Çin'e 400 işadamıyla Asya seferi

Çin'e 400 işadamıyla Asya seferi

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 10 milyar $'lık dış ticaret açığı verdiğimiz Çin'e 400 işadamıyla ihracat seferine çıktı. Siyasi ve askeri konuların da ele alınacağı gezinin diğer ayağı da Endonezya

Çin'e 400 işadamıyla Asya seferi
16px
24px
29.07.2015 08:00
ABONE OLgoogle
Batı'nın uzun süreli ekonomik durgunluk içinde olması Türk işadamlarının, ticarette Asya ülkelerine ağırlık vermesine yol açıyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, Çin ve Endonezya'yı kapsayan gezisi, işadamları için de net dış ticaret açığı verdiğimiz Çin'le ilişkilerin geliştirilmesi açısından önemli fırsat olacak. Füze sistemlerinden turizmin geliştirilmesine kadar birçok önemli konunun ele alınacağı Asya gezisine çıkan Cumhurbaşkanı Erdoğan, ekonomik ilişkilerin geliştirilmesi için beraberinde 400 kişilik bir sanayici ordusunu götürüyor.

Gezide sadece Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu'nun (DEİK) 100'ü aşkın üyesi, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın dün başlayan ve 1 Ağustos'a dek sürecek Çin ve Endonezya temaslarına eşlik edecek. Z

iyaret kapsamında yarın Pekin'de düzenlenmesi planlanan Çin-Türkiye İş Forumu, Cumhurbaşkanı Erdoğan, Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping'in katılımıyla gerçekleştirilecek. Endonezya'da ise 1 Ağustos'ta Endonezya-Türkiye İş Forumu yapılacak. Forum kapsamında DEİK ve Endonezya Ticaret ve Sanayi Odası arasında işbirliğinin geliştirilmesi ve kurumsallaştırılmasına yönelik mutabakat zaptı imzalanacak. 

İTHALAT 10.4 MİLYAR DOLAR

Çin ile dış ticaret hacmi yıllar itibarıyla artsa da dış ticaret dengesi Türkiye aleyhine işliyor. Bu yılın mayıs sonu itibarıyla Türkiye'nin bu ülkeye ihracatı 926.7 milyon dolar oldu, bu ülkeden yapılan ithalat tutarı ise 10.4 milyar dolar olarak gerçekleşti. Geçen yılın sonu itibarıyla 10.4 trilyon dolara yükselen Çin ekonomisinin büyüklüğünün, yıl sonunda 11.2 trilyon dolara ulaşması bekleniyor. Ülkedeki işsizlik uzun yıllardır yüzde 4'ler civarında seyrediyor. 

TİCARİ ROTA ÇİN'E DÖNDÜ

Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı (SETA) Ekonomi Uzmanı Prof. Dr. Erdal Tanas Karagöl, Türkiye ekonomisi için ihracatın hayati derecede önem taşıdığını belirterek, bu noktada pazar geliştirme çabalarının aralıksız sürdürüldüğünü söyledi. AB ülkelerinin krizden çıkmada yeterince hızlı olamadığını, komşu ülkelerde yaşanan sıkıntıların devam ettiğine dikkati çeken Karagöl, "Türkiye'nin pazarları şartlara göre değişiklik gösterebiliyor. Son konjonktürde çevre pazarlar ve AB'de sıkıntılar yaşanıyor. Alternatif pazar arayışlarında bir ara Güney Amerika ön plana çıktı. Son dönemde Asya-Pasifik ülkeleri ile ilişkilerin geliştirilmesi noktasında da çabalar var. Türkiye'nin buralara açılması gerekiyor. İhracatın sürdürülebilirliği noktasında alternatif pazarlar çok önemli" ifadelerini kullandı. 
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde