Cumhurbaşkanı Erdoğan ve MİT davaya müdahil oldu

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve MİT davaya müdahil oldu

Can Dündar ve Erdem Gül'ün yargılandığı 'MİT TIR'ları davası'nda tüm duruşmaların kapalı yapılması ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve MİT Müsteşarlığı'nın müdahillik talebinin kabulüne karar verdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve MİT davaya müdahil oldu
16px
24px
25.03.2016 11:58
ABONE OLgoogle
İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi, Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar ve Ankara Temsilcisi Erdem Gül'ün yargılandığı 'MİT TIR'ları davası'nda tüm duruşmaların kapalı yapılması ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve MİT Müsteşarlığı'nın müdahillik talebinin kabulüne karar verdi.

MİT TIR'larının durdurulmasına ilişkin görüntü ve haber yayınladıkları gerekçesiyle haklarında dava açılan Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar ve Ankara Temsilcisi Erdem Gül hakkındaki ilk duruşma, İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'nde başladı.

Can Dündar ve eşi Dilek Dündar sabah saatlerinde Çağlayan'da bulunan İstanbul Adalet Sarayı'na geldi. CHP Milletvekilleri Sezgin Tanrıkulu, Barış Yarkadaş, Mahmut Tanal, HDP Milletvekili Meral Danış Beştaş, CHP İstanbul İl Başkanı Cemal Canpolat ve çok sayıda gazeteci, Dündar ve Gül'e destek için adliye önünde toplandı. Yabancı basın da Dündar ve Gül'ün davasını takip etmek için erken saatlerde adliyeye geldi.

'GAZETECİLİĞİ SAVUNMAYA GELDİK'

Adliye önünde açıklama yapan Can Dündar, "Bugün buraya gazeteciliği savunmaya geldik. Daha önce de burada toplanıp aynı şeyi söyledik. Halkın haber alma hakkını savunacağımızı söyledik. Onu savunduk tutuklandık biliyorsunuz. Sonra Anayasa Mahkemesi'nin kararıyla serbest bırakıldık" dedi. 

Siyasi, hukuki ve mali baskılarla karşılaştıklarını belirten Dündar, "Sadece bizim davamız değil bu. İçerideki tutuklu meslektaşlarımız da var onların da haklarını savunacağız" dedi.

'GAZETECİLİK SUÇ DEĞİLDİR. BUNU SAVUNMAYA GELDİK'

Erdem Gül de "Gazetecilik suç değildir. Bugün burada bunu savunmakla karşı karşıyayız. Anayasa Mahkemesi kararıyla bizim yaptığımızın tek kelimeyle gazetecilik olduğu söylendi. Biz burada aynı zamanda Anayasa Mahkemesi'nin hukukunu da savunmakla karşı karşıyayız. Suç işlemedik gazetecilik yapmaya devam..." diye konuştu. Dündar ve Gül daha sonra kendisini destekleyenlerin alkışları arasında adliye binasına girdi.

KONSOLOSLAR DESTEK VERDİ

Öte yandan geçtiğimiz günlerde İstiklal Caddesi'nde teröre karşı kol kola yürüyen İstanbul'da görevli konsoloslar, bugün de Çağlayan'daki İstanbul Adliyesi'ne gelerek, Can Dündar ve Erdem Gül'e destek verdi.

SAVCI KAPALI DURUŞMA TALEP ETTİ

Duruşmaya, tutuksuz sanıklar Can Dündar ve Erdem Gül ile taraf avukatları katıldı. Duruşmayı çesitli meslek örgüleri ve gazeteciler de  izleyici olarak alındı. Adliyenin en büyük salonunda görülen duruşma için ayrılan salon tamamen dolarken, bazı izleyiciler duruşma salonu dışında kaldı.

 Can Dündar ve Erdem Gül duruşma salona girdiğinde izleyiciler tarafindan sloganlarla alkışlandı. Mahkeme başkanı, salonda görüntü ve ses kaydı alınmaması konusunda uyarıda bulundu. Görüntü ve ses kaydı alanlar hakkında İşlem yapılacağını belirtti. Duruşma  yoklama ve kimlik sorgusuyla başladı. Savcı duruşmanın kapalı devam etmesi yönünde talepte bulundu. 

ERDOĞAN VE MİT MÜDAHİL OLDU, DURUŞMALAR KAPALI YAPILACAK

Duruşmada Can Dündar ve Erdem Gül'ün avukatları, MİT ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın suçtan doğrudan zarar görmediğini belirterek müdahillik taleplerinin reddedilmesini istedi. Bu konuda görüşünü açıklayan savcı, "Feto / PDY silahlı terör örgütünün eylemlerinden doğrudan zarar gördüğünü" belirterek, avukatların taleplerinin tersi yönde karar verilmesini, Erdoğan ve MİT'in "müdahillik taleplerinin" kabulünü istedi. Mahkeme bu konuda karar vermek için duruşmaya ara verdi.

MAHKEME SALONUNUN KAPILARI ARTIK KAPALI

Kararını açıklayan İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi, duruşmaların bundan sonraki kapalı yapılmasını kararlaştırdı. Sanık eşlerini  bu karar bağlamayacak. Mahkeme salonunun kapıları bundan sonraki duruşmalarda izleyicilere kapatılacak. Salonda, sanıklar, taraflar ve avukatlarıyla sanık eşlerinden başka kimse olmayacak. 

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN VE MİT TEMSİL EDİLECEK

Mahkeme ikinci kararını da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve MİT'in müdahillik talepleriyle ilgili verdi. Sanık avukatlarının 'direkt zarar görmedikleri' gerekçesiyle reddedilmesini istediği müdahillik talepleri kabul edildi. Mahkemenin kararını açıklamasının ardından salonun boşaltılmasına başlandı.
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde