Dolara karşı ‘güvercin’ tavır piyasayı ürküttü

Dolara karşı ‘güvercin’ tavır piyasayı ürküttü

Merkez Bankası, sürpriz yapmadı ve faizi sabit tuttu. Önceden bilinen silahları açıklayan ve sıkılaştırma işareti vermeyen Merkez’in tavrı ‘güvercin’ bulundu. Piyasadan veto yedi

Dolara karşı ‘güvercin’ tavır piyasayı ürküttü
16px
24px
23.04.2015 06:09
ABONE OLgoogle
Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB), Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında beklentilere paralel olarak kısa vadeli faiz oranlarının tamamını sabit tuttu. TCMB politika faizini yüzde 7.50 seviyesinde, faiz koridorunun üst bandını yüzde 10.75, alt bandını yüzde 7.25 düzeyinde bıraktı.

Merkez Bankası PPK toplantısında geçen hafta açıkladığı dolara karşı atacağı adımları dün resmen duyurdu. TCMB, TL zorunlu karşılıklara ödenen faiz oranlarında 50 baz puan artırıma gitti. Uygulamanın 8 Mayıs’tan itibaren başlayacağı belirtildi. Bankaların TCMB’den alabilecekleri 1 hafta vadeli döviz depolarının faiz oranları 24 Nisan’dan itibaren dolar için yüzde 4.5’ten 4’e, euro için yüzde 2.5’ten 2’ye indirdi.

TL’deki değer kaybını likidite sıkılaştırma adımları ile tersine çevirmeye çalışan TCMB’nin kısa vadeli faizleri sabit tutması ve TL’yi kalıcı olarak destekleyecek adımlar atmamasıyla kur ve faiz sert yükseldi.

Faiz çift haneye çıktı

TCMB’nin faiz kararı açıklamasının ardından piyasada ilk tepki olarak dolar/TL 2.6850’den 2.72’nin üzerine çıkarken, gösterge iki yıllık bileşik faiz yaklaşık altı ay sonra ilk kez yüzde 10.05’le çift haneye çıktı.

Bankacılar, PPK metninde TL’deki değer kaybına yönelik faiz artırılmasa bile önümüzdeki dönemde yapılabileceklere ilişkin net bir ifade yer almaması ve mevcut adımların etkisinin sınırlı olmasının TL’yi satış baskısı altında bıraktığına dikkat çekti.

‘Sıkılaştırma yok’

Ziraat Yatırım Ekonomisti Bora Tamer Yılmaz, TCMB’nin karar metninde likidite koşullarındaki sıkılaştırmaya atıfta bulunulmaması nedeniyle beklenenden daha güvercin bir metin görüldüğünü söyledi. Yılmaz, döviz likiditesine yönelik düzenlemelerle kur oynaklığının belirli oranda iyileşmesinin beklenebileceğini söyledi.

Garanti Yatırım Stratejisti Tufan Cömert, “TCMB’nin faiz kararı sonrasında yaptığı açıklamada herhangi bir sıkılaştırmaya gitme işareti vermemesi TL’yi olumsuz etkiledi. Açıklanan diğer önlemler piyasa açısından TL’yi etkileme potansiyeline sahip değil” dedi.
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde