Damat bir kilo ihracatı 100 dolara yapıyor

Damat bir kilo ihracatı 100 dolara yapıyor

Sıfırdan kurulan Damat, bugün global marka olma yolunda hızla ilerliyor.

Damat bir kilo ihracatı 100 dolara yapıyor
16px
24px
01.01.2017 22:10
ABONE OLgoogle

TÜRKİYE’nin en önemli sorunu katma değerli ürün ihraç edememesi. Bir kilo ihracattan kazanılan döviz ortalama 1 dolar 32 cent. Ancak son yıllarda üretimde inovasyona verilen önemle bazı şirketlerde durum farklılaşıyor.

Bu şirketlerden biri Damat. Süleyman Orakçıoğlu’nun 30 yıl önce başladığı macerayı yakından izleyen gazetecilerden biriyim.  Sıfırdan kurulan Damat, bugün global marka olma yolunda hızla ilerliyor.  Orakçıoğlu’nun kilo başına 100 dolar bilgisini o nedenle önemsedim.

Orka Holding, 71 ülkeden 120 müşteriyi ağırladı

Rakam Türkiye için gerçekten yüksek. Nasıl oluyor diye sordum. Orakçıoğlu, “400 gram elbise üretiyoruz. 250 gram ceket üretiyoruz. Bunu inovasyon, teknoloji ile yapıyoruz. Giresun’daki fabrikamız Avrupa’nın en son teknolojiyi kullanan fabrikalarından biri. Markalaşmanın da etkisi ile bu rakamları buluyoruz” diyor. 

Orka Grup’un 2017’den sonra hedefi global marka olma yolunda daha farklı ve hızmı adımlar atmak. Dünyada bugün 100 mağazaları olduğunu ekleyen Orakçıoğlu, “Avustralya’nın Sydney kentinde bir, İtalya’da 9 günde 9 mağaza açtık. Güney Afrika ve Orta Amerika, Orta Avrupa, Balkanlar, Rusya ve BDT Ülkeleri Azerbaycan, Kazakistan, Türkmenistan, ek olarak yakın komşularımız Orta Doğu geldi ardından. Yani 2016 yılı her yerden sesimizin çıktığı ve etkinliğimizin arttığı bir yıl oldu” diyor.

Damat İsviçre'nin en işlek caddesinde ilk mağazasını açtı

19 farklı dil konuşan 9 farklı ülke pasaportu taşıyan çalışanları olduğunu da ekliyor Orakçıoğlu.

Dünyada yükselen 4 markadan biri

Damat dünyada kendi segmentinde, profesyoneller tarafından çıkışta olan dört markadan biri olmuş. Bir İtalyan, Hollanda ve İspanya markası ile birlikte Damat yükselişte” diyor Orakçıoğlu.

Bu yılı 100 yurt dışı mağaza ile bitiren Damat, 2017’de sayıyı 150’ye çıkaracak. Gucci’ye de büyük yatırım yapan global perakendenin en büyük oyuncularından Investcorp’un yüzde 22 ortak olduğu Orka’nın bundan sonraki başarı hikayesi yılları bulan markalaşmanın da hikayesi olacak gibi!

Jale Özgentürk/Hürriyet

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde