Dolar böyle artıyor: Dağıtım şirketlerinin bankalara 20 milyar $ borcu var

Dolar böyle artıyor: Dağıtım şirketlerinin bankalara 20 milyar $ borcu var

Hükümetin elektrik dağıtım ihaleleri dolar olarak yapıldı. İhaleye katılanlar dolar olarak borçlandı. Bu borçların bir kısmı ödendi.

Dolar böyle artıyor: Dağıtım şirketlerinin bankalara 20 milyar $ borcu var
16px
24px
28.02.2017 08:46
ABONE OLgoogle

Güngör Uras'ın yazısı

Dağıtım özelleştirmeleri için 13 milyar $ ödendi, bankalara 20 milyar $ borç var

Hükümetin elektrik dağıtım ihaleleri dolar olarak yapıldı. İhaleye katılanlar dolar olarak borçlandı. Bu borçların bir kısmı ödendi. Dağıtım ihalelerini alan grupların bankalara önemli büyüklükte dolar borçları olduğu bildiriliyor.

Neşe Karanfil’in 26 Şubat 2017 tarihinde Hürriyet’te yayınlanan haberine göre dağıtım şirketleri bugüne kadar devlete 13 milyar dolar ödedi. Şirketlerin bankalara ‘enerji’ borcu 20 milyar $ dolayında.

Neşe Karanfil’in haberine göre, tüm dağıtım bölgelerinin kamuya ödemelerinin bittiğini belirten IC İçtaş Enerji Yönetim Kurulu Başkanı Serhat Çeçen, “13 milyar dolara yakın bir ödeme yapıldığını” belirtti.

Çeçen, “En son 2016 Aralık ayında dağıtım bölgeleri devlete yükümlülüklerini yerine getirdi. Ancak şimdi bankalara borç var. Faizleriyle birlikte 20 milyar dolar. Riski yaşadık ve devam ediyor. Bunu yaşayacağız dağıtım sektörü özelleşirken dolar kuru düştü. 2011’de ihaleler sonuçlandığında kur 1.80 liraydı bugün 3.50 lira” diyor.

Neşe Karanfil’in haberine göre Çeçen, düzenlediği sohbet toplantısında, kur riskinin ortadan kalkması için, TL borçlanma olanaklarının geliştirilebileceği bir platformun önemini vurguladı. 

15 yıldır bankaların desteği kamunun regülasyonu ile bu işlerin yapılabildiğini kaydeden Çeçen, bundan sonraki süreçte yeni bir sermaye mühendisliğinin ortaya çıkması gerektiğini söyledi.

Bugüne kadar kurla ilgili yaşanılanlardan sonra artık hükümetle nasıl rehabilite olacağına ilişkin kafa yorduklarını anlatan Çeçen, “Mutlaka sonuç alacağız. Bundan sonra TL borçlanma olanaklarının çeşitliliği bizler için önemli” dedi.

Elektrik Dağıtım Hizmetleri Derneği (ELDER) Genel Sekreteri Uğur Yüksel de özel sektörün kur riskini devletin üzerinden aldığını belirterek, yatırım ve üretim yaparak da katma değere dönüştürdüğünü dile getirdi.

Çeçen’in açıklamaları elektrik dağıtım özelleştirmesindeki parasal trafiği ortaya koyuyor.

•Hükümet özelleştirme gelirlerini tahsil ederek bütçeye kaynak yaratıyor.

• İhaleler dolar ile yapıldığı için, şirketler dolar temin etmek için bankalara dolar ile borçlanıyor.

• Dağıtım işi dolar geliri yaratmadığı için şirketler Türk Lirası ile dolar satın almak ve bankalara dolar borçlarını Türk Lirası olarak ödemek zorunda.

• Bankalar yurt dışından döviz ile borçlanarak, ülkeye döviz getirince, cari açık finansmanı sağlanıyor.

• Sonunda özel sektörün döviz borcu artıyor. Döviz getirisi olmayan işler için alınan döviz kredileri Türk Parası ile ödenince döviz talebi artıyor.

•Döviz talebi artınca döviz fiyatı tırmanışa geçiyor.

Dünya

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde