Dev santrali Samsun’dan söktü, Gana’da kuracak

Dev santrali Samsun’dan söktü, Gana’da kuracak

Türkiye’nin yeni ihracat pazarları için Afrika’ya yönelmesi, enerji sektöründe de önemli bir açılım yarattı. Enerjide bir süredir arz fazlası yaşanması, doğalgaz çevrim santrallerinin geri plana düşmesine neden oldu

Dev santrali Samsun’dan söktü, Gana’da kuracak
16px
24px
28.08.2015 11:49
ABONE OLgoogle
Türkiye’nin yeni ihracat pazarları için Afrika’ya yönelmesi, enerji sektöründe de önemli bir açılım yarattı. Enerjide bir süredir arz fazlası yaşanması, doğalgaz çevrim santrallerinin geri plana düşmesine neden oldu. Çünkü dengeleme ve uzlaştırma piyasasında (DUY) arz talep dengesini sağlamak için öncelik yerli ve yenilenebilir kaynaklara veriliyor. Doğalgaz çevrim santrallerinin rekabet gücü azalmış durumda.

Arkadaşımız Erkan Kızılocak’ın öğrendiğine göre, Türkiye’den Afrika’ya yönelik en somut enerji açılımını Aksa Enerji yapıyormuş. Kurulu güçte ikinci büyük serbest üretici olan Aksa Enerji’nin üretim portföyünün büyük bölümü doğalgaza dayalı enerji santrallerinden oluşuyor. Firma, merit order’da, yani üretim önceliği diye basitçe tarif edebileceğimiz piyasada yer bulamayan fueloil ve doğalgaz santrallerini yurtdışındaki projelerde kullanmak için bir yıldır arayış içindeymiş.

Aksa, bu amaçla Gana hükümetiyle 370 MW’lik bir elektrik satış anlaşması imzalamış. Bunun için de ilk etapta Samsun’daki 131 MW’lik santralini sökme kararı almış. Demonte hale getirilen santral Gana’ya taşınarak bu ülkede yeniden kurulup elektrik üretmeye başlayacakmış.

Elektrik ihtiyacı oldukça fazla olan Afrika ülkelerinde yüksek fiyatlar üzerinden alım garantisi veriliyor. Bu da bölgedeki enerji yatırımlarını cazip hale getiriyor. Bu nedenle Aksa’nın hem Gana’da hem de Afrika’nın diğer birçok ülkesinde enerji alanındaki yatırım arayışının devam etmesi bekleniyor. Aksa’yı diğer enerji firmalarının takip edeceği de kulağımıza gelen kulis bilgileri arasında.

Para Dergisi
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde