Durmuş Yılmaz, Merkez'in sürpriz kararına ne dedi?

Durmuş Yılmaz, Merkez'in sürpriz kararına ne dedi?

Merkez Bankası eski Başkanı Durmuş Yılmaz, MB’nin aldığı faiz kararını ve dövize ilişkin diğer iki hamlesiyle ilgili olarak ...

Durmuş Yılmaz, Merkez'in sürpriz kararına ne dedi?
16px
24px
24.11.2016 15:57
ABONE OLgoogle

Merkez Bankası eski Başkanı Durmuş Yılmaz, MB’nin aldığı faiz kararını ve dövize ilişkin diğer iki hamlesiyle ilgili olarak “Merkez Bankası’nın faizi artırdığı için değil de faizi artırabilme cesareti gösterdiği için alkışlamalıyız” dedi. 

Merkezin faiz kararıyla, son zamanda piyasa faiziyle açılan arasını daraltmaya çalıştığını belirten Durmuş Yılmaz şöyle konuştu:

“Merkez’in kararları bence olumlu ama bunu söylerken Merkez Bankasını faizi artırdığı için değil de faizi artırabilme cesareti gösterdiği için alkışlamalıyız.

Merkez'e rağmen doların ateşi düşmüyor

Bugüne kadar siyasi söylemler, konuşmalar olmasaydı ve MB faizi her iki yönde de artırabilir azaltabilir, algısının etrafında bunu yapsaydı çok daha etkili olurdu.  Siyasiler düşük faiz istediğinden hareketle MB’yi eleştirdiler. MB faizi ile piyasa faizleri ayrıştı, aradaki makas açıldı.

Bugünkü kararla MB, bir bakıma kendi faizlerini piyasa faizine yaklaştırmış oldu. İki yıllık ve 10 yıllık kağıtlara baktığımızda önemli artışlar olmuştu dolayısıyla MB bu faiz artırımıyla kendi fazini piyasa faizine doğru yukarı yönlü iteledi. Böylece kur üzerinde olumlu etkisini de hemen gördük;  bir şansızlık Avrupa Parlamentosunun Türkiye’nin üyelik müzakerelerini geçici olarak dondurma kararıyla aynı zamana rastladı.”  

Merkez Bankası'ndan kritik faiz kararı

PİYASALAR, MB’Yİ TEST EDEBİLİR, HAZIRLIKLI OLSUN

Kur, bundan sonra bu seviyelerde devam eder mi, sorusuna ise Yılmaz, şu yanıtı verdi: “Kurun bu seviyelerde devam etmesi için piyasalar Merkez’in bu kararını yeniden test edebilir, MB buna hazırlıklı olmalı. Yani piyasa kuru yeniden yukarı hareket ettirmeye çalışabilir; Merkez Bankası buna hazırlıklı olmalı. 
Merkez’in bugün aldığı zorunlu karşılıklar ve ihracat reeskont kredilerine ilişkin kararları da döviz piyasasındaki likiditeyi artırmaya; kurlar üzerindeki baskıyı azaltmaya yönelik doğru adımlar. İmalat sanayi ithalata çok bağımlı, oradan maliyet artışı, oda enflasyon artışı olabilir oradan da faize enflasyon telafisi istiyor piyasa...

SİYASİLER ELBETTE KONUŞSUN AMA... 

Son 20-30 günde olanlarla bir kez daha gördük ki siyasilerin konuşmaları, ki konuşsunlar buna birşey deme hakkımız yok, milllete hesap veren onlar,  MB’nin etkinliği üzerindeki haksız şüpheleri güçlendirerek yeniden sıkıntıya sebep olabilir. O nedenle MB’nin eli serbest olmalı ve piyasaya her zaman elindeki veriye göre faizi hem aşağgı hem yukarı hareket ettirebileceği inancını vermeli." 

Hürriyet

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde