Döner kral için iflas erteleme istendi

Döner kral için iflas erteleme istendi

Tüm Avrupa ülkelerine dondurulmuş döner pidesi ve tortilla ihracatı yapan bu fabrikada kısa süre sonra işler bozuldu; iflas erteleme başvurusu yapıldı.

Döner kral için iflas erteleme istendi
16px
24px
14.05.2015 08:55
ABONE OLgoogle
Eskişehirli Tütüncübaşı Ailesi 1960’larda Almanya’ya göç etti. Gurbetçi aile, bir süre sonra kırmızı renk bir Mercedes aldı. Zaman geçtikçe çocuklar büyüdü; kendi işlerini kurmak istediler.

Sahip oldukları otomobili satıp küçük bir kasap dükkânı açtılar. İşler zamanla büyüdü ve "Almanya’nın döner kralı" olarak anılmaya başladılar. Avrupa geneline hitap edebilecek ölçekte bir fabrikayı 20 yıl önce İzmir’de kurdular. Yurtiçinin yanı sıra tüm Avrupa ülkelerine dondurulmuş döner pidesi ve tortilla ihracatı yapan bu fabrikada kısa süre sonra işler bozuldu; geçtiğimiz ay ise iflas erteleme başvurusu yapıldı.

Almanya’nın döner kralı olarak anılan Tütüncübaşı kardeşlerin İzmir’de kurdukları gıda şirketi için iflas erteleme başvurusu yapıldı. Borca batık olduğu Karmez Birleşik Gıda San. ve Tic. A.Ş. (Karmez) İzmir Kemalpaşa’da 10 dönüm arazi üzerine kurulu fabrikasında 250 çeşit ürün üretiyor. 1996’da kurulan şirketin önemli ihraç kalemleri arasında döner pidesi ve tortilla yer alıyor. Özellikle Avrupa Birliği ülkelerine yapılan ihracatın yanı sıra şirketin ürünleri Türkiye genelinde yüzlerce satış noktasında tüketici ile buluşuyor.

BORCA BATIK KONUMA GELDİ

Ancak bir süre önce mali sıkıntı yaşamaya başlayan ve borca batık konuma gelen şirket için iflas erteleme başvurusu gündeme geldi. Söz konusu dava geçtiğimiz ay İzmir Ticaret Mahkemesi’nde açıldı. 

İLK DURUŞMA 19 HAZİRAN’DA

İzmir 4. Asliye Ticaret Mahkemesi’ne yapılan başvuruda ilk etapta şirketi alacaklılara karşı korumaya alacak tedbir kararının verilmesi istendi.  Mahkeme ilk duruşma için 19 Haziran’a gün verdi; alacaklı şirket veya finans kurumları için ise çağrıda bulundu.

KÜÇÜK BİR KASAP DÜKKÂNINDA ÇIKTI

Eskişehirli Tütüncübaşı kardeşlerin İzmir’de kurulu Karmez Birleşik Gıda yanı sıra esas faaliyetleri Almanya’da bulunuyor. Ailenin hikâyesi ise Almanya’da kurulan küçük bir kasap dükkânına dayanıyor. 1960’larda göçmen olarak Almanya’ya giden Tütüncübaşı Ailesi’nin başlangıç sermayesi ise sattıkları kırmızı renk bir Mercedes otomobilleri olur. Otomobilin satış geliriyle, “Kardeşler Mezbaha GmbH” isimli şirket kurulur., Frankfurt Hali'nin karşısında bulunan bu küçük et kesim tesisi zaman içinde büyüdü.

Karmez Dönerfabrik GmbH’in ürettiği ürünler Almanya’nın yanı sıra birçok Avrupa ülkesine satılmaya başlandı. Günde 50 ton üretim yapılan tesis Avrupa Birliği sertifikası ile kurulan ilk tesis olarak kayıtlara geçti.

Dinçer Gökçe/Hürriyet
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde