Danıştay onayladı: 'Quasar' gökdelenleri kaçak

Danıştay onayladı: 'Quasar' gökdelenleri kaçak

Şişli'deki tarihi Likör Fabrikası'nın yıkılarak yerine yapılan Ouasar gökdelenlerine karşı 2011 yılından bu yana devam eden hukuk sürecinde Danıştay'dan iptal haberi geldi. Bu karara göre, inşaatın derhal durdurulması gerekiyor.

Danıştay onayladı: 'Quasar' gökdelenleri kaçak
16px
24px
06.05.2015 02:51
ABONE OLgoogle
Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi'nin verdiği bilgiye göre, Mecidiyeköy'de yıkılan tarihi fabrikanın arazisi üzerinde yapılan gökdelenlerin inşaatına, İstanbul 6. İdare Mahkemesi'nin 2013'de verdiği iptal kararı Danıştay tarafından oy birliğiyle onandı.

Projenin yasal dayanağını oluşturan 2011 tarihli imar planına karşı Mimarlar Odası'nın açtığı dava sonucunda çıkan Danıştay kararına göre inşaatın derhal durdurulması gerekiyor. Ancak yapımına başlanan 50 katlı gökdelen inşaatları bütün mahkeme kararlarına rağmen hızla yükseliyor.

Likör fabrikasının bulunduğu araziye yapılan 157 metre yüksekliğindeki 2 gökdelen için Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi tarafından 5 Mayıs 2011 tarihinde yürütmenin durdurulması ve iptali istemiyle açılan davada, İstanbul 6. İdare Mahkemesi yürütmeyi durdurma kararı vermişti.

Mahkeme, gökdelenlerin yapımına onay veren 1/5000 ölçekli nazım imar plan tadilatının hukuka uygun olmadığı sonucuna varmıştı. İstanbul 6. İdare Mahkemesi tarafından 4 Aralık 2013 tarihinde verilen yürütmenin durdurulması ve iptali kararı, Danıştay 6. Dairesi tarafından 'işlemin uygulanması halinde telafisi güç sonuçlar doğuracağına kanaat getireceği' belirtilerek oy birliğiyle onandı.

İstanbul 6. İdare Mahkemesi plan iptal kararında, tescilli eserlere zarar verildiği, Çevre Düzeni Planı'ndaki hükümlere uyulmadığı vurgulanmıştı. Bodrum katlarının emsale dahil edilmemesi gibi imar yönetmeliğine aykırı yollarla nüfus yoğunluğunun artırıldığı, trafik yoğunluğunun çok fazla olduğu bir bölgede sıkışıklığı daha da artıracak şekilde planlama yapıldığı belirtilmişti. Karara itiraz eden TOKİ Emlak GYO ve gökdelenleri inşa eden Viatrans A.Ş Meydanbey Ortak Girişimi firması Danıştay'a başvurdu. Ancak Danıştay 6. Dairesi, oybirliğiyle kararın bozulmasını değil onanmasına karar verdi.

NE OLMUŞTU?

TOKİ iştiraki Emlak Konut GYO'nun açtığı ihaleyi Aşçıoğlu İnşaat, Ofton İnşaat, Meydanbey İnşaat ve Omak İnşaat kazanmış daha sonra inşaat İsviçre merkezli yatırım fonu Viatrans'a devredilmişti.18 bin metrekare üzerinde gerçekleştirilen projede biri rezidans ve diğeri 5 yıldızlı otel ve ofislerden oluşan iki dev kule ve yüzlerce lüks konut yer alıyor.

Rezidans dairelerinin metrekare satış fiyatı 6 bin ile 11 bin dolar arasında öngörülen projenin 2015'in sonuna doğru bitirilmesi planlanıyordu. Proje arazisinde yer alan tarihi Şişli Likör Fabrikası binası 1930'lu yıllarda dönemin önemli Fransız mimarlarından Robert M. Stevens tarafından yapılmıştı. Bina 2006 yılında "Endüstriyel Miras" kapsamında 2 No'lu Koruma Kurulu'nca kültür varlığı olarak tescil edilmişti. Buna rağmen planların hazırlanmasının ardından 4 Numaralı Kurul kararıyla daha sonra yeniden yapılması şartıyla yıkılmıştı.

Meydan Gazetesi
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde