Dev sanayi harekâtı

Dev sanayi harekâtı

Hükümet, sanayi üretiminde yaşanan hızlı gerileme için harekete geçti.

Dev sanayi harekâtı
16px
24px
01.08.2013 08:22
ABONE OLgoogle

Eylül’den itibaren devreye girmesi beklenen önlemlerle birlikte sanayi yatırımı yapana hem vergi, hem de kredi desteği verilecek. Ayrıca kamu da konut yerine altyapı yatırımlarına ağırlık verilecek.

İSTANBUL Sanayi Odası (İSO) tarafından yapılan ‘En büyük 500” araştırmasında sanayi üretiminin giderek düştüğünün ortaya çıkması ekonomi yönetimini de harekete geçirdi. Sanayi yatırımları ve üretiminin giderek düşmesinden rahatsız olduklarını belirten yetkililer, “En büyük 500” listesi açıklanmadan önce de konunun gündemlerinde olduğunu belirtiyor.

Ekonomi yönetimini harekete geçiren temel unsur ise, 2013 yılında dahi sanayi üretimindeki gerilemenin sürüyor olması. Yıl sonunda  sanayi üretiminin milli gelirdeki payının 0.1 puan daha düşmesi bekleniyor. Bu kapsamda, Eylülden itibaren yoğunlaşılacak çalışmalarla bir dizi önlem alınacak. Sanayi yatırımı yapana hem vergi, hem de kredi daha avantajlı olacak. Kamu da konut yerine altyapı yatırımlarına ağırlık verecek. Kamunun konut yatırımları 6 milyar TL’den 4 milyar TL’ye kadar düşürülecek.

PAYI HIZLA DÜŞÜYOR

İSO 500 listesinde, sanayi üretiminin payının düşmesi yeni bir tartışmayı başlattı. Sanayinin milli gelirdeki payı 1998’de yüzde 26 iken, 2012 yılı itibariyle yüzde 19.3’e indi. Bu da ‘tüccar ülkesi mi oluyoruz’ tartışmasına neden oldu. Ancak ekonomi yönetimine göre düşüş, yüzde 19.3’le de sınırlı kalmayacak. Ekonomi bürokratlarının analizine göre, 2013 yılı sonu sanayi üretiminin payı yüzde 19.2’ye kadar gerileyecek.

Ayrıca Türkiye için kritik önemde olan yüksek teknoloji sektörlerinin imalat sanayi ihracatı içinde payı da 2006 yılındaki yüzde 5.6’lık düzeyinden, 2013 itibariyle yüzde 3.7’ye gerileyecek. Bu nedenle de, sanayi üretiminin artırılmasına yönelik çalışmalar gündeme alınmış durumda.

Eylül ayıyla birlikte, orta vadeli plan, program ve bütçe hazırlıklarının yoğunlaşacağını kaydeden yetkililer, bu dönemle beraber nitelikli sanayi üretiminin artırılmasına dönük de çalışmaların da gündemlerinde olacağını belirtiyor. Bu kapsamda her türlü teşvik unsuru, nitelikli sanayi üretiminin artırılması için kullanılacak.

Uluslararası pazarlarda rekabet başarısı gösteren şirketlere; yeni yatırımları için destek verilecek. Bilgi veren yetkililer, bu desteklemelerin yapılması için, tüm teşvik programlarının gözden geçirileceğini ifade ediyor. Yeni dönemde önem verilecek sektörler arasında gemi inşa sanayi de bulunuyor. Otomotiv, havacılık, makine sanayii, ilaç sanayi ve kimya sektörü de yeni dönemin diğer gözde sektörleri olacak.

Üretken olmayanın vergisi yükselecek

REKABET gücü yüksek sanayi üretiminin desteklenmesi için yapılacak çalışmaların, vergi ve kredi maliyetleri üzerinde olacağı belirtiliyor. Şu anda oranların belli olmadığını belirten yetkililer, “Yeni dönemde üretken olmayan, rekabet gücü olmayan yatırım yapan daha yüksek vergi ve kredi maliyetini üstlenmek zorunda kalacak. Böylece sınırlı olan tasarrufların daha etkin alanlara yönlendirilmesini sağlamak istiyoruz” bilgisini verdi.

Kamu da örnek olacak konut yatırımı düşecek

KAMUNUN da, özel sektörü daha rekabetçi sanayi alanlarına yatırım yapması için; kendini gözden geçirmesi planlanıyor. Bunun ilk adımı olarak kamu daha çok altyapı yatırımlarına yönelecek; konut yatırımlarında da gözle görülür bir düşüş olacak. Şu anda kamu yıllık ortalama 6.4 milyar TL konuta yatırım yapıyor; bu rakamın 4 milyar TL’ye kadar düşürülmesi öngörülen önlemlerden biri. Bu tedbirin ilk olarak, 2014 yılı yatırım programında uygulamaya girmesi planlanıyor.

Hacer Boyacıoğlu/Hürriyet

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde