Devlet garanti verdi şirketler uçuşa geçti

Devlet garanti verdi şirketler uçuşa geçti

Son dönemde yapılan projelere verilen ‘garanti yolcunun faturasını 78 milyon vatandaş ödüyor.

Devlet garanti verdi şirketler uçuşa geçti
16px
24px
06.07.2016 09:26
ABONE OLgoogle
CHP Kocaeli Milletvekili Haydar Akar " Köprü yaptırılıyor araç garanti ediliyor, havalimanı yapılıyor yolcu garanti ediliyor ve daha sonra bunun faturasını 78 milyon vatandaşımız ödüyor” dedi.

Son dönemde yapılan projelere verilen ‘garanti yolcunun faturasını 78 milyon vatandaş ödüyor. Milas-Bodrum, Kütahya Zafer, Gazipaşa-Alanya havalimanlarına
yolcu az gelirse Hazine ödeme yapıyor.

KİT Komisyonu üyesi CHP Kocaeli Milletvekili Haydar Akar yaptığı açıklamada, “Santral yapılıyor şu kadar elektrik alacağım, maden satılıyor kömür garantisi veriliyor, köprü yaptırılıyor araç garanti ediliyor, havalimanı yapılıyor yolcu garanti ediliyor ve daha sonra bunun faturasını 78 milyon vatandaşımız ödüyor” dedi.

Akar, 2012'de açılan Zafer Havalimanı'nı örnek göstererek şunları söyledi:

“Yap işlet devret modeli ile firmaya iş veriliyor. İlk yıl için 850 bin yolcu garanti ediliyor. Ancak bakıyoruz bir yılda 83 bin yolcu havalimanından yararlanmış. Devlet şirkete verdiği 850 bin yolcu garantisinin faturasını ödemek durumunda kalıyor. 4 milyon Euro şirkete devlet tarafından ödeniyor.”

Ulaştırma Bakanı Ahmet Arslan'ın cevaplaması istemiyle soru önergesi
verdiğini belirten Akar, yolcu garanti sayılarını ve gerçekleşen sayıların bedelinin kamuoyuna açıklanması gerektiğini belirtti. Akar şu sorulara yanıt istedi:

“Turizm de bu yıl bitme noktasına geldi. Bunun bedeli devlete ve dolayısıyla vatandaşa ne kadara mal olmuştur? İşletici firmalara 32 yıl işletme hakkının verildiği  havalimanlarında verilen garanti yolcu sayıları neye göre belirlenmiştir?”
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde