Doların ateşi çıktı, 2,77'yi de geçti

Doların ateşi çıktı, 2,77'yi de geçti

Dolar kuru artan güvenlik endişeleriyle 2,7761'e kadar yükseldi.

Doların ateşi çıktı, 2,77'yi de geçti
16px
24px
27.07.2015 15:59
ABONE OLgoogle
Suruç'ta geçen hafta meydana gelen patlamanın ardından yurtiçinde saldırı olaylarının devam etmesi, PKK ve IŞİD'e karşı başlatılan askeri operasyonlar ve operasyonların ardından PKK'nın ateşkesi sona erdirmesiyle artan güvenlik endişeleri ile TL'deki satış baskısı devam ediyor. 

9 Haziran'dan bu yana ilk kez 2,77'yi aşan kur 2,7761'e kadar yükseldi. Euro ise, TL karşısında 3,0736 TL'ye kadar çıktı.

Geçen haftaya 2.6550 civarında başlayan ve hafta boyunca gelişmekte olan para birimlerinden negatif ayrışarak yukarı yönlü bir trend izleyen dolar/TL Cuma günü 5 haftanın zirvesi olan 2.75'i aşmıştı.

Bankacılar son yaşanan olayların uzun vadede de etkilerinin devam edebileceği endişelerinin ve bu süreçte henüz erken seçim olasılığının ortadan kalkmamış olmasının piyasanın TL'ye bakışını da kötüleştirdiğine dikkat çekiyorlar.

Yabancı bir bankanın TL'de kısa pozisyon önermesinin ardından satış baskısının hızlandığını belirten bir bankanın döviz masası müdürü, "Siyasi taraf karışık, Jeopolitik taraf karışık, ülkede bir anda ne olacak belli değil. Zaten bu şartlarda iyi olmamız beklenmemeli" dedi.

Citigroup bugün yayımladığı strateji raporunda haftanın işlem önerileri arasında TL'nin euro ve dolardan oluşan sepet karşısında değer kaybının devam edebileceğine ilişkin yeni pozisyon açılmasını önerdi. Raporda şu anda 2.90'ın hemen üzerinde seyreden sepet bazında TL için 3.02 hedefi ile yeni pozisyon açılması önerisi yer aldı.

Borsa, 388 puan düştü 

Borsa İstanbul 100 (BIST 100) endeksi, ilk seansı önceki kapanışa göre yüzde 0,49 düşüşle 78.323,89 puandan tamamladı.

BIST 100 endeksi ilk seansı cuma günü kapanışına göre 388,18 puanlık düşüşle tamamlarken, toplam işlem hacmi 1,3 milyar lira olarak gerçekleşti. İlk seansta bankacılık endeksi yüzde 0,95, holding endeksi yüzde 1,00 değer kaybetti. Yatırımcısına en çok kazandıran sektör endeksi yüzde 2,31 ile "spor" olurken, en fazla kaybettiren sektör endeksi ise yüzde 2,05 ile "madencilik" oldu.

Güne yatay başlayan BIST 100 endeksi, küresel piyasalardaki satış baskısının devam etmesi ve yükseliş eğilimdeki döviz kurlarının etkisiyle ilk seansta 78.287,59 puana kadar geriledi.

Analistler, ilk seansta artıya geçen endeksin, Japon kredi derecelendirme kuruluşu Japan Credit Rating (JCR) Eurasia tarafından yapılan Türkiye'ye ilişkin değerlendirmelerin ardından etkisini artıran satışlarla düşüşe geçtiğini ifade ediyor. 

Dolar/TL'nin yaklaşık 2 ayın en yüksek seviyesi olan 2,7781'e çıkmasının banka pay piyasalarında baskıyı artırdığını aktaran analistler, öğleden sonra ABD'de açıklanacak dayanıklı mal siparişleri verisinin takip edileceğini kaydediyor.
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde