Doların 18 Milyarlık kaymağını kim yedi?

Doların 18 Milyarlık kaymağını kim yedi?

Türkiye'de kriz algısı oluşturmak için yapılan dolar operasyonu reel sektöre 27.3 milyar TL'ye mal oldu.

Doların 18 Milyarlık kaymağını kim yedi?
16px
24px
28.09.2014 10:58
ABONE OLgoogle
Türkiye'de kriz algısı oluşturmak için yapılan dolar operasyonu reel sektöre 27.3 milyar TL'ye mal oldu. Kamuya 17 milyarlık fatura çıkarken, paralarını dövizde tutanların 20 günlük kârı ise 18 milyar TL'ye ulaştı

Türkiye'yi siyasi olarak dizayn etme planı sandıktan dönen lobinin haftanın son işlem gününde, kaos görüntüsü oluşturmak için gerçekleştirdiği operasyonun faturası millete çıktı. Dolar ve faizdeki oyunun kaymağını ise her zaman olduğu gibi küçük bir zümre yedi. 

SANAYİCİYE BÜYÜK DARBE 

Türkiye'de kriz havası oluşturmak için yapılan bu operasyonun en ağır faturası reel sektöre yani üreten, istihdam yaratan ve ülkeyi büyüten sanayiciye çıktı. Türkiye'de haziran sonuda reel sektörün döviz açık pozisyonu 179.4 milyar dolar seviyesinde bulunuyor. Dolarda haziran sonundan bu yana yüzde 7.6 yükseliş yaşandı. Reel sektörün kur farkı zararı 27.3 milyar liraya ulaştı.

Reel sektöre ağır darbe vuran dolar operasyonu, kamunun dış borç stokunu da TL bazında yükseltti. Kamunun mart sonu itibarıyla dış borç stoku yaklaşık 120 milyar dolar seviyesinde bulunuyor. Kurda yaşanan artış kamunun dış borç sotukunu TL bazında 17 milyar lira artırdı. Dövizdeki artışın yanı sıra, faizin tekrar çift haneye yaklaşması da faturayı daha da ağırlaştıracak. Zira faizdeki 1 puanlık artışın kamuya maliyeti 2 milyar liraya ulaşıyor. 

EN TATLI KÂR: 18 MİLYAR TL 

Dolar ve faizdeki bu oyunun kazanını ise yine lobi oldu. 5 Eylül 2014 tarihi itibarıyla Türkiye'deki döviz tevdiat hesaplarının büyüklüğü 167.5 milyar dolar seviyesinde bulunuyor.

Dolardaki artışın etkisiyle bu hesapların TL karşılığı 362.3 milyar liradan 380.2 milyar liraya fırladı. Yani, hiç bir üretim yapmadan parasını dolarda tutanların 20 günlük kârı yaklaşık 18 milyar lira oldu. Türkiye'de Gezi Parkı olayları öncesinde döviz hesaplarının büyüklüğü 133.8 milyar dolar iken, o tarihten bu yana yaşanan artış 33.7 milyar dolar. Kurda o tarihten bu yana yüzde 21.3 yükseliş olması, bu hesapların TL karşılığını 135 milyar TL artırdı. 

72 BİN KİŞİNİN GÖZÜ AYDIN 

Dolar ve faizdeki artış, bankalarda 1 milyon liranın üzerinde mevduatı bulunanları da ihya etti. Zira, Merkez Bankası'nın fonlama maliyetini artırmasıyla birlikte, mevduat faizlerinde de cuma günü artış yaşanmaya başladı.Türkiye'de bankalarda 1 milyon liranın üzerinde mevduatı bulunan kişi sayısı 71 bin 181. Bunların mevduatının büyüklüğü ise 471.2 milyar TL ile toplamın yaklaşık yarısını oluşturuyor. Dolardaki artış milyon liranın üzerinde mevduatı olan 3 binin üstündeki yabancıya da yaradı. 
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde