DEİK’te darbe: Ünlü patronlar gönderiliyor

DEİK’te darbe: Ünlü patronlar gönderiliyor

Ferit Şahenk, Tuncay Özilhan ve Hüsnü Özyeğin gibi ünlü işadamları görevden ayrılacak yerlerine hükümetin onay vereceği yeni isimler gelecek...

DEİK’te darbe: Ünlü patronlar gönderiliyor
16px
24px
01.03.2015 07:09
ABONE OLgoogle
Geçtiğimiz eylül ayında DEİK’i kendisine bağlayan hükümet şimdi de 180’e yakın konsey başkanının tamamına yakınını değiştirecek yeni bir adım attı. Ferit Şahenk, Tuncay Özilhan ve Hüsnü Özyeğin gibi ünlü işadamları görevden ayrılacak yerlerine hükümetin onay vereceği yeni isimler gelecek…

Hükümet, özel sektöre yönelik tırpan operasyonunda ikinci ve büyük adımı da attı. Geçtiğimiz eylül ayında yaptığı operasyonla Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu’nu (DEİK) Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nden (TOBB) alıp Ekonomi Bakanlığı’na bağlayan hükümet, şimdi de 180’e yakın ülkenin iş konseyi başkanının görevine son veriyor. Giden başkanların yerine hükümetin istediği isimler gelecek.

GEÇMİŞE DÖNÜK DÜZENLEME

Hükümet, geçtiğimiz eylül ayında DEİK yönetimine el koyan operasyonu yapmış ancak, ülkelerle ticari ilişkileri yürüten iş konseylerinin yönetimine dokunmamıştı.
Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında yayımlanan yönetmelikle operasyonun asıl vurucu ayağı da tamamlandı, ülke iş konseyi başkanlarına 3 dönem sınırı getirildi. Ancak 2’şer yıldan 6 yıla karşılık gelen bu süre sınırı, geçmişe yürütüldü; geçmişte 3 dönem başkanlık yapan tüm ülke iş konseyi başkanlarının görevlerine ilk genel kurulda son veren madde yönetmeliğe eklendi.

İş konseylerinin yeniden oluşmasını hedefleyen bu madde, pratikte iş konseyi başkanlarının neredeyse tamamına yakınının değişmesine yol açacak. Dünya genelindeki hemen her ülke ile kurulmuş 180’e yakın iş konseyi bulunuyor ve bu konseylerin başkanlıklarını da genelde uzun süredir bu ülkelerle sıkı ilişkileri bulunan işadamları yürütüyor.

Gönüllü başkanlık yapan bu işadamlarının yerine şimdi Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci’nin onay vereceği yeni isimler atanacak. Atanacak isimleri yine Bakan istediği zaman görevden alabilecek.

ÜNLÜ İSİMLER GİDİYOR

Yapılan operasyonla, önümüzdeki dönemde yapılacak ilk seçimli genel kurulda başkanlıklarını bırakacaklar arasında Türkiye-Rusya İş Konseyi Başkanı Tuncay Özilhan, Türkiye-Çin İş Konseyi Başkanı Hüsnü Özyeğin, Türkiye-Almanya Başkanı Ferit Şahenk, Türkiye-İspanya Başkanı Zeynel Abidin Erdem, Türkiye-Irak Başkanı Ercüment Aksoy gibi isimler de bulunuyor.

PARA OPERASYONU

Yönetmeliğe eklenen yeni bir maddeyle ayrıca TOBB, TİM, TÜSİAD, MÜSİAD ve Türkiye Müteahhitler Birliği’nin (TMB) yıllık gelirlerinin yüzde 1’i oranında DEİK’e aktaracağı kaynağın başlangıç süresi 1 Ocak 2015 olarak belirlendi. TÜSİAD, kaynaklarına el konulamayacağı gerekçesiyle bu maddenin iptali için dava açmıştı.

Erdoğan Süzer/Sözcü
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde