Dünyanın beklediği FED kararı açıklandı!

Dünyanın beklediği FED kararı açıklandı!

ABD Merkez Bankası Fed, Federal Açık Piyasa Komitesi’nin (FOMC) kararını açıkladı.

Dünyanın beklediği FED kararı açıklandı!
16px
24px
27.04.2016 20:21
ABONE OLgoogle
ABD Merkez Bankası (Fed), politika faiz oranını beklendiği gibi sabit tuttu ancak bir sonraki faiz artışının zamanlamasına yönelik açık bir sinyal vermedi.

Fed’in para politikalarını belirleyen Federal Açık Piyasa Komitesinin (FOMC) iki günlük nisan toplantısı sona erdi. 

Toplantının ardından yayınlanan karar metnine göre, FOMC üyeleri, gösterge faiz oranını yüzde 0,25-0,50 aralığında sabit tutma kararını 1'e karşı 9 oyla aldı.

Kansas City Fed Başkanı Esther George'un bir önceki toplantıda olduğu gibi muhalif tarafta yer aldığı belirtildi.

İŞ GÜCÜ PİYASASI İYİLEŞTİ, EKONOMİ YAVAŞLADI

FOMC'nin karar metninde, "FOMC’nin mart toplantısından bu yana alınan veriler, iş gücü piyasasının yavaşlayan ekonomik aktiviteye rağmen daha iyileştiğine işaret ediyor. Hane halkı harcamaları reel gelirler ve tüketici güveninin artmasına karşın zayıfladı. Yıl başından bu yana, konut sektörü iyileşirken, sabit yatırımlar ve net ihracat zayıf kalmaya devam etti" değerlendirmelerine yer verildi.

Öte yandan, enflasyonun kısmen enerji fiyatlarındaki düşüş nedeniyle Fed'in yüzde 2 hedefinin altında seyretmeyi sürdürdüğü kaydedilen metinde, enflasyon beklentilerinin de düşük kaldığına işaret edildi.

Karar metninde, ayrıca Fed’in tam istihdam ve fiyat istikrarı hedeflerine ulaşabilmek için kademeli bir faiz artış politikası izleneceği vurgulanırken, “Komite, ekonomik koşulların sadece kademeli faiz artışlarına imkan tanıyacağını öngörüyor, bu nedenle federal fonlama oranının bir süre daha uzun vadeli normallerinin altında kalması bekleniyor. Buna karşın, federal fonlama oranının izleyeceği gerçek yol, gelen verilere bağlı olacak.” ifadeleri kullanıldı.

HAZİRAN İÇİN İPUCU YOK

FOMC karar metninde, ekonomiye yönelik risklere değinilmemesi, Fed'in gelecek faiz artırımlarının zamanlaması konusunda sessiz kalmayı tercih ettiği şeklinde yorumlandı.

Bazı uzmanlar, FOMC metnine "ekonomiye yönelik riskler dengede" türünde bir ifadenin eklenebileceği beklentisini taşıyordu. 

Bu arada, yayımlanan metinden, mart toplantısına ait bildiride yer alan "küresel gelişmeler risk teşkil ediyor" cümlesinin çıkarılması da dikkati çekti. 

FOMC'nin bir sonraki toplantısı, 14-15 Haziran tarihlerinde gerçekleşecek. Toplantı, Fed Başkanı Janet Yellen'in kararların açıklanmasını takiben basın konferansı düzenleyecek olması nedeniyle önem taşıyor. Ekonomistler, hazirana kadar gelecek verilerin, iş gücü piyasası ve enflasyonda istenen iyileşmeyi yansıtması ve yeni bir finansal dalgalanma yaşanmaması durumunda Fed'in bu toplantıda yeniden faiz artışına gidilebileceğini öngörüyor.

PİYASALAR, FOMC KARARINI FİYATLIYOR

Fed'in faizleri sabit tutma kararı öncesi satış ağırlıklı seyreden Dow Jones ve Standard and Poor's endeksleri, toplantının karar metnini takiben kayıplarını geri aldı. Nasdaq ise şu sıralar yüzde 0,9 değer kaybıyla işlem görüyor. 

Diğer taraftan, kararlar öncesinde 1,1336 seviyesinde seyreden avro/dolar paritesi, bildirinin yayınlanmasının ardından önce 1,1348'e yükselse de daha sonra 1,1325'e geriledi. Dolar/TL paritesi ise uluslararası piyasalarda 2,8208 seviyelerinde denge arıyor. 
Brent tipi ham petrolün varil fiyatı, karar sonrasında 46,43 dolardan 46,83 dolara çıktı, ABD türü ham petrolün varil fiyatı da 44,73'ten 45,12 dolara yükseldi.?Öte yandan, kararlar öncesinde 1,249 dolardan alıcı bulan altının onsu, bildiriyi takiben 1,246 dolar civarına geriledi. 
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde