Cumhurbaşkanı Gül Kalyoncu’yu veto etti

Cumhurbaşkanı Gül Kalyoncu’yu veto etti

Kara Kuvvetleri Komutanı olması beklenen Kalyoncu’yu, Ergenekon’da adı geçtiği için, Gül’ün emekli ettiği öğrenildi

Cumhurbaşkanı Gül Kalyoncu’yu veto etti
16px
24px
04.08.2013 08:24
ABONE OLgoogle

Türk Silahlı Kuvvetleri’nin üst kademesinin belirlendiği Yüksek Askeri Şûra’dan (YAŞ) sürpriz kararlar çıktı. Bu yıl Kara Kuvvetleri Komutanı, 2015’te ise Genelkurmay Başkanı olması beklenen Jandarma Genel Komutanı (JGK) Orgeneral Bekir Kalyoncu emekliye sevk edildi. Ergenekon bağlantılı soruşturmalarda adı geçen Kalyoncu’nun, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün isteği üzerine emekli edildiği öğrenildi.

Uludere katliamı nedeniyle gözlerin üzerine çevrildiği Hava Kuvvetleri Komutanı Org. Mehmet Erten ise görevinden alınarak YAŞ üyesi yapıldı. Kara, Deniz ve Hava Kuvvetleri komutanlarının değiştirildiği YAŞ’ta, doğrudan Kara Kuvvetleri Komutanlığı’na atanan Orgeneral Hulusi Akar ise 2015’in Genelkurmay Başkan adayı oldu. YAŞ’ta aralarında Org. Bilgin Balanlı ile Nusret Taşdeler’in de bulunduğu tutuklu paşaların büyük bölümü ise emekli edildi.

Üç günlük çalışmanın ardından tamamlanan YAŞ toplantısında alınan ve ordunun üst kademesinin belirlendiği kararlar, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’e sunulduktan sonra dün açıklandı.

O paşa gitti

Sürpriz kararlardan biri, Kara Kuvvetleri Komutanlığı’na (KKK) atanması beklenen, bu nedenle de 2015’te emekli olacak Necdet Özel’den sonra Genelkurmay Başkanlığı için en güçlü aday gözüyle bakılan Jandarma Genel Komutanı (JGK) Orgeneral Bekir Kalyoncu’yla ilgili oldu. Ancak, Ergenekon bağlantılı soruşturmalarda adı geçen ve hükümetin ismine başından beri soğuk baktığı bildirilen Org.Kalyoncu, KKK’na atanmak yerine emekli edildi.

Yeni komutanlar

YAŞ’ta emekli edilen Kara, Deniz ve Hava Kuvvetleri komutanlarının yerine yeni isimler atandı ve TSK’nın üst yapısı yeniden şekillendirildi.

Buna göre; Kara Kuvvetleri Komutanlığı’na, Genelkurmay 2. Başkanı Orgeneral Hulusi Akar, Hava Kuvvetleri Komutanlığı’na Orgeneralliğe terfi eden Akın Öztürk, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’a ise YAŞ’a Korgeneral rütbesiyle katılan tek isim olan ancak Oramiralliğe terfi ettirilen Bülent Bostanoğlu getirildi. Emekli edilen Org.Kalyoncu’dan boşalan Jandarma Genel Komutanlığı’na ise EDOK Komutanı Orgeneral Servet Yörük atandı.

Bekleme süresini atladı

Orduda hükümete yakın komutanlar arasında olduğu öne sürülen Org. Hulusi Akar, iki yıllık bekleme süresini de atlayarak doğrudan Kara Kuvvetleri Komutanı oldu. Org. Akar, böylece Genelkurmay Başkanı Org. Necdet Özel’in emekliye ayrılacağı tarih olan 2015 yılında onun yerine geçmesi beklenen en güçlü aday haline geldi. Akar, Org.Kalyoncu emekli edilmeyip KKK yapılsaydı, teamüllerin işletilmesi halinde ancak 2017’de Genelkurmay Başkanı olabilecekti.

Birinci Ordu ve Harp Akademisi de yenilendi

YAŞ’TA, kuvvet komutanlıklarından sonra en çok önem verilen iki komutanlık için de yeni isimler belirlendi. Harp Akademileri Komutanlığı’na en kıdemli Orgeneral olan Yalçın Ataman, Birinci Ordu Komutanlığı’na ise Orgeneral Ahmet Turmuş atandı.

Harp Akademileri Komutanlığı’na atan Orgeneral Ataman, 28 Şubat soruşturmasında şüpheli sıfatıyla savcıya ifade vermiş ancak iddianamede sanık olarak yer almamıştı. Öte yandan 28 Şubat soruşturmasında tutuklanan, ancak daha sonra tahliye edilen Tuğgeneraller İsmail Hakkı Önder, Metin Keşap ile Mehmet Faruk Alpaydın’ın görev süreleri birer yıl uzatıldı.

Genelkurmay İkinci Başkanlığı’na rütbesi Orgeneralliğe yükseltilen Korgeneral Yaşar Güler atanırken, Kara Kuvvetleri Eğitim ve Doktrin (EDOK) Komutanlığı’na Korgeneralikten terfi ettirilen Orgeneral Salih Zeki Çolak, Üçüncü Ordu Komutanlığı’na ise yine Korgenerallikten terfi ettirilen Ümit Dündar getirildi.

Bu arada Org. Zeki Çolak’ın, birinci sıradan Orgeneralliğe terfi ettirilmesi nedeniyle 2019’daki Genelkurmay Başkanlığı için en güçlü aday haline geldiği yorumları da yapıldı.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde