Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Varlık Fonu hakkında açıklama: Böyle yürümeyeceğine karar verdik

Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Varlık Fonu hakkında açıklama: Böyle yürümeyeceğine karar verdik

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Varlık Fonu'da yaşanan başkan değişimi hakkında konuştu. Erdoğan yaptığı açıklamada, "Gelişmeleri gördük, böyle yürümeyeceğine karar verdik. Sayın Başbakan da bu konuda adımını attı, hayırlı olsun diyeceğiz." ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Varlık Fonu hakkında açıklama: Böyle yürümeyeceğine karar verdik
16px
24px
08.09.2017 11:05
ABONE OLgoogle

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Atatürk Havalimanı’nda Kazakistan’a gitmeden önce açıklamalarda bulundu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan Varlık Fonu’nda yaşanan sürpriz başkan değişikliği hakkında sorulan soruya verdiği cevapta, “Varlık Fonu’nda hedeflenen, arzulanan bir süreç olmadı. Varlık Fonu’nun bağlı olduğu Sayın Başbakan’dır. Cumhurbaşkanı olarak benimle herhangi bir bağlantısı yoktur ama biz bunları istişaretisini yaparak bu konuda kararımızı alırız.

Türkiye Varlık Fonu Başkanı Mehmet Bostan görevden alındı

Gelişmeleri gördük, böyle yürümeyeceğine karar verdik. Sayın Başbakan da bu konuda adımını attı, hayırlı olsun diyeceğiz. Varlık Fonu’nu bizim yeniden bir reorganize etmemiz şart. Kazakistan dönüşü o adımları atacağız” ifadelerini kullandı.

VEKALETEN HİMMET KARADAĞ GETİRİLECEK

Bünyesinde Türkiye'nin dev şirketlerinin yer aldığı Varlık Fonu'nun başkanı dün akşam değişti. Alınan kararla Türkiye Varlık Fonu Başkanı Mehmet Bostan görevden alındı, yerine vekaleten Borsa İstanbul Başkanı Himmet Karadağ getirildi.

BAŞDANIŞMAN'DAN AÇIKLAMA

Cumhurbaşkanlığı Ekonomi Başdanışmanı Hatice Karahan, BloombergHT'nin canlı yayınında, “Varlık Fonu'ndaki görev değişikliğine nasıl bakıyorsunuz?” sorusu üzerine, “Varlık Fonu kurulduğunda beklentilerle geldi. Türkiye ekonomisinin geleceğine anlamlı katkılar yapılması bekleniyordu. Geçen süreçte bir sene oldu kurulalı, birçok sıkıntılı dönem yaşadık, ekonomiyi etkileyen birçok sıkıntı da yaşadık. Belki oraya odaklanmak zaman aldı veya arka planda kalmış olabilir net bilgim olmamakla birlikte” dedi ve ekledi:

“O yüzden birçok şeyde olduğu gibi gecikmeler yaşandı, Varlık Fonu'ndaki gelişmeler de zannediyorum o şekilde oldu. Strateji çizilmişti bildiğim kadarıyla, Bakanlar Kurulu'na iletilmişti. Orada bir gecikme oldu ya da bir ilave olmadı bilgisi hepimizde… Mehmet Bostan da oldukça emek harcamıştır bu projeye. Onun da destekleri ile ortaya çıkan bir projeydi. Ama neden bir değişiklik yapıldı, bundan sonra nasıl ilerler o konuda hiçbirimiz bilgiye sahip değiliz.”

Bostan, 26 Şubat 2016 getirildiği Özelleştirme İdaresi Başkanlığı görevinden 3 Kasım 2016'da Türkiye Varlık Fonu başkanlığına getirilmişti.

VARLIK FONUNA DEVREDİLEN KURUMLARDAKİ HİSSE DAĞILIMI

– BOTAŞ: Hazine payı yüzde 100. Ödenmiş sermayesi 4.15 milyar lira
– TPAO: Hazine payı yüzde 100. Ödenmiş sermayesi 3 milyar lira
– Ziraat Bankası: Hazine payı yüzde 100. Ödenmiş sermayesi 5.0 milyar lira
– Posta ve Telgraf: Hazine payı yüzde 100. Ödenmiş sermayesi 981.5 milyon lira.
– BIST: Hazine payı yüzde 73.6. Ödenmiş sermaye 423.2 milyon lira.
– Türksat: Hazine payı yüzde 100. Ödenmiş sermaye 1.47 milyon lira.
– Eti Maden: Hazine payı yüzde 100. Ödenmiş sermaye 600 milyon lira.
– Çay İşletmeleri: Hazine payı yüzde 100. Ödenmiş sermaye 1.49 milyar lira.
-Türk Telekom'daki yüzde 6.7'lik Hazine payı da Varlık Fonu'na devredildi.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde