Devler Türk kadın yöneticilere emanet: Finansın 'Türk Leydi'leri

Devler Türk kadın yöneticilere emanet: Finansın 'Türk Leydi'leri

ABD'li First Republic Bank ve Rus Gazprombank'ın ardından küresel finans devi BofA'nın Asya-Pasifik birimi de Türk kadın yöneticiye emanet

Devler Türk kadın yöneticilere emanet: Finansın 'Türk Leydi'leri
16px
24px
16.02.2016 07:49
ABONE OLgoogle
Coca-Cola'dan Unilever'e, PepsiCo'dan Microsoft'a dünyaca ünlü şirketlerin kaptan köşklerine geçen Türk yöneticiler arasında erkeklerin tahtını kadın profesyoneller zorluyor.

Gıda, telekomünikasyon, bilişim gibi alanlarda çalışan uluslar arası devlerde görev alan Türk kadınlarının yeni rotası ise finans sektörü oldu.

Dünyanın en büyük bankalarından biri olan Bank of America Merrill Lynch Asya- Pasifik Bölgesi'ni Türk yönetici Elif Bilgi Zapparoli'ye emanet etti. Bank of America Merrill Lynch'in yatırım bankacılığı biriminin eş başkanlığını üstlenen Elif Bilgi Zapparoli, ABD'li bankanın operasyonlarını Hong- Kong'dan yönetecek. Elif Bilgi Zapparoli, Merrill Lynch Yatırım Bank A.Ş.'nin Türkiye Yönetim Kurulu Başkanlığı görevini üstlenmişti. 

2.1 TRİLYON DOLARI VAR 

1904 yılında Bank of America adıyla kurulan finans devi, 2008'de Merrill Lynch'i satın almıştı. ABD'nin en büyük ikinci finans kuruluşu olan banka, 85 milyar dolarlık cirosu, 2.1 trilyon dolarlık toplam varlığı ile de dünyanın sayılı kuruluşları arasında. Geçen yıl 14 milyar dolar kar elde eden bankanın 200 binden fazla çalışanı var. 

First Republic Bank: Hafize Gaye Erkan

AMERİKA'DA 'MÜTHİŞ TÜRK KIZI' DİYORLAR

ABD'deki bir diğer kadın finans yöneticisi ise 34 yaşındaki Hafize Gaye Erkan. Dünyaca ünlü finans kuruluşlarının peşinden koştuğu genç finansçı, 33 milyar dolarlık aktifi bulunan First Republic Bank'ın en önemli ismi oldu. ABD'nin "Müthiş Türk Kızı" olarak tanıdığı Hafize Gaye Erkan, First Republic Bank'ın Kıdemli Başkan Yardımcısı görevinin yanı sıra Yatırım Bölümü Başkanı ve Risk Yönetimi Eş Başkanı koltuklarını devraldı. 

Gazprombank Fund: Aylin Suntay 

RUS DEVLET FONUNUN İLK YABANCISI

Finanstaki kadın yöneticiler arasında bir başka dikkat çeken isim ise Rusya'dan. Dünyanın en büyük enerji şirketlerinden Gazprom'un fonunun başında bir Türk kadın yönetici var. Avrupa'da birçok ünlü fon kuruluşunda çalışan Aylin Suntay, Gazprombank'ın Varlık Yönetimi'nde CEO ve Başkan Yardımcılığı görevine getirildi. Suntay, bu görevi alan ilk yabancı oldu. ABD, İngiltere ve İsviçre'de de çalışan Suntay, Gazprombank'ın Batılı anlamda ilk fonunu kurdu. Fonun 5.3 milyar dolarlık varlığı bulunuyor. 

Bank of America: Elif Bilgi Zapparoli

100 LİDER ARASINDA

Değeri 5 trilyon doların üzerinde olan Devlet Varlık Fonları Global Başkanlığı görevini de yapan Zapparoli, Dünya Ekonomik Forumu tarafından 2004'te "Dünyanın Gelecek 100 Küresel Lideri" arasında gösterildi. 

Kerim Ülker/sabah
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde