‘Çocuklar bağıra bağıra boğuldu!’

‘Çocuklar bağıra bağıra boğuldu!’

6 kişinin öldüğü baraj faciasının görgü tanığı o anları anlattı

‘Çocuklar bağıra bağıra boğuldu!’
16px
24px
26.08.2014 05:34
ABONE OLgoogle
Siirt’in Tillo İlçesi yakınlarında Botan Çayı kenarında piknik yaparken Alkumru Barajı’ndan elektrik üretimi için iki ünitenin devreye girmesiyle bırakılan suya kapılan 15 kişiden 9’u kurtarıldı, 5 kişinin cesedi bulundu. Kayıp 10 yaşındaki Semanur Parlaküşer ise aranıyor. Siirt Cumhuriyet Başsavcılığı olayla ilgili ihmal iddiaları üzerine soruşturma başlattı.
 
Birileri ‘Kaçın’ diye bağırdı
 
Faciadan yaralı kurtulan Ercan Olgun’a Vatan ulaştı. Can pazarında ailesi ve akrabalarını kendi çabalarıyla kurtaran Olgun dehşet saatlerini şöyle anlattı: “Bacanağım, yeğenlerim ve onların arkadaşlarıyla ailecek pazar pikniğine gittik. Eruh yolu üzerindeki Meydandere Mevkii’nde kuru bir adanın üstündeydik. Her iki tarafta suyun aktığı kanallar vardı. Bölge çok kalabalıktı. Köprüden baraja kadar insan doluydu. Tam yemek yerken 30 metre ilerimizdeki 6 kişinin sadece ‘kaçın’ diye bağırdığını duyduk.” 
 
Ayağa bile kalkamadık
 
“Daha ayağa kalkıp eşyalarımı alamadan suyun içinde kaldım. Su alıp götürmeye başladı. Önce kızım Ebru’yu (25) kurtarıp karşı kıyıya bıraktım. Sonra eşim Gönül’ü (47) çıkardım. En son oğlum Süleyman’ı (17) sudan aldım. Yanımızda 15-20 kişilik bir grup vardı.”
 
Su seviyesi 2-3 metreyi aştı
 
“Su bir anda 2-3 metreyi aştı. Çevremde yaklaşık 30 kişi birbiriyle el ele tutuşup kenetlendi ama su alıp onları götürdü. Suyun şiddetiyle sağ tarafa gidenler hayatını kaybetti. Sol tarafa gidenler karaya çıkabildi. Yeğenim Yunus Emre Öztaş’ı (22) 2 kilometre ötede ağaçlara takılmış bir halde baygın olarak bulduk.” 
 
Çığlıkları hala kulağımda
 
“Emre’yi sudan oğlum Süleyman çıkardı. Tente ailesi 3 çocukla birlikte yaklaşık 10 metre altımızda oturuyordu. O aileden suya kapılan çocuklar gözümün önünde bağıra bağıra boğuldu. Her taraf can pazarıydı. Bacanağım kızı ve eşini saçlarından çekerek kurtarabildi. Halen beni kurtarın diye bağıran insanların çığlıkları kulağımdan gitmiyor. İçim yanıyor.” 
 
Semanur aranıyor
 
Önceki gece Osman Parlaküşer’in (34) kızı Şeval’in (6) cesedi bulundu. Sabah ise Osman Parlaküşer ile diğer kızı Betül (8) ve Ahmet Tente (27) ve Fikret Tente’nin (36) cesetleri çıkarıldı. Osman Parlaküşer’in 10 yaşındaki diğer kızı Semanur ise hala kayıp. 
 
Taşkına yakalanan aile amatör kameralar tarafından görüntülendi

UYARI MUAMMASI
 
Baraj yetkilileri: Siren çaldık, anons yaptık
 
Alkumru Barajı’nı işleten Limak Şirketler Grubu, olayla ilgili detaylı bilgilere yer verilen bir açıklama yaptı. Açıklamada, olayın Alkumru Barajı’ndan 15 kilometre uzaklıkta gerçekleştiğine vurgu yapıldı ve kazalara karşı erken uyarı sisteminin bulunduğu söylendi: “Botan Çayı’nda üç adet noktaya (Botan HES, Bolaris Kaplıcası ve Eruh Köprüsü) erken uyarı sistemi kondu. Olayın geçtiği Botan HES’de erken uyarı sistemi bulunuyordu. Her üç erken uyarı sistemi mahallinden değil; santraldan gönderilen SMS mesaj bilgisiyle otomatik olarak çalıştırılmaktadır. Uyarı sistemi suyun ilgili noktaya gelmesinden 15 dakika öncesinden çalıştırılmakta ve ilgili noktada uyarı hem ışıklı hem de sesli (siren) olarak yapılmaktadır. Ayrıca, bölgede nehir yatağına girmenin tehlikeli ve yasak olduğuna ilişkin birçok uyarı levhası da bulunmaktadır. Hal böyleyken, 24 Ağustos Pazar günü yaşanan olaydan etkilenen vatandaşlarımızın girilmesi yasak olan bölgede bulundukları anlaşılmış; prosedürlerimiz gereği siren ve anonslarla da uyarılar yapılmasına rağmen maalesef bu çok üzücü durum meydana gelmiştir.”
 
Piknikçiler: Kimse siren sesi duymadı
 
Bölgede piknik yapanların bir kısmı olay anı öncesinde hiçbir uyarı yapılmadığını savundu. Faciadan yaralı kurtulan Ercan Olgun da, siren çalmadığını söyledi: “Çevrede uyarı yazıları var. Ama insanlar devamlı pikniğe gidiyor. Firmanın anons yaptık ve siren çaldık açıklaması kesinlikle doğru değil. Kızım, eşim, oğlum ve ben hiçbirimiz siren sesi duymadık. Çevredeki hiç kimse siren duymadı. Siren çalmış olsa hem duyardık, hemen orayı boşaltırdık.”
 
Vali: Duyan da var duymayan da
 
Siirt Valisi Mustafa Tutulmaz sirenle uyarı meselesinin adil soruşturma sonrasında ortaya çıkacağını söyledi: “Bu baraj yeni açılmamış, iki yıldır faaliyette. Siren sesleriyle duyurulmuş, vatandaşlar da bu bölgeden uzaklaşmış. Siren sesini duyan ve duymayanlar var. Bu idari ve adli soruşturma sonunda ortaya çıkacak. Şu an bir şey diyemeyiz.” 
İlker Akgüngör/Vatan
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde