Davutoğlu’nu AYM kararı kurtardı

Davutoğlu’nu AYM kararı kurtardı

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Brüksel’de Türkiye’de basına yönelik giderek artan eleştirilere Anayasa Mahkemesi’nin Can Dündar ve Erdem Gül’e tahliye yolunu açan kararıyla yanıt verdi.

Davutoğlu’nu AYM kararı kurtardı
16px
24px
09.03.2016 05:48
ABONE OLgoogle
Başbakan Ahmet Davutoğlu, Brüksel’de Türkiye’de basına yönelik giderek artan eleştirilere Anayasa Mahkemesi’nin Gazetemiz Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar ve Ankara Temsilcisi Erdem Gül’e tahliye yolunu açan kararıyla yanıt verdi.

Brüksel’de yapılan Türkiye-AB Zirvesi’nin ardından AB Konseyi Başkanı Donald Tusk ve AB Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker’le ortak açıklama yapan Davutoğlu, ifade özgürlüğüne ilişkin eleştiriler üzerine “İfade özgürlüğü sadece Avrupa Birliği’nin değeri değil, Türkiye demokrasisinin de temel değeri. Medyamızı takip edenler birçok gazetenin hükümete karşı geldiğini, hepimizi ağır bir şekilde eleştirebildiğini görecektir. Bu düşünce özgürlüğüdür. Düşünce ve medya özgürlüğüne karşı en ufak sınırlamaya karşıyım. Bahsi edilen konu yasal bir durumdu (Zaman’a kayyum atanması), siyasi bir durum değildir. Savcıların iddiaları düşünce özgürlüğüne ilişkin değil, kara para aklamanın yanı sıra yasadışı ağlar üzerinde işlenen belirli suçlara, polisi ve adli sistemi kullanmaya ilişkin. Çok sayıda Türk vatandaşının özgürlüklerine karşın bu medya organını kullanarak komplo oluşturmaya ilişkin. Suçlamalar bunlar. İki hafta önce tutuklu iki gazeteci AYM’nin kararı ile serbest bırakıldı. Bu gazetecilere ilişkin konu gazetecilik eylemlerine ilişkin değil, devletin gizli bilgilerini ifşa etmelerine ilişkindi. Birçok demokratik toplumda bu suçtur. Eğer AYM bağımsız bir mahkeme olarak bu gazetecilerin serbest bırakılmasına karar veriyorsa; aynı bağımsızlık bu gazetenin gazetecilik yapmak yerine bireylerin özgürlüklerine zarar veren bir ağ oluşturduğunu değerlendirmek konusunda da geçerlidir. Her iki mahkeme de karar vermekte bağımsızdır. Bu her iki konuda da benim ya da hükümetimin hiçbir etkisi olmamıştır” açıklamasını yaptı.

Tusk uyardı

Daha sonra söz alan Tusk ise “Basın ve ifade özgürlüğü AB’ye katılım sürecinde kilit konumdaki bir koşuldur ve bunda bir değişiklik olmamıştır” dedi. (Cumhuriyet)
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde