Durmak yok! İstanbul'da suya yine gizli zam

Durmak yok! İstanbul'da suya yine gizli zam

Sene başında suyun metreküp fiyatına yüzde 90 zam yapan İSKİ'nin temmuz ayında da zam yaptığı ortaya çıktı.

Durmak yok! İstanbul'da suya yine gizli zam
16px
24px
29.07.2015 05:02
ABONE OLgoogle
Sene başında suyun metreküp fiyatına yüzde 90 zam yapan İSKİ'nin temmuz ayında da zam yaptığı ortaya çıktı. Buna göre, metreküp başına Konut 1 tarifesinde 21 kuruş, Konut 2'de 29 kuruş ve Konut 3'te 40 kuruş zam geldi. Bu ise en düşük tarifede fatura başı 2 lira zam anlamına geliyor.

Barajların son 4 yılın en yüksek doluluk oranına sahip olduğu, hiç yağmur yağmasa dahi barajlarda en az 1 yıllık ihtiyacı karşılayacak Suyun olduğu İstanbul'da İski'nin bu ayın başından itibaren suya yeni zamlar yaptığı ortaya çıktı.

Sene başındaki tarife değişikliğiyle yapılan gizli zamla birlikte yılın ilk 7 ayında İstanbul'da iki kez zam yapılmış oldu. Buna göre, metreküp başına Konut 1 tarifesinde 21 kuruş, Konut 2'de +29 kuruş ve Konut 3'te 40 kuruş zam geldi. Bu ise en düşük tarifede fatura başı 2 lira zam anlamına geliyor.

Bu rakam İstanbul'daki yaklaşık 5 milyon 750 bin abone sayısı ile çarpıldığında İSKİ'nin kasasına aylık en az 10 milyon lira ekstra gelir gireceği anlamına geliyor. İSKİ'nin sitesinde yer alan tarife fiyatlarına bakıldığında ise kurumun her ay 5-10 kuruş arası suya zam yaptığı görülüyor.

4 Temmuz'da güncellenen tarifeye göre 0-10 metreküp arası su kullanan abonelerden oluşan Konut 1 tarifesinin metreküp fiyatı 3.70'ten 3.91 liraya, 10-20 metreküp arası su kullanan abonelerden oluşan Konut 2 tarifesinin metreküp fiyatı 5.40'tan 5.69 liraya ve 20 metreküp ve üzeri su kullanan abonelerden oluşan Konut 3 tarifesinin metreküp fiyatı 7.90'dan 8.30 liraya yükseldi.

AYLIK 5-10 KURUŞ ZAM YAPILIYOR

Konuyla ilgili İSKİ basın birimi kendilerinin bilgi verme yetkilerinin olmadığını söyledi. İSKİ çağrı merkezindeki görevlinin verdiği bilgi kurumun aboneden habersiz zam yaptığını ortaya çıkarıyor. Kendisine zammın gerekçesi sorulduğunda ise görevli, “Aylık baz kuruşluk zam yapılıyor. İSKİ'nin internet sitesinde de güncel fiyatlar görülebiliyor. Son fiyatlara bakıldığında metreküp başına 1-10 metreküp arası 3.91, 10-20 metreküp arası 5.69, 21 metreküp üzeri 8.40 liralık tarife uygulanıyor.” bilgisini verdi.

Görevli, “İSKİ sene başında tarifeli kademeye geçti ve 0-10 metreküp arasını 3.70 lira olarak belirlemişti. Bu tarife her geçen gün değişiyor mu?” sorusuna ise “Aylık bazda değişiyor evet. Zam yapılıyor 10 kuruş 5 kuruş şeklinde.” cevap verdi. Buna göre İSKİ sene başından itibaren her ay suyun metreküp fiyatlarına 5-10 kuruş arası zam yaptığı görülüyor. En yüksek zammın ise haziran ayında yapıldığı görülüyor.

İstanbul'da suya zam yapılması için herhangi bir sebep bulunmuyor. Zira 28 Temmuz 2015 itibarıyla İstanbul içme suyu barajlarındaki doluluk oranı yüzde 79,06. Bu oran İSKİ barajlarının son 4 yıldaki en yüksek doluluk seviyesi.
Derviş Genç/Zaman
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde