Dev Türk bankalarında 9 milyar dolarlık risk

Dev Türk bankalarında 9 milyar dolarlık risk

Türkiye'nin en büyük 5 bankasında ikinci grup ya da yakın izlemedeki krediler ilk çeyrekte 9 milyar dolara ulaştı.

Dev Türk bankalarında 9 milyar dolarlık risk
16px
24px
19.05.2016 15:40
ABONE OLgoogle
Türkiye'nin en büyük 5 bankasında ikinci grup ya da yakın izlemedeki krediler ilk çeyrekte, bir önceki yılın aynı dönemine göre yaklaşık yüzde 50 artarak 9 milyar dolara ulaştı. İkinci grup kredilerin ilk 5 bankanın toplam kredilerinin içindeki payı bahsedilen dönemde 90 baz puan yükselerek yüzde 3.6'ya ulaştı.

Bloomberg Intelligence'tan Tomasz Noetzel'in analizine göre, ilk 5 bankanın ikinci grup kredilerinin toplam krediler içindeki payı yüzde 3.6'ya ulaştı. Kredi derecelendirme kuruluşu Standard&Poor's'a göre, TL'nin değer kaybı sonrası şirketlerin borç ödeme yeteneklerinin bozulması yakın izlemedeki kredilerdeki artışta kısmen etkili oldu.
Yakın izlemedeki krediler sorunlu krediler içinde yer almasa da önümüzdeki dönemde bankaların varlık kalitesine ilişkin önemli bir gösterge olarak görülebilir. 

Garanti Bankası'nın ilk çeyrekte yeni takibe aldığı kredilerin yüzde 20'si ikinci grup kredilerden gelmişti.

Halk Bankası, Garanti ve İş Bankası bu yıl takipteki kredilerde artış beklediklerini açıklamışlardı.

Garanti Bankası'nın yakın izlemedeki kredilerinin toplam içindeki payı yüzde 5 iken, Akbank ve Yapı Kredi yüzde 3.5 oranla Garanti'yi takip ediyor.
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde