Ceyda Erem: Ekonomileri fuar sektörü güçlendiriyor

Ceyda Erem: Ekonomileri fuar sektörü güçlendiriyor

Fuarcılık sektörü uluslararası organizasyonlarla hem sanayiye hem de turizme katkı sağlıyor. CNR Holding Başkanı Ceyda Erem, bu nedenle sektörün teşvik edilmesi gerektiğini belirtiyor

Ceyda Erem: Ekonomileri fuar sektörü güçlendiriyor
16px
24px
31.03.2017 08:52
ABONE OLgoogle

Güçlü ekonomilerin en önemli göstergelerinden biri olan fuarcılık sektörü, ülkeye turizmden sanayiye kadar her alanda hizmet veren temel sektörlerin başında geliyor. Bir ülkede uluslararası fuarlar ne kadar çoksa ekonomik aktivitenin de o derece yüksek olduğu belirtiliyor.

Türkiye'de de fuarcılık sektörü hem sektörleri hem de ülke ekonomisini destekliyor. Uluslararası alanda önemli projelere imza atan CNR Holding'in Yönetim Kurulu Başkanı Ceyda Erem de, fuarcılık alanında ne kadar büyüm organizasyonlar yapılırsa ülke ekonomisinin de o kadar geliştiğini söyledi.

Bunun için fuarcılık alanında teşviklerin önemli olduğunu söyleyen Erem, "Türkiye, 2023 hedeflerine ancak fuarcılıkla ulaşabilir. Ancak Türkiye'deki fuarcılık sektöründe yapılması gereken ilave şeyler var. Mesela Almanya örneğinden hareket edersek... Almanya'daki fuarcılığın bu kadar gelişmesinin ve ihracatına bu kadar fazla yarar getirmesinin sebebi Almanya Hükümeti'nin Almanya'da yapılan fuarlara teşvik vermesi. Bizde tam tersi. Dışarıda bir fuara katılan şirketlere destek veriliyor. Ancak içerideki fuarlara bir destek yok. Konuyla ilgili bir çalışma yapıyoruz. Yakın zamanda olgunlaşacak" dedi.

TEŞVİK BEKLİYORUZ

Bunun için sektör adına hükümetten taleplerinin olduğunu söyleyen Erem, konuyu detaylı olarak araştırdıklarını, raporların hazırlanmasının ardından bakanların kapısını çalacaklarını söyledi. Erem, "Bu raporları Ekonomi Bakanlığımıza ileteceğiz. Bu sadece bizim şirketimizle ilgili bir şey değil. Yurtiçinde düzenlenen bütün fuarlar için geçerli bir konu. Sadece teşvikler yurtdışındaki fuarlara veriliyor. Devletten çok ciddi bütçe ayrılmış oluyor bu işlere. Halbuki bu paranın çok çok azı yurtiçindeki fuarlara katılan firmalara verilse içeride de sektöre ciddi katkısı olur. Şunu da söylemeliyiz, bu teşvik fuar şirketlerine değil, asla... Dünyada da fuar şirketlerine verilmiyor. Fuar şirketleri hiçbir zaman, hiçbir yerden teşvik almazlar. Verilen teşvikler sadece katılımcı firmalara dönüktür. Ve bu ihracatı arttırmak içindir. Türkiye'deki firmalara verilse bu teşvikler, Türkiye'deki fuarlara katılanlara hem çok büyük bir katılım olur hem bu katılım fiyatı normal bir seviyeye gelir. Ve böylece çok daha fazla ihracatçı davet edilebilir" dedi.

GETİRİMİZ YÜKSEK

CNR olarak dünyanın ikinci büyük fuarlarını yaptıklarını vurgulayan Ceyda Erem, yaptıkları fuarlara katılan şirketlerin getiri oranlarının Almanya'daki benzerlerinden kat kat fazla olduğunu belirtti. Bundaki en önemli etkenen yurtdışından yabancı alıcıları getirmeleri olduğunu söyleyen Erem, "Bu alıcıların ne alıp ne sattığının araştırmasını yapıyoruz. Bütün dünyada acentalarımız ve kendi şirketlerimiz var. Bunlarla ciddi bir ziyaretçi promosyonu yapıyoruz. Bütün alıcıları belirliyor ve davet ediyoruz. Onlar da Türkiye'deki katılımcıların mallarını alarak ihracat artışına büyük destekte bulunuyorlar. Ayrıca yurtdışında bir fuara katılmanın bedeli yurtiçine göre 3 kat daha pahalı ama devletten alıyor desteğini" şeklinde konuştu.

CNR EXPO'da yapılan İstanbul Uluslararası Ev Tekstili Fuarı (Evteks), İstanbul Mobilya Fuarı (İMOB) ile Ev Dışı Tüketim ve Gıda Ürünleri Fuarı (EDT) sayesinde 4.2 milyar dolarlık buluşmanın gerçekleştirildiğini belirten Erem, "Bu fuarların yapıldığı dönemde İstanbul ekonomisine dolaylı katkının 1.2 milyar TL'yi buldu" dedi.

Erem, Evteks'i yurtdışından ziyaret edenlerin konaklama, catering ve ulaşımda 3 kat daha fazla harcama yaptığını belirtti. Erem, şöyle konuştu: "Evteks ile birlikte markalaşmış İMOB ve EDT Fuarları'nı da hesaba kattığımızda 84 bin yabancı misafir ağırladık. 3 fuarın otel ve restoran sektörüne katkısı 550 milyon TL'yi geçti. Ayrıca şehir içi ulaşımda taksi kullanmaları, Kapalıçarşı ve diğer alışveriş merkezlerinde yaptıkları kişisel alışverişlerin tutarları gibi ölçemeyeceğimiz katkılar da var."

FUAR SAYISI ARTACAK

2016'da 42 fuar düzenlediklerini dile getiren CNR Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ceyda Erem, "2017 yılında fuar sayısını 50'ye çıkarmayı hedefliyoruz. Büyüme stratejimiz kapsamında 2017 yılında 50 milyon TL'lik bir yatırım yapmayı planlıyoruz" dedi. CNR Holding olarak 2016 yılında başarılı bir fuarcılık dönemi geçirdiklerini ifade eden Ceyda- Erem, bu yıl teksil, gıda, mermer, mobilya, ayakkabı, gayrimenkul, ev tekstili, sağlık gibi pek çok alanda 42 fuar organize ettiklerini söyledi. Erem sözlerine şöyle devam etti: "CNR Holding olarak 2015 yılından başlayarak yurt dışı çalışmalarımızı yoğunlaştırdık. Londra ve Dubai'de ofisler açtık. 15 Temmuz darbe girişimi bizi yıldırmadı. Yabancı gazetelere ilanlar verdik. Datalarımızı yeniledik. Yurt dışında tüm iş birliği içinde olduğumuz kurumlara Türkiye'de ticari hayatta sorun olmadığını anlattık ve bu emeklerimizin karşılığını da aldık."

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde