Dünyadaki olaylara bakışımız aynı

Dünyadaki olaylara bakışımız aynı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Papa Franciscus'u Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda resmi törenle karşıladı.

Dünyadaki olaylara bakışımız aynı
16px
24px
28.11.2014 13:39
ABONE OLgoogle
Üç günlük ziyaret için Türkiye'ye gelen Katolik dünyasının ruhani lideri ve Vatikan Devlet Başkanı Papa Francis, Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda resmi törenle karşılandı.

Atlı birlikler tarafından protokol yolunda karşılanan Papa Francis, kortej eşliğinde Ak-Saray'a geldi. Cumhurbaşkanı Erdoğan konuğunu saray girişindeki kapıda karşıladı ve daha sonrada resmi törene geçildi.

Türkiye ve Vatikan ulusal marşlarının okunmasının ardından, Papa Francis Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayını hafifçe öne eğilerek ve "Merhaba Asker" diyerek Türkçe selamladı.

Dünyadaki olaylara bakışımız aynı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Papa Franciscus Cumhurbaşkanlığı Sarayı'ndaki görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın konuşmasında öne çıkan bazı ifadeler şöyle:

"Yaptığımız görüşmede farklı düşündüğümüz konu, hemen hemen hiç yok. Dünyadaki bu olaylara bakışta aynı şeyleri paylaşıyoruz. Terörle mücadeleki bakışımız aynı, dünyada özellikle şiddete yönelik bakışımız aynı, paranın egemenliğine yönelik bakışımız aynı."

"Batıda ırkçılık, ayrımcılık, farklı olana nefret ve İslamofobi ne yazık ki son derece hızlı ve ciddi bir şekilde tırmanma seyri gösteriyor. Müslüman ülkelerin yanında Batılı ülkelerde yaşayan Müslümanlara karşı önyargının ve tahammülsüzlüğün giderek arttığını görüyoruz. İnsanlar sadece mensup olduğu dinlerden dolayı peşinen ve son derece haksız biçimde gerici, hoşgörüsüz tutucu ya da şiddet yanlısı olarak yaftalanabiliyorlar"

"Saygıdeğer misafirimizin Türkiye'ye yaptığı bu ziyareti hakikaten çok önemsiyorum. Bölgemizde ve dünyada barış ümitlerini çoğaltacak çok önemli, çok hayati adım olduğuna inanıyorum. Bugün Türkiye'den verilecek mesajlar sadece Türkiye'ye, sadece Vatikan'a değil inanıyorum ki tüm İslam coğrafyasına, tüm Hristiyan coğrafyasına ulaşacak ve oralarda da barış umudunu artıracak şekilde inşallah yankı bulacaktır. Bugün Ankara'da vücut bulan bu fotoğraf hiç şüphesiz dünya için bir umut fotoğrafıdır"

"Gazze'ye uygulanan, masum çocukların, masum kadınların ölümüne yol açan devlet terörü, ne yazık ki dünyanın dikkatini çekmiyor. Kudüs'te Müslümanların en kutsal mekanlarından biri olan, Mescid-i Aksa'yı hedef alan ihlal ve saldırıları mütemadiyen görmezden geliniyor. Orada farklı dini cemaatlerin kutsallarına ve özgürlüklerine yönelik de kısıtlamalar da yapılıyor uluslararası camia buna da duyarsız kalıyor. Türkiye'de 30 yıldır 50 bine yakın insanın ölümüne neden olan PKK terörü dünyadan gereken tepkiyi almıyor. Bazı ülkelerdeki askeri darbeler, katliamlar, hak ihlalleri, kıyımlar dünyadan gereken cevabı almayarak adeta teşvik ediliyor. İşte bu çifte standartlı tutum, bu adaletsiz yaklaşım sadece İslam dünyasındaki kitlelerin ruhunda değil, adalete gönül veren tüm insanların ruhunda tamiri zor tahribatlar açıyor."

"Katolik dünyasının ruhani lideri Papa Fransuva Hazretlerine, bu ziyaretiniz hiç şüpheniz olmasın ki İslam dünyası üzerinde son derece olumlu bir iz bırakacaktır. Bu ziyaretiniz aynı zamanda Hristiyan dünyası üzerinde de nice ön yargıyı kıracaktır diye düşünüyorum. Bu tarihi ziyaretin, bu küresel barış ve medeniyetin ittifakı olarak gördüğüm bu ziyaretin yeni bir sürecin ilk adımı olması en büyük arzumuzdur."

"Birlikte yaşama kültürünün küresel ölçekte desteklenmesi adına Türkiye'nin tavsiye ve uyarılarının mutlaka dikkate alınması gerektiğini burada vurgulamak isterim. Aynı şekilde batıda yükselen tehditler, doğuda oluşan hassasiyetler konusunda da Türkiye'nin uyarı ve tavsiyelerine dikkat edilmesi gerektiğini düşünüyorum. Türkiye'nin tavsiyeleri gündelik siyasi polemikler içerisinde görmezden gelinmesin. Biz yaklaşan tehlikeyi görüyor, hissediyor ve tüm insanlığı ayrım yapmaksızın tedbir almaya çağırıyoruz."

Papa Francis'in Ankara'daki ilk durağı Anıtkabir oldu...

Papa Francis, selefi 16. Benedikt'in 27 Kasım-1 Aralık 2006 günlerinde yaptığı ziyaretten tam sekiz yıl sonra Türkiye'ye geldi. 6. yurtdışı seyahatini Türkiye'ye yapan Papa Francis'i taşıyan uçak saat 12.50'de Ankara Esenboğa Havalimanı'na iniş yaptı.

Papa Francis, 30 Kasım gününe kadar sürecek ziyaret sırasında Ankara'daki en üst düzeyde yapacağı temasların ardından İstanbul'a geçerek Rum Ortodoks Patriği Bartholomeo ile buluşacak. Papa Francis uçakta muhabirlere yaptığı açıklamada "Türkiye, sınırındaki çok sayıda mülteciye kucak açmış bir ülkedir." dedi.

İstanbul'daki temaslar

Papa Franciscus, Başkent'teki temaslarının tamamladıktan sonra 29 Kasım Cumartesi günü sabah saatlerinde İstanbul'a hareket edecek.

İstanbul'da Aya Sofya Müzesi ve Sultanahmet Camii'ni gezecek olan Papa Franciscus, Şişli'deki Saint Esprit (Kutsal Ruh) Katolik Kilisesi'ndeki ayine katılacak.

Papa, aynı gün Fener Rum Patrikhanesi'ni ziyaret edecek ve Patrik Bartholomeos ile özel bir görüşme yapacak. Papa  Franciscus ve Patrik Bartholomeos, daha sonra Aya Yorgi Patrikhane Kilisesi'nde dua edecek.

Papa Franciscus, ziyaretinin son günü 30 Kasım'da, tekar Fener Rum Patrikhanesi'ne gidecek ve Bartholomeos ile ortak bir deklarasyona imza atacak, birlikte öğle yemeği yiyecek.

İstanbul'daki temaslarının ardından Papa Franciscus, akşam saatlerinde Türkiye'den ayrılacak.
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde