Dışişleri’nden AB’ye zehir zemberek cevap..

Dışişleri’nden AB’ye zehir zemberek cevap..

Dışişleri Bakanlığı tarafından Avrupa Birliği'nin dün Türkiye-Hollanda krizine yönelik yaptığı açıklamaya çok sert bir cevap geldi.

Dışişleri’nden AB’ye zehir zemberek cevap..
16px
24px
14.03.2017 08:20
ABONE OLgoogle

Bakanlık açıklamasında, “AB’nin basiretsiz açıklamaları ülkemiz için bir değer taşımamaktadır. AB’nin hukuku açıkça ihlal eden Hollanda’nın arkasında durması vahimdir” denildi.

Avrupa Birliği, Türkiye'ye Hollanda ve diğer AB ülkeleriyle yaşanan durumu daha da kötüleştirme riski taşıyan aşırı yorum ve hareketlerden kaçınma çağrısında bulunmuştu.

Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, son günlerde Türkiye ve bazı AB üyesi ülkeler arasında yaşanan gelişmelere ilişkin AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini ve AB Komisyonu Komşuluk ve Genişleme Müzakerelerinden sorumlu Komiser Johannes Hahn tarafından yapılan açıklamaların yanlış değerlendirmeler içerdiğinin ve farklı gündemleri birleştirip algı çarpıtması yapmaya çalıştığının görüldüğü belirtildi. 

"AB’nin yaşanan gerilimin daha fazla tırmandırılmaması için diplomatik sözleşmeleri ve hukuku ihlal ederek bu duruma sebep olan ülkeler yerine Türkiye'ye aşırı söylemlerden ve adımlardan kaçınılması çağrısında bulunan açıklamasının, esasen yabancı düşmanlığı ve Türk karşıtlığı gibi aşırı uçlara prim verdiğinin farkına varması gerekmektedir." ifadelerine yer verilen açıklamada, "birliğin gerek Türkiye'deki anayasal düzeni ve demokrasiyi hedef alan 15 Temmuz hain darbe girişiminden gerek AB terör örgütleri listesinde yer alan PKK saldırılarından sonra yaptığı açıklamalarda olduğu gibi yine objektiflikten uzak ve gelişmeleri tam manasıyla değerlendirmeden hareket ettiği" kaydedildi. 

Açıklamaya şöyle devam edildi: 

"1961 tarihli Diplomatik İlişkiler Hakkında Viyana Sözleşmesi ile 1963 tarihli Konsolosluk İlişkileri Hakkında Viyana Sözleşmesini, temel insan haklarını, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nden kaynaklanan yükümlüklerini ve uluslararası sorumluluklarını ihlal eden ülkelere kuvvetli bir mesaj vermesi gereken AB’nin korumacı bir tavırla üye ülke dayanışması arkasına saklanması ve insan hakları ile Avrupa değerlerini açıkça ihlal eden Hollanda’nın arkasında durması son derece vahimdir. 

AB’li muhataplarımız demokratik değerleri, temel hak ve özgürlükleri ancak seçici olarak uygulamakta ve sorunların çözümü için diyalog kanallarını tavsiye ederken, ülkemizin ciddi bir yaklaşımla Hollanda’nın aksine diplomasiden ve hukuktan sapmadan izlediği siyaseti görmezden gelmeyi tercih etmektedir. Tüm bu sebeplerden dolayı, AB’nin bu basiretsiz açıklaması ülkemiz için bir değer taşımamaktadır." 

Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini ve AB Komisyonu'nun Genişleme ve Komşuluk Politikalarından Sorumlu Üyesi Johannes Hahn tarafından yapılan ortak açıklamada, “Gerginliği daha fazla artırmaktan kaçınmak ve gerilimi sakinleştirmek için yollar aranması gerekli” ifadesi yer almıştı.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde