Cumhurbaşkanı Erdoğan: Eğer bizde başkanlık sistemi olsaydı...

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Eğer bizde başkanlık sistemi olsaydı...

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Eğer bizde başkanlık sistemi olsaydı biz geldiğimiz noktanın çok daha ilerisinde olurduk. Birçok kez bizim önümüzü tıkanmıştı, bunları aşana kadar çok mücadeleler verdik" dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Eğer bizde başkanlık sistemi olsaydı...
16px
24px
30.01.2015 07:18
ABONE OLgoogle
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Eğer bizde başkanlık sistemi olsaydı biz geldiğimiz noktanın çok daha ilerisinde olurduk. Birçok kez bizim önümüzü tıkanmıştı, bunları aşana kadar çok mücadeleler verdik" dedi.

Erdoğan, TRT'deki canlı yayında gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı.  İşte Erdoğan’ın açıklamalarından satırbaşları;

Bir çok alışkanlıkları siz değiştirmeye yönelik adımlar atarsanız, bunların üzerinde spekülasyonlar yaparlar. Bizden önceki cumhurbaşkanları da başkanlık sistemini dile getirmiştir. Dünyada bugün G20 ülkeleri içinden 10 tanesi başkanlık sistemiyle yönetiliyor. Artık bir gerçeği görmemiz lazım. Acaba çok daha seri, çok daha kolay nasıl muassır medeniyetler seviyesinin üstüne çıkarız sorusunu sormamız lazım. Biz bunun peşindeyiz. Çok başlı yapı bizim ayağımıza pranga vuruyor.

Hukukun sınırını zorlama noktasından uzaklaşmak için başkanlık sistemi konusunda adım atmayı istiyoruz.

Dünyada en ileri demokrasi dendiği zaman ABD söyleniyor bu açık ve net. Onlar bu konuları bir hukuk sistemine oturttu. Bizim de bunu hukuk sistemine oturtma imkanımız var. Amerika gelenek ve görenek çerçevesinde bu sistemi oluşturduysa biz de bu şekilde sistemimizi oluşturacağız. Biz hukuk sistemini oluştururken bunları göz ardı etmeyeceğiz

MUHALEFETİN BAŞKANLIK SİSTEMİ YORUMU

Türkiye’de böyle bir tez ileri sürülünce neden adı padişahlık sistemi adını alıyor? İstiyoruz ki halkımızın refahını daha ileri seviyelere taşıyalım. Muhalefet biz nediysek tam tersini dedi beyaz dediğimize siyah, evet dediğimize hayır dedi. Bizim ülkemizde muhalefetin kalkınma gibi bir derdi yok. Ben elimdeki yetkileri ideal şekilde kullanamıyorum ilerde halk sormaz mı, biz senden bunları istedik neden yapmadın diye. Ben halkın beklentilerni çok iyi biliyorum.

Türkiye’de başkanlık sistemi konusunda evet-hayır bakımından dengeli biçimde.Başkanlık sisteminde Başbakan, başbakanın birinci yardımcısı oluyor

ERMENİ MESELESİ

Ermeni diasporası Türkiye ile bir kavganın içersinde süreci işletmeye çalılıyor. Biz diyoruzki samimiyseniz eğer, açalım arşivlerimizi bırakalım tarihçilerimiz tartışsın, raporlarını bize sunsunlar ve siyasiler olarak oturup konuşalım. Eğer ödememiz gereken bir bedel varsa biz bunu ödeyeceğiz fakat buna yanaşmıyorlar. Hiç alakası olmayan ülkere gidip kendilerine göre karar çıkartıyorlar. Sorsanız haritada Ermenistan’ın yerini göstermez fakat parlamentoda Ermenistan ile ilgili karar çıkarıyorlar.

KOBANİ’DE SON DURUM

DAEŞ’in oradan çekilmesi yeterli değildir. Kobani’nin inşaası kimler tarafından yapılacak? Ben sorarım nerede bu bombalayanlar. DAEŞ attığı adımlarla çirkin emellerinde yürümüştür ve buna karşı verilen cevaplar doğru değildir. Sadece hava harekatlarıyla bu meseleyi çözemezsiniz demiştim. Tek söyledikleri şey Eğit-Donat konusuydu. Esed rejimi Halep’i bombalarken birileri sessiz kalıyor.

Uçuşa yasak güvenli bölge olmazsa beraber hareket edemeyiz. Buradaki mücadele bu anlayışla devam ederse istenilen yere ulaşamaz.

Diyorlarki gelsin TOKİ Kobani’yi inşaa etsin diyorlar. Kusura bakmasınlar da sevsinler sizi. Böyle bir saldırı sonrası TOKİ o bölgeye girmez.

Kobani’yi konuşuyoruz da niçin Halep’i konuşmuyoruz. Biz her türlü insani görevi yerine getirdik. Yapılanların hakkını teslim etmiyorlar. Bu yardımları yürüten malum partinin belediyeleri değil AFAD’tır. Kobani’de olanların hesabını biz onlara vermeyeceğiz. Hesabımızı önce Allah’a sonra halkımıza vereceğiz.

ÇÖZÜM SÜRECİ

Bugüne kadar bu arkadaşların samimi olduğunu görmedim. Eğer olsalar 6-7 Eylül olayları meydana gelmezdi. Samimi olsalar, Hakkari’deki havaalanı bitmiş olacaktı. Cizre’de açılan hendekleri görüyorsunuz… Burada zarar gören halk değil midir? Uygulamalar ve yaklaşım tarzları samimi olmadıklarının göstergesi fakat biz bize düşen kısımda kararlı şekilde devam edeceğiz. Çözüm sürecini kardeşlik süreci olarak başlattık.

Yeni yeni örgüt isimleri çıkıyor ortaya hedef saptırmak için. İç Güvenlik paketi ile çözüm sürecinde önemli bir mesafe alınacağını düşünüyorum. Çünkü halk huzur istiyor. Bu adımların atılmasıyla birlikte benim Kürt kardeşlerim rahata kavuşacaklar.
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde