Dolandırıcılardan velilere ‘sanal dershane' tuzağı

Dolandırıcılardan velilere ‘sanal dershane' tuzağı

Dershanelerin kanun zoruyla kapatılması Anayasa Mahkemesi'nin iptal kararıyla engellendi. Ancak oluşturulan negatif havada ‘sanal dershane' dolandırıcıları türedi.

Dolandırıcılardan velilere ‘sanal dershane' tuzağı
16px
24px
02.08.2015 07:07
ABONE OLgoogle
İstanbul'da yaşayan Sabahattin K, internetten eğitim iddiasıyla dolandırılan velilerden biri. ‘Başbakanlık destekliyor' denen bir sanal dershane ile sözleşme imzalayan veli, sitenin sürekli donması üzerine programı sonlandırmak istedi.

Yayıncıya ulaşamayınca konunun kapandığını düşündü. Ancak firma 400 lira için icraya vereceğini söyleyince ücreti yatırdı. Daha sonra ise 3 bin 300 liralık yeni bir fatura geldi.

İstanbul'da yaşayan Sabahattin K., internet üzerinden eğitim iddiasıyla dolandırılan velilerden sadece biri. Şubat ayında evine gelen kişilerin bahsettiği sanal dershane, Sabahattin K.'ye dershanelerin kapanma tartışmaları sırasında çocuğu için iyi bir seçenek olarak gözükmüş. K. Yayıncılık'tan gelen S.C., kendisine ‘Dershanelerin yakın zamanda kapanacağını, kendilerinin Başbakanlık tarafından desteklendiğini' söylemiş. Her gün belirli saatlerde internetten canlı yayın yapacaklarını, 15 günlük deneme süresinin sonunda öğrencinin seviyesine göre bir yıllık anlaşma yapacaklarını konuşarak ayrılmış. Deneme süresiyle ilgili belgeyi detaylarını incelemeden imzalayan Sabahattin K., belgenin bir kopyasını almadığını ise sanal dershane yetkilisi evden ayrıldıktan sonra fark etmiş.

Sabahattin K., internet sitesinin sürekli donması üzerine programı sonlandırmak istemiş. Yayıncılara ulaşamayınca konunun kapandığını düşünmüş. Ancak aylar sonra kullanmadığı hizmetin bedelini ödemek zorunda kalmış. Kendisine gelen telefonla yayıncı firma tarafından 400 lira için icraya verileceği öğrenen veli, panikle bu ücreti yatırmış. Fakat daha sonra 3 bin 300 liralık faturayla karşılaşınca şoke olmuş. Şimdi yayıncıdan hesap sormanın yollarını arayan Sabahattin K., “Evimize gelerek ‘Başbakanlık bu kuruma yetki verdi, denetimi Başbakanlık'ta oluyor. Dershaneler kapandığı için çocuklar evde dersini çalışsın, alternatif olsun' dediler. Bizi kandırdılar.” diyor.

 Şikayetvar.com adresinde de durumları Sabahattin K.'nin hikâyesine benzer çok sayıda mağduriyet var. Aynı şekilde mağdur olan başka bir veli Önder D., “Ben de sözleşmeyi imzaladım, sonra araştırdığımda yalan söylediklerini öğrendim. İptal için aradım ‘tamam' iptal ediyoruz dediler, aradan 2 ay geçti, beni telefonla arayıp ‘Ödeme yapmanız gerek' dendi.” bilgisini paylaşıyor. Sanal dershanenin iptali için kimseye ulaşamamaktan dertli olan bir diğer öğrenci velisi Murat D. de yaşadıklarını şöyle anlatıyor: “Israrla evimize kadar gelip sanal dershane teklif ettiler, ‘Deneme süresinde iptal hakkınız var' diyerek bize sözleşmeyi imzalattılar. Çocuğum derslerden memnun kalmadı ve yayınları aşırı donma yaptı. Bize gelip sözleşmeyi imzalatan kişiyi aradık, iptal edilmesini istedik, ‘tamam' dedi. Halen telefonuma ödeme mesajları atılıyor. İptal bilgisi veren kimse yok, farklı farklı telefon numaraları vererek açmıyorlar ve bizleri oyalıyorlar.”

Öte yandan iddiaları yalanlayan K. Yayıncılık'ın avukatı Yunus Karakoyunlu, kendilerine ulaşan müşteri şikâyetlerini dikkate aldıklarını, sözleşme iptalinde hiçbir sıkıntı yaşanmadığını iddia etti.

Zaman
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde