Doların referanduma ilk tepkisi nasıl oldu?

Doların referanduma ilk tepkisi nasıl oldu?

Dolar/TL referandumda "evet" oylarının önde olduğunu göstermesi ardından ilk işlemleri 3,65 TL seviyesinden geçti, ardından 3,6250 TL'ye kadar geriledi

Doların referanduma ilk tepkisi nasıl oldu?
16px
24px
16.04.2017 23:32
ABONE OLgoogle

Anayasa değişikliği için yapılan halkoylamasında, resmi olmayan sonuçlara göre "evet" çıkmasının ardından uluslararası piyasada yeni haftaya sert düşüşle başlayan dolar/TL 3,6250'yi gördü.

Dolar/TL, Cuma günü yurt içi piyasalarda 3,69'un üzerinde seyretmiş ve hafta kapanışına yakın uluslararası piyasada 3,7376'ya kadar çıkmıştı.

Halkoylamasının uluslararası piyasada 3,6250'ye kadar gerileyen dolar/TL, saat 22:30'da, önceki kapanışına göre yaklaşık yüzde 3 gerileyerek 3,6310 seviyelerinde dengelendi. Aynı dakikalarda euro/TL yüzde 2,1 azalışla 3,8600, sterlin/TL yüzde 2,20 düşüşle 4,5510'dan işlem görüyor.

'BELİRSİZLİK DEVAM EDEBİLİR'

Sonuçları değerlendirmek için henüz erken olduğunu belirten TEB Yatırım Stratejisti Işık Ökte, ilk aşamada piyasa açısından bir olumlu, bir olumsuz noktaya dikkat çekti.

Erken seçim olasılığının ortadan kalkmasının pozitif algılanacağını söyleyen Ökte, negatif olanınsa bu sonucun Anayasa Mahkemesi'ne kadar çıkabilmesi olduğunu belirtti.

"Evet" oyunun belirsizliği ortadan kaldırdığı için Türk lirası açısından kısa vadede pozitif olduğunu söyleyen Rabobank stratejisti Piotr Matys de muhalefetin tepkisinin belirsizliğin bir süre daha devam etmesine neden olabileceğini söyledi.

Matys, "Muhalefet birbirine çok yakın sonuçların manipüle edilmiş olabileceğini ima ettiği için bir miktar belirsizlik devam edebiilir. Ancak yine de 'evet' oyu önemli oranda değerinin altında işlem gören liraya kısa vadede bir miktar rahatlama getirecektir" dedi.

MESAJLAR ÖNEMLİ

Fakat Matys'e göre bu noktada Ak Parti'nin ve Erdoğan'ın Türkiye'yi başkanlık sistemine 2019'dan önce geçirme sürecini hızlandırmak için erken seçim yapmaktan kaçınması önemli.

Matys'in "Evet" oyunun piyasa açısından daha olumlu olduğunu söylmesinin nedenleri ise şöyle:

-Orta vadede yapısal reformların hızı artabilir

-Dengeli/güçlü bir lira hem hanehalklarına hem de şirketlere çok gerekli olan rahatlamayı sağlayabilir. Bu da iç telbi ve yatırımları canlandırarak geçen yılın ikinci yarısından itibaren ivmesini kaybeden ekonominin daha hızlı toparlanmasını sağlayabilir

-Aynı zamanda Merkez Bankası'nın kredi verilmesini kolaylaştırmak için kademeli olarak sıkı likiditeyi bırakmasına izin verebilir

Analiste göre en kritik noktalardan biri ise Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yatırımcıları başkanlık sisteminin Türkiye'yi daha otoriterleştirmeyeceğine ikna etmesi. 

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde