Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın hayalinin maliyeti katlanıyor: Yıllık 5 Milyar

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın hayalinin maliyeti katlanıyor: Yıllık 5 Milyar

Şehir hastaneleri için bütçeden 2.5 milyar lira ayrıldı. TTB Genel Başkanı Tükel, hastanelerin sadece yıllık kira bedellerinin 5 milyar lira olacağını söyledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın hayalinin maliyeti katlanıyor: Yıllık 5 Milyar
16px
24px
20.11.2017 07:26
ABONE OLgoogle

Sağlık Bakanlığı, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın ‘hayallerini süsleyen’ şehir hastaneleri için ilk adım olarak 2018 bütçesinden 2 milyar 544 milyon lira ayırdı. Bütçe tahminlerine göre bu maliyet önümüzdeki 2 yılda 8’e katlanacak. Türk Tabipleri Birliği (TTB) Genel Başkanı Prof. Dr. Raşit Tükel, “31 tane şehir hastanesi yapılacağını biliyoruz. Tüm şehir hastaneleri yapıldığında yıllık toplam kira bedelinin 5 milyar civarında olacağını tahmin ediyoruz. Yıllık kira bedellerine ayrıca hizmet bedelleri de eklenecek” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “Hayalini kurduğum proje” dediği “Kamu Özel Ortaklığı” ile devletin kendi arazisinde kiracı olduğu şehir hastaneleri için Sağlık Bakanlığı 2018 yılı bütçesinden 2 milyar 544 milyon 317 bin lira ayırdı. Sağlık Bakanlığı, “Yap - kirala - devret modeli ile yaptırılan hastanelerin kira bedeline” 1 milyar 274 milyon 684 bin, otopark, market, kantin, laboratuvar, temizlik gibi masrafları içeren “hizmet bedeline” de 1 milyar 269 milyon 633 bin lira ödenek ayırdı. Şirketler, bedelsiz olarak tahsis edilen 4 hazine arazisi üzerine şehir hastanesini kurdu. Şehir hastanelerinin 1’i sağlık kampusu olmak üzere 18’inin sözleşmesi imzalandı, 8’inin onayı bekleniyor, 1 hastanenin de ön fizibilite çalışmaları devam ediyor.  Şehir hastaneleri müteahhitlerine 3 yılda 10 Milyar ödenecek

Sağlık Bakanlığı’nın bütçesinde; şehir hastanelerinin kira ve hizmet bedeli olarak 2019 yılı için toplam 6 milyar 118 milyon 481 bin lira, 2020 yılı için de 10 milyar 452 milyon 256 bin lira tahmini bütçe belirlendi.

Sözleşmelerin ‘ticari sır’ olarak saklandığı şehir hastanelerinin yükümlülükleri, nasıl işleyeceği, uluslararası ortaklarının kim olduğu, çalışan personelin sözleşmeli mi, kadrolu mu olacağı belirsizliğini koruyor. Şehir hastanelerinin gelecekte katılım paylarının daha da artıp maliyetinin yüksek olmasından dolayı parası olmayanın hizmet alamayacağı, Yozgat gibi görece daha ufak şehirlerde kurulan şehir hastanelerinin devlet ile üniversite hastanelerini körelteceği ve “hizmetlerde” taşeronlaşma olacağı öngörülüyor.  Adana Şehir Hastanesi için 5.5 Milyar kira alacak...

Ayrıca; Sağlık Bakanlığı, doluluk garantisi vermediğini söylese de şartnamelerde yapılan yüzde 70 doluluk garantili fiyatlandırmayla; hastane sahibi şirketin, döner sermayesi yetmediği takdirde bakanlık ya da hazine bütçesinden karşılayarak yurttaşın cebinden sermayeye rant akacağı ve şehir merkezlerinin uzağına AVM mantığı ile yapılan hastanelerin sağlık hizmetlerine erişim zorluğu yaratacağı konuları soru işaretlerini koruyor.

Şimdiden 27 Milyar Dolar fatura! Şehir hastaneleri kimlerin cebini dolduracak ‘Hastaneler şehir dışında’

Türk Tabipleri Birliği (TTB) Genel Başkanı Raşit Tükel, konuyla ilgili Cumhuriyet’e değerlendirme yaptı. Kalkınma Bakanlığı’nın “Dünyada ve Türkiye’de Kamu Özel İşbirliği Uygulamasına İlişkin Gelişmeler 2015” başlıklı raporunda 17 şehir hastanesi için devletin 27 milyar dolar kira ödeyeceği bilgisine karşın devletin bütçesinden 2018’de 2 milyar 544 milyon 317 bin lira ayrılmasını sorduğumuz Tükel, “18 sözleşme tamamlandı. Bu 18 şehir hastanesinin kiraları, bizim hesaplarımıza göre yılda 3 milyar lirayı geçiyor. 31 tane şehir hastanesi yapılacağını biliyoruz. Tüm şehir hastaneleri yapıldığında yıllık toplam kira bedelinin 5 milyar civarında olacağını tahmin ediyoruz. Yıllık kira bedellerine ayrıca hizmet bedelleri de eklenecek” yanıtını verdi.

Tükel, devasa şehir hastanelerinin yapılmasına karşın verimliliğin sağlanamayacağını belirterek, “Bu hastaneleri yaparken bir taraftan da şehir içindeki hastaneleri kapatmak zorundasınız. Çünkü Başbakanlığa bağlı Yüksek Planlama Kurulu şehir hastanelerinin yapılmasına ancak bu koşulda karar veriyor. Kurul açılacak şehir hastanesi yatağı kadar hastane yatağını ya da bununla orantılı olarak hastane kapatılması durumunda onay veriyor” diye konuştu. Adana il merkezinde kamu hastaneleri 3 bin 11 yatak kapasitesi ile hizmet vermekteyken Adana Şehir Hastanesi yapıldıktan sonra 3 bin 25 yatak kapasitesi ile hizmet verilmesinin planlandığını belirten Tükel “Ankara’da Etlik ve Bilkent şehir hastaneleri yapıldığı zaman 12 tane hastane kapatılacak. Böyle bakıldığında kolay ulaşılabilir, şehrin içinde etkili, verimli çalışan hastaneler kapatılır ya da yatakları azaltılırken, ‘şehir hastanesi’ adı adında büyük bloklardan oluşan, sağlık hizmeti vermenin çeşitli zorluklar içerdiği, ulaşımda zorluk yaşanacak hastaneler yapılmış oluyor” ifadelerini kullandı.

Erdoğan Mersin Şehir Hastanesi’nin açılışında konuşmuştu. Ankara’daki Bilkent Şehir Hastanesi’ne ulaşımı rahatlatmak içinse ODTÜ ormanında ağaçlar kesilerek yol yapım çalışması başlatılmıştı.

Sır sözleşmeler

“Ticari sır” olarak kabul edilen sözleşmelere ancak dava dosyalarına girdiğinde ulaşılabildiğini vurgulayan Tükel, Adana Şehir Hastanesi’nin sözleşmesini örnek vererek, “Hastanede görüntüleme, nükleer tıp, laboratuvar, radyasyon onkolojisi, patoloji alanına ilişkin tıbbi hizmetler ve tüm tıp dışı hizmetler, şirketin verdiği taşeronlar tarafından işletiliyor. Tıbbi hizmetlerin taşerona verildiği alanlarda hekim dışındaki tüm personel taşeron firmanın çalışanları. Bu alanlarda hekimlerin de taşeron firma elemanı olarak çalıştırılması gündeme gelebilir. Şehir hastanelerinde kamu çalışanı olma vasfının kaybedileceğini, güvencesiz, sözleşmeli çalışmanın hâkim hale geleceğini öngörmek zor değil” dedi.

Şartnamelerde hastanenin yüzde 70 doluluk oranına göre belirlenen miktar üzerinden fiyatlandırma yapıldığına dikkat çeken Tükel, “Hasta sayısı yüzde 70’in altına düşerse o zaman garanti edilen bu fiyatı ödemek durumunda kalıyorsunuz. 6428 sayılı kanuna göre şehir hastanelerinin kiraları döner sermayeden ödeniyor. Kanuna göre döner sermayeden yapılacak ödemelerde öncelik bu kiranın karşılanmasında. Hastanenin döner sermayesi yetmezse, ki yetmesi mümkün değil, kira ve hizmet bedelleri Sağlık Bakanlığı bütçesinden ya da Hazine’den karşılanıyor. Sonuçta, siz oradan sağlık hizmeti almasanız bile sizin cebinizden bir şekilde para çıkacak” diye konuştu.

Şeyma Paşayiğit/Cumhuriyet

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde