Çukurova'nın en büyük narenciye şirketi battı

Çukurova'nın en büyük narenciye şirketi battı

Çukurova'nın en büyük narenciye ihracat şirketinin tesislerine "kredilerde yaşadığı ödeme güçlüğü" sebebiyle bankalar el koydu.

Çukurova'nın en büyük narenciye şirketi battı
16px
24px
14.05.2015 13:23
ABONE OLgoogle
Çukurova'nın en büyük narenciye ihracat şirketi Elgin Şirketler Grubu'nun Mersin'in Tarsus ilçesi Yenice beldesindeki narenciye paketleme tesislerine "kredilerde yaşadığı ödeme güçlüğü" sebebiyle bankalar el koydu.

Çukurova'daki narenciyenin yaklaşık yüzde 50'sini yurt dışına pazarlayan 35 yaşındaki Aslan Elgin'in sahibi olduğu firmanın binlerce işçi ile onlarca tüccara da 200 milyon liranın üzerinde borç bıraktığı ileri sürülüyor.

Şirketin, Rusya'daki krizin zorda kaldığı belirtiliyor. İhracatın yanı sıra lojistik, soğuk hava depoları, plastik ambalaj, geri dönüşüm, yapı-inşaat, turizm ve tarım sektörlerinde de hizmet üreten firma, 2011 yılında Türkiye'nin en hızlı büyüyen firmaları arasından yer almış ve firma sahibi Aslan Elgin dönemin Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün elinden başarı plaketi almıştı.

Adana, Mersin ile Hatay'ın Erzin bölgesindeki portakal, mandalina ve limon gibi narenciye ürünlerini yurt dışına ihraç eden Mersin'in Tarsus ilçesi Yenice Mahallesi'ndeki firmadan, tüccarlar ile işçilere aracılık edenler alacaklarını tahsil edemedikleri için büyük bir mali krize girdi. Bir süre önce işçilerin "Rus mafyası kaçırdı" diyerek eylem yaptıkları Yenice Mahallesi'ndeki tesislere de bankalar, ödemeler yapılmayınca haciz işlemi başlattı.

Güneydoğu'dan bölgeye göç eden binlerce kişiye istihdam sağlayan firma, tonlarca narenciyeyi yurt dışına ihraç ederek, hem ülkeye gelir hem de insanlara ekmek kapısı olmuştu. Firmanın Rusya'da yaşanan ekonomik krizin ardından zorda kaldığı belirtiliyor. Firmanın Yenice Mahallesi'ndeki paketleme tesisleri bugünlerde işçiler yerine yediemin görevlilerini ağırlıyor. Elginsan'a ürün veren firmalar ile tüccarlar, firmanın çalışmalarına son vermesiyle büyük zorluk yaşamaya başladı.

'İHRACATI 2015'TE 100 MİLYON DOLARA ÇIKARACAĞIZ DEMİŞTİ'

Elgin Şirketler Grubu Başkanı Aslan Elgin, daha önce verdiği değişik röportajlarda, henüz çok genç bir firma olmalarına rağmen kısa sürede önemli bir çıkış yaptıklarını ve 4 yılda ihracatlarını 35 milyon dolara çıkardıklarını belirtti. Rusya pazarında iddialı olan firmanın genç yöneticisi, 2014 için ihracat rakamını 60 milyon dolara, 2015'ten sonra da 100 milyon dolar bandına oturtmayı hedeflediklerini kaydetmişti.
Bu arada, şirket yetkililerine, yaşadıkları sıkıntıların sebepleriyle ilgili bilgi almak için ulaşılamadı. 

Zaman
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde