Dolar sonunda 2.60 TL'yi geçti, borsadan kaçış hızlandı

Dolar sonunda 2.60 TL'yi geçti, borsadan kaçış hızlandı

Dolar, 2.57 lira düzeyinde başladığı günün ilk yarısında üst üste rekorlar kırarak 2.60 liraya ulaştı.

Dolar sonunda 2.60 TL'yi geçti, borsadan kaçış hızlandı
16px
24px
05.03.2015 12:30
ABONE OLgoogle
Dolardaki küresel değer kazancı ve TCMB üzerindeki siyasi baskının sürerek kurdaki artışın devam edeceği yönündeki yatırımcı algısı nedeniyle dolar/TL rekorlar serisine devam ediyor. Kur, bankalararası piyasada 2,6002 ile tüm zamanların en yükseğine yeniledi.

Siyasetçilerin faiz indirimi yönündeki baskılarının kurdaki sıçramaya rağmen Merkez Bankası'nın faiz artışını gündeme almasını zorlaştırması ve ekonomi yönetiminden gelen farklı sesler piyasadaki stresin artmasına neden oluyor ve TL bu endişelerle gelişmekte olan para birimlerinden negatif ayrışıyor.

Dolar/TL, güne 2.57 seviyelerinden başladıktan sonra yeni rekor olan 2.5990'a kadar yükseldi. TL bugün dolar karşısında yaklaşık yüzde 1 değer kaybederken, diğer para birimlerindeki kayıp ise yüzde 0.1'le sınırlı.

TL'deki değer kaybını "Kendi evinde yaratılmış bir gelişmekte olan ülke Türk lirası krizi" olarak tanımlayan Standard Bank Gelişmekte Olan Piyasalar Araştırma Bölümü Müdürü Timothy Ash, "Türk politikacıların Merkez Bankası'nı faiz indirmesi için saldırmaları anlaşılmaz bir durum" dedi ve ekledi:

"Eğer politikacılar sessiz kalsaydı Türkiye için rüya senaryo diyebileceğimiz petrol fiyatlarının düştüğü, baz etkisiyle enflasyonun gerilediği ve böylece cari açığın gerileyerek Erdoğan'ın ekibi tarafından sözlü bir müdahale yapılmaksızın faiz indirimleri için geniş bir alan sağlayacak bir şans oluşması ihtimali vardı."

Liradaki büyük kayıpların etkisiyle hisse senedinden kaçışlar da hız kazandı ve Borsa İstanbul Endeksi'ndeki kayıplar yüzde 2.37'yi buldu ve BIST100 Endeksi 80 bin 125 puana kadar geriledi.

Küresel piyasalarda doların 11.5 yılın zirvesinde seyretmesi ile sert şekilde düşen TL'deki değer kaybı diğer gelişmekte olan ülkelerin üzerinde seyrediyor. Yılbaşından bugüne dolar endeksi yaklaşık yüzde 6 değer kazanırken TL'nin dolar karşısındaki değer kaybı ise yüzde 9'u aştı ve Brezilya reali ile birlikte en çok değer kaybeden para birimlerinin başında yer aldı.

Siyasetçilerin faiz indirimi yönündeki baskılarının kurdaki sıçramaya rağmen merkez bankası'nın faiz artışını gündeme almasını zorlaştırması ve ekonomi yönetiminden gelen farklı sesler piyasadaki stresin artmasına neden oluyor ve TL bu endişelerle gelişmekte olan para birimlerinden negatif ayrışmasına neden oluyor.

'BU KADAR KÖTÜ OLMAZDI'

Brezilya Merkez Bankası ekonominin resesyona gireceği endişelerine rağmen enflasyon ile mücadele etmek için politika faizini 50 baz puan artırdı ve altı yılın en yüksek düzeyi olan yüzde 12.75'e çıkardı. Ancak yatırımcılar Türkiye Merkez Bankası'nın gerekmesi halinde faiz artışını politik baskılardan dolayı gündeme alamayacağından endişe ediyorlar. Aralarında Hindistan ve Çin'in bulunduğu birçok gelişmekte olan ülke faiz indirirken, Brezilya faiz artıran az sayıda ülke arasında yer alıyor.

Üst düzey bir bankacı dün akşam kurdaki artışı dizginlemek için TCMB'nin bu defa faiz artırımını gündeme almasının zorluğuna işaret ederek, "Bu kadar politik baskı varken TCMB ne faiz yoluyla ne de döviz satışı yoluyla bir şey yapamaz. O nedenle beklemekten başka yapacak bir şey yok. Politikacılar karışmasaydı ve üst bantta indirim yapılmasaydı, bu kadar kötü performans göstermezdik" dedi.
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde