Dolar kaç liraya çıkabilir

Dolar kaç liraya çıkabilir

Dolar koşullar böyle devam ettiği takdirde yani euro/dolar paritesi 1.20’ye geriler ve Türk parası üzerindeki aşırı değer alırsa önümüzdeki dönemde...

Dolar kaç liraya çıkabilir
16px
24px
30.09.2014 07:30
ABONE OLgoogle
Amerikan ekonomisinde büyüme tahmini revize edildi. Böylece birinci çeyrekte yüzde 2,1 oranında daraldığı tahmin edilen Amerikan ekonomisi ikinci çeyrekte yüzde 4,6 oranına büyüdü. Bu büyümenin ihracat artışı ve konut dışı sabit yatırımlardaki artıştan kaynaklandığı belirtiliyor
 
Tabii Amerikan ekonomisinin büyümesi dolara olan güveni çoğaltıyor. Bu nedenle dolar, dünya para birimleri karşısında değer kazanıyor. Hatta Goldman Sachs yatırım bankası euro/dolar paritesinin 2015 yılı başında 1.20, 2016’da 1.06 ve 2017’de 1.00 olacağını tahmin ediyor. Bu arada hemen hatırlatalım Goldman Sachs’ın tahmini tutarsa Amerikan ekonomisi rekabet gücünü kaybedebilir.
 
Peki, doların değerlenebileceğinin diğer göstergesi ne olabilir?
 
Hemen cevaplayalım uzun vadeli tahvil faizleri bize gösterge olabilir. İşte bu nedenle 10 yıllık devlet borçlanma kâğıtlarına bakarsak; Amerikan hazine bonolarının 10 yıllık vadede faizi yüzde 2,49 düzeyindeyken aynı vadede Alman devlet tahvillerinin faizi 0,95 düzeyinde bulunuyor. İşte bu nedenle doların değer kazanabileceğini söyleyebiliriz.
 
Niye anlattık bütün bunları?
 
Şundan anlattık; euro/dolar paritesi Türk parasının değerini de etkiliyor bildiğiniz gibi. Bu arada özellikle kamu kesimindeki israf ve politik riskler Türk parasına olan güveni azaltıyor. Dolarizasyon çoğalıyor. Son bir yılda döviz mevduat hesaplarının toplam mevduat içerisindeki payı yüzde 34’ten yüzde 39’a yükseldi. Bunun anlamı şu; dolarizasyon artıyorsa vatandaş kendi ülke parasının değer kaybedeceğini düşünüyor. Yani dolarizasyon artıyorsa vatandaş kendi ülkesinin yöneticilerine güvenmeyip iyi yönetildiğini düşündüğü diğer ülkelerin para birimlerini tercih ediyor.
 
Gelelim doların kaç lira olabileceğine...
 
Dolar koşullar böyle devam ettiği takdirde yani euro/dolar paritesi 1.20’ye geriler ve Türk parası üzerindeki aşırı değer alırsa önümüzdeki dönemde 2 lira 44 kuruş düzeyine çıkabilir. Bu arada Goldman Sachs’ın diğer parite tahminleri tutarsa doların bu düzeyin daha da üstüne çıkabileceğini hatırlatmakta fayda var.
Süleyman Yaşar/Taraf 
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde