Cengiz İnşaat’a dev ihaleye onay!

Cengiz İnşaat’a dev ihaleye onay!

Özelleştirme Yüksek Kurulu (ÖYK), 30 Kasım’da yapılan ihaleyle satışa çıkan bazı varlıkların, Cengiz İnşaat’a ait Eti Bakır’a satışını ve devrini onayladı.

Cengiz İnşaat’a dev ihaleye onay!
16px
24px
21.03.2016 08:54
ABONE OLgoogle
Böylece İnebolu Limanı, Hopa Termik Santrali ve varlıkları ile Mardin Mazıdağı’nda bin dönüm arazi, İstanbul Ortaköy ve Eyüp’te 7 dönüm arsa resmen Cengiz İnşaat’ın oldu.

30 Kasım’daki ihalede Kastamonu İnebolu Limanı’nın 49 yıllığına işletme hakkı devri, atıl durumdaki Hopa Termik Santrali ve üzerindeki taşınmazlar, Mardin Mazıdağı’nda yaklaşık bin dönümlük iki parsel arsa ile İstanbul Ortaköy ve Eyüp’te toplam 6 dönüm arsa tek bir paket olarak satışa çıkmıştı.

Mehmet Cengiz’in sahibi olduğu Cengiz İnşaat açık artırma usulüyle yapılan ihaleyi 76 milyon liralık teklifiyle kazanmıştı.

Garip bir ihale süreci

İnebolu Limanı ve Hopa Termik Santrali için ilk ihale 9 Ekim 2015’te yapıldı. İhale için Ekol, Ce-Ka, Çelikler, Etibakır AŞ ve Elon firmaları şartname aldı. Ancak Mehmet Cengiz’in sahibi olduğu Etibakır teklif vermedi. İhaleye katılan üç firmanın ne kadar teklif verdiği de açıklanmadı. 26 Ekim’de ise ihale iptal edildi. İhalenin İptal gerekcesi de tekliflerin yeterli olmaması gösterildi.

1 Kasım 2015 seçimlerinden hemen sonra 30 Kasım 2015’te İnebolu Limanı ve Hopa Termik Santrali yeniden ihalesi yapıldı. Ancak bu sefer Özelleştirme İdaresi Başkanlığı (ÖİB) ihale paketinin içine çok değerli arsalar ve içinde maden bulunan üretim sahaları da ekledi. Tesadüf bu ya ihaleyi de AKP dönemi özelleştirmelerinin parlayan yıldızı Mehmet Cengiz’in sahibi olduğu Eti Bakır kazandı…

Eti Bakır’ın aldığı bu varlıklar şöyle:

İnebolu Belediyesi’nin işlettiği limanın, 49 yıllık işletme hakkı

İstanbul Eyüp İlçesi, Göktürk Mahallesi 1016 parselde 6 bin metrekare arsa,

İstanbul Beşiktaş ilçesi, Ortaköy Mahallesinde 1382 ada 15 parseldeki üçte bir oranındaki, 946 metrekarelik arsa hissesi.

Mardin Mazıdağı ilçesi, Poyraz Mahallesi 145 ada, 96 parsel’deki 460 bin 530 metrekare ile bitişikteki 97 parselde 488 bin 713 metrekare arsa. Bu arsaların hemen yanında ise Cengiz İnşaat’a bağlı TMC Mazıdağı Fosfatları Şirketi tarafından işletilen gübre üretim tesisi bulunuyor. Eti Bakır, burayı 2011’de yapılan özelleştirme ihalesinde almıştı.

Hopa’da son iki yıldır elektrik üretimi yapılmayan, atıl durumda bulunan santralin varlıkları da Eti Bakır’ın oldu.
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde