Cemaat ilk kez sokağa çıktı

Cemaat ilk kez sokağa çıktı

“Sahur Operasyonu”yla gözaltına alınan polisler savcılıkta ifade verirken, Gülen Cemaati, binlerce kişiyle adliye binasının önünde toplanarak hükümeti protesto etti

Cemaat ilk kez sokağa çıktı
16px
24px
26.07.2014 07:26
ABONE OLgoogle
İstanbul Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü’nde “yasadışı dinleme” soruşturması kapsamında gözaltına alınan ve adliyeye sevk edilen 22 polis, soruşturmayı yürüten Okan Özsoy ile savcılar Gökalp Kürkçü, Cumali Karakütük ve Yusuf Hakkı Doğan’a ifade verdi.

1. Sulh Ceza Hakimliği’ne sevk edilen 14 polisden sekizi tutuklandı. Tutuklama talep edilen altı polis ise çıkarıldıkları mahkemede serbest bırakıldı. Gözaltındaki 75 polisin dokuzu da savcılık sorgusunun ardından serbest bırakıldı.

Emniyet Müdürü Mesut Yılmaz, Komiser Mehmet Dilaver, Komiser Selahattin Ergin, Başkomiser Ramazan Orkun Altınışık, Komiser Erkan Palas, emniyet mensubu Fatih Kıncır, Komiser İsmail Torlar ve Komiser Şeref Bolat tutuklanarak cezaevine gönderildi. Savcının tutuklama talep ettiği altı polis serbest kaldı. Operasyonda hakkında arama kararı çıkarılan Başkomiser Muhammet Fatih Tezcan da, dün emniyete gelerek teslim oldu. Gece 24:00 sıralarında eski TEM Müdürü Yurt Atayün adliyeye sevk edildi.

YILMAZER’İN İFADESİ

Yasa dışı dinleme operasyonu kapsamında gözaltına alınan eski İstihbarat Şube Müdürü Ali Fuat Yılmazer’e ifadesinde Star Gazetesi’nde 18 Mart’ta yayınlanan dinleme haberleri soruldu. Taraf’ın ulaştığı ifade metnine göre Yılmazer’e emniyette, usulsüz dinlemelerin başlatılmasında veya süre uzatmalarında İletişime Müdahale Talebinde bulunmakla, dinlemelerle ilgili talimat vermekle suçlandı.

Toplam 72 sayfa ifade veren Yılmazer ise iddiaları yalanladı. İstihbari dinlemelerin yasaya uygun bir şekilde yapıldığını söyleyen Yılmazer’in ifadesinden satırbaşları şöyle: “Tevdi raporunda yer alan ifadeler hiçbir şekilde gerçeği yansıtmayan soruşturma kapsamında tarafıma sorulan hususlarla doğrudan ilintili olmayan tamamen soyut isnat ve değerlendirmeler durumundadır.

Gazetede çıkan yorumların ne kadar gerçeği yansıttığına dair bilgi sahibi değilim. Kaldı ki benim dönemime ait olmadıklarını düşünüyorum. Benim dönemimde yaklaşık 30 bin civarında mahkeme kararı alınmış olmasına karşın usulsüzlük iddiasında bulunan kişi sayısı 50 civarındadır.

DOĞRUDAN TALİMAT VERMEDİM

Ben herhangi bir dinleme faaliyeti için emrimdeki personele asla doğrudan bir talimat vermedim. Önleme dinlemelerini düzenleyen 5397 sayılı kanun hükümleri, çerçevesinde istihbarat şube müdürlüğünde branşlı olarak çalışan yetkili personelin istihbarat teknik ve yöntemlerini kullanarak Türkiye genelinde belirlenmiş prosedürlere ve yönetmelik hükümlerinin uygun şekilde iletişime müdahale talep formu tanzimi suretiyle yapılmış dinlemelerdir. Ayrıca ben herhangi bir dinleme faaliyeti için kimseden doğrudan bir talimat almadım. Böyle bir şey düşünülemez.

RESMİ İŞLEME DÖNÜŞTÜRÜLDÜ

Tebliğ raporunda usulsüz olduğu iddiasıyla tarafıma sorulan dinleme kayıtları ile ilgili olarak gerekli araştırmaların yapılmadığı, lehime olabilecek hususların derlenerek soruşturma dosyasına dahil edilmediği yani bu dinlemelerle ilgili arşiv kayıtlarına bilgi girilmiş mi? Adli şubelerle yazışma yapılmış mı? gibi bu dinlemelerin hizmet dinlemeleri olduğunu gösterir araştırmalara yer verilmemiştir. Halbu ki incelendiğinde bu dinlemelerin birçoğunun resmi işleme dönüştürülmüş olduğu görülecektir... 

İddiaya mesnet teşkil eden Star gazetesi haberi vasıtasıyla bu şahıslar ifşa edilmiş ve resmi kayıtlara geçilmiş bu surette gerçek mağduriyet bu gazete haberi kapsamında oluşturulmuştur. İstihbari amaçlı dinlenen binlerce kişi arasında hiçbir suretle ayrım yapılmamış kanunun tarafımıza vermiş olduğu yetkiler çerçevesin- de kalınarak hiçbir zaman hukuk dışına çıkılmamıştır.”
 
Aysun Yazıcı/Taraf
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde