Dolardaki dalgalanma kepenk indirtti

Dolardaki dalgalanma kepenk indirtti

Dövizdeki yükselişle kontrolden çıkan altın fiyatı, kuyumcuları iflasa sürüklüyor

Dolardaki dalgalanma kepenk indirtti
16px
24px
10.02.2016 07:44
ABONE OLgoogle
Döviz piyasalarında bir yıldan uzun bir süredir devam eden dalgalanma kuyumcuları zor durumda bıraktı.

Uluslararası piyasalarda altının onsu 1.200 dolara kadar yükselince vatandaşlar, yüksek fiyatları fırsat bilerek altın bozdurmak için kuyumculara koşarken, satış yapamayan esnafın kasasında nakit sıkıntısı başladı. İstanbul Kuyumcular Odası Başkanı Norayr İşler, “Yılın ilk ayında 2015’in yüzde 20 gerisindeyiz” dedi.

Şu sıralar piyasalarda yaşanan dalgalanmadan korunmak isteyen yatırımcıların altına olan ilgilerinin artması ve dolardaki yükseliş Kapalıçarşı’da altın fiyatlarının hızla tırmanmasına neden olurken, yastık altında altın tutan vatandaşlar yükselişi fırsat bilerek altın bozdurmaya başladı.

İŞLER DURMA NOKTASINA GELDİ

Kurdaki oynaklık dolayısıyla altın fiyatlarının inişli çıkışlı bir seyir izlemesi kuyumcuyu çaresiz bıraktı. Norayr İşler, iç ve dış piyasadaki istikrarsız seyrin kuyumcuların işlerini olumsuz etkilediğini söyledi. İstikrarsızlık nedeniyle sektörün kan kaybettiğine dikkat çeken İşler, “2016 yılının ikinci ayındayız, iş hacmi ve gerçekleşmeler açısından bakıldığında 2015’in yüzde 10-20 gerisindeyiz. Sektör olarak hep geriye doğru bir gidiş var. Her yıl, sektörün hafızası olarak hazine değerinde olan ustalarımızı da tek tek kaybediyoruz” diye konuştu.

BİR DARBE DE RUSYA KRİZİ İLE GELDİ

Rusya’nın, mücevherde önemli bir iş partneri olduğunu hatırlatan İşler, “Uçak krizinden sonra ziynet ticareti de büyük darbe aldı. Mücevherciler, yapısı gereği krizden en hızlı etkilenen ve en son toparlanan bir sektör. Böyle olunca da bu tür kriz durumları, ilk yansımalarını bizlerde gösteriyor. Zaten son yıllarda işler yolunda değildi. Rusya’yla yaşanan kriz ve petrol fiyatlarının düşmesiyle Arap ülkelerinde yaşanan sıkıntı sektörde keyifleri oldukça kaçırdı” dedi.

Altın 1.200 doları aştı

Küresel piyasalarda yaşanan panik dolayısıyla yatırımcılar, güvenli liman olarak gördükleri altına sığınıyor. Artan talep uluslararası piyasalarda altının onsunun 1.201 dolara kadar çıkmasına yol açtı. 2001 yılından bu yana en hızlı günlük çıkışı gerçekleştiren altın haziran ayından bu yana gördüğü en yüksek seviyeleri test etti. Altındaki yükseliş Kapalıçarşı’ya da yansıdı. Kapalıçarşı’da altının gramı 112.40 lira olurken, çeyrek altın 185, Cumhuriyet Altını ise 753 liradan alıcı buldu.

Borsa İstanbul güne yüzde 0.67 düşüşle 71.520 puandan başladı. Gün içinde 70.396 puana kadar gerileyen borsa bu seviyelerden gelen tepki alımları ile toparlanmaya çalıştı. Borsa İstanbul, günü yüzde 0.82 kayıpla 71.415 puandan tamamladı. Serbest piyasada dolar güne 2.9570 TL’den, Euro ise 3.3098 liradan başladı. Avrupa borsalarında yaşanan satış dalgası ile hareketlenen dolar, yüksek seyrini koruyamadı 2.9380 liradan günü tamamladı. Euro ise kapanışta 3.3140 liraya yükseldi.
Aydın Demir/Sözcü
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde