIKLAMA

Germanwings'in sahibi Lufthansa Havayolları CEO'su Carsten Spohr, Lufthansa'nın resmi twitter hesabı üzerinden şu açıklamayı yaptı: "4U 9525 sefer sayılı uçuşa ne olduğunu henüz bilmiyoruz. 4U 9252'te bulunan yolcularımızın ve mürettebatımızın aileleri ve arkadaşılarına en derin üzüntümü bildiririm. Eğer korkularımız doğruysa, bu Lufthansa için kara bir gün. Sağ kalanlar bulmayı umuyoruz."

GERMANWİNGS'DEN AÇIKLAMA

Germanwings’ten düşen uçakla ilgili açıklama yapıldı: Açıklama şöyle: “Germanwings bugün (24 Mart 2015) yerel saat ile 11:00 civarında Airbus A320 uçağının Nice şehri yakınlarında kaza geçirdiğini büyük bir üzüntü ile teyit eder. 4U 9525 sefer sayılı uçak Barselona-Düsseldorf seferini gerçekleştirmekteydi. Uçakta 144 yolcu ve 6 mürettebat bulunuyordu. Bu noktada elimizde kesinleşmiş daha fazla bilgi bulunmamaktır. Germanwings kapsamlı bir araştırma sürdürmektedir. Konuyla ilgili kesin bilgiler elimize ulaştıkça sizinle paylaşıyor olacağız.”

GERMANWİNGS LOGOSUNUN RENKLERİNİ DEĞİŞTİRDİ

Germanwings uçak kazasının ardından Facebook ve Twitter'daki logolarının rengini değiştirdi. Kırmızı ve sarı olan logo renklerini gri ve siyah olarak değiştirdi.

AIRBUS'DAN AÇIKLAMA

Aifrbus firmasından yaşanan uçak kazası ile ilgili olarak yazılı açıklama yapıldı. Açıklama şu şekilde: "Fransız Alplerinde gerçekleşen Germanwings 4U 9525 kazası Airbus bugün yerel saat ile 11.00 sıralarında Fransız Alplerinde Prads-Haute-Bleone'de Germanwings Havayolları'na ait A320 uçağının bir kazaya uğradığını doğrulamaktan büyük üzüntü duymaktadır. 4U 9525 sefer sayılı uçak Barcelona, İspanya'dan Dusseldorf, Almanya'ya tarifeli sefer gerçekleştirmekteydi.

Kazaya karışan D-AIPX tescilli MSN (üreticinin seri numarası)147, Lufthansa'ya üretim bandından 1991 yılında teslim edilmiştir. Uçak 46,700 uçuşta yaklaşık olarak 58,300 saat uçuş gerçekleştirmiştir. Uçak CFM 56-5A1 motorları ile güçlendirilmiştir. Şu anda elimizde başka kesin bilgi bulunmamaktadır.

ICAO annex 13 uyarınca, teknik danışmanlardan oluşan Airbus ekibi, araştırmadan sorumlu olan Fransız BEA'ya yardım etmek üzere yola çıkacaktır.

A320'ler, standart iki sınıf düzeninde 150 yolcu kapasitesine sahip çift motorlu ve tek koridorlu uçaklardır. İlk Airbus A320, 1988 yılının Mart ayında hizmete girmiştir. Bugüne kadar tüm A320 filosu 85 milyondan fazla uçuşta 150 milyondan fazla saat uçuş gerçekleştirmiştir.

Airbus, detaylar otoriteler tarafından doğrulandıkça kesin bilgileri aktarmaya devam edecektir. Airbus çalışanlarının tüm duaları 4U 9525 kazasından etkilenen yolcu ve mürettebatın aile ve yakınlarıyla."

 
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde