Cem Uzan’ın oğlunun hesaplarına haciz

Cem Uzan’ın oğlunun hesaplarına haciz

Uzan ailesinin malvarlığını donduran Motorola, bu kez de babası adına işlem yaptığı iddiasıyla Cem Uzan’ın oğlu Sinan’ın hesaplarına haciz koydu.

Cem Uzan’ın oğlunun hesaplarına haciz
16px
24px
08.04.2014 05:08
ABONE OLgoogle
Uzan ailesinin malvarlığını donduran Motorola, bu kez de babası adına işlem yaptığı iddiasıyla Cem Uzan’ın oğlu Sinan’ın hesaplarına haciz koydu. Yazışmaları Motorola’nın tuttuğu K2 dedektiflik şirketi ortaya çıkardı.

Uzan ailesinden 2002’de başlayan Telsim davasında 2.6 milyar dolar alacağını tahsil edemeyen Motorola, New York’ta açtığı davada elektronik takip izni almıştı. Google, Microsoft, Yahoo ve AOL bu karara uyarak Uzan’a ait tüm mail adreslerindeki tüm yazışmaları Motorola’ya verdi. Motorola’nın tuttuğu K2 dedektiflik şirketinin dünyanın dört bir yanında Uzan ailesi hakkında yaptığı çok geniş kapsamlı araştırma, 12 yıllık alacak-verecek kavgasında dönüm noktası oldu.

Tüm yazışmaları takipte

K2 dedektifleri geçen yıl önce Uzanlar’ın Ürdün’de Jordan Dubai Islamic Bank adında bir bankayı kontrol ettiğini tespit etti. Bu bankadan uluslararası bankalara gönderilen paralar dondurulup Motorola’ya aktarıldı. Ardından Hakan Uzan’ın Boston’da özel eşyalarını sakladığı bir depo ve 2011 model Porsche Panamera otomobili tespit edildi ve el konuldu.

13 Şubat 2013’te Motorola ABD’li yargıç Jed Rakoff’a çok önemli bir kararı kabul ettirdi. Bu kararda Uzanlar adına işlem yapan kişilerin listesi yer alıyordu ve sadece Motorola ekibi ile mahkeme heyetinin görmesine izin verilen gizli listede Cem Uzan’ın ilk evliliğinden doğma oğlu Sinan Kemal Uzan’ın (27) adı da vardı. Motorola dedektifleri, Cem Uzan’ın maillerinden baba-oğulun yazışmalarını inceleyerek Sinan’ın Uzan ailesi adına hareket ettiğini ileri sürdü.

Hesaplarına haciz geldi

Bu gerekçeyi yerinde gören yargıç Rakoff ABD vatandaşı olan ve 2013’ten beri New York’ta yaşayan Sinan Uzan’ın Amerikan bankalarındaki tüm hesaplarının dondurulmasına karar verdi. ABD’de Ankaa LLC adlı bir şirketin de sahibi olan Sinan Uzan’ın Bank of America’daki iki hesabı donduruldu ve haczedilerek hesapta bulunan 27 bin 823 dolar Motorola’ya aktarıldı. Ayrıca internet alışverişlerinde kullandığı Paypal hesabı da askıya alındı.

‘Baba neler oluyor?’

Bu duruma anlam veremeyen Sinan, babasına bir mail göndererek kendisine yardımcı olunmasını istedi. Ancak Uzanlar mail trafiğinin halen Motorola dedektifleri tarafından izlendiğinden haberdar değildi. Davanın halka açık dosyaları arasına giren bu yazışmalarda Sinan’ın babasına hesabının dondurulması ile ilgili belgeleri forward ettiği, oğluyla yazışmalarını İngilizce yapan Cem Uzan’ın da “Seni bu kargaşadan kurtarmak için elimden geleni yapacağım” diye cevap yazdıktan sonra uzun yıllardır kendisiyle birlikte çalışan Emin Şirin’e mail atarak oğlu için bir avukat bulunması talimatı verdiği görüldü. Şirin ABD’den Dan Tan isimli bir kişiye gönderdiği mailde, ‘Avukatlık ücretinin Cem Uzan tarafından ödendiğinin kesinlikle belli olmaması’ uyarısı yapması dikkat çekti.

Motorola’nın delilleri: Baba oğul tatile gittiler!

Motorola’nın delilleri: Baba oğul tatile gittiler! Motorola Sinan Uzan’ın babasıyla yaptığı yazışmaları mahkemeye delil olarak sundu. İşte iddialardan bazıları:

- Sinan’ın ifadeleri Uzan ailesinin seri taktik manevralarından biri. ‘Uzan Suç Teşkilatı’ Motorola araştırmasının ne denli detaylı, nerelere uzanan bir soruşturma olduğunu bilmedikleri, öğrenemedikleri, tahmin bile edemedikleri için Sinan’ı görevlendirdi. Sinan’ın alacağı her belge Uzan ailesine anında ulaşacaktır. Sinan’a bu konuda güvenilemez. 10 Mayıs’ta bizi arayan avukatı Sinan’ın babasını 10 yıldır hiç görmediğini söylemişti. Oysa ki elimizdeki deliller tam tersi durumu ortaya koyuyor.

- Sinan babasıyla sürekli iletişim halinde, Fransa’da kendisini sık sık ziyaret ediyor. 2013 yazında beraber St. Tropez’e tatile gittiler.

- Cem ve Hakan Uzan’la sürekli olarak iş ve yatırım olanakları konusunda mailleşiyor. 2009, 2012 ve 2013 yıllarına ait yazışmalar mevcut. Sinan’dan gelen bir maili Cem Uzan, Hakan Uzan’a forward ederken, ‘1 numara (#1) bana bunu gönderdi. Bakar mısın? Ne diyorsun?’ diye not düştü.

- Uzanlar’ın JDC finans şirketini almasında Sinan büyük rol oynadı. Uzanlar’ı Hong Kong’lu işadamı Mahesh Harilela ile tanıştıran Sinan’dı.

- Sinan 2012 yılının Ocak ayından itibaren 120 bin dolara bir tablo, 33 bin 500 dolara ve 15 bin dolara tablolar ve 7 bin 400 dolara bir sanat eseri satın aldı. Sık sık uçakla egzotik yerlere seyahat ediyor lüks otellerde kalıyor. Önemli bir miktar parayı lüks otomobillere ve gece kulüplerine harcıyor, limuzin servisleri kullanıyor. Kendisine anne tarafından gönderildiğini söylediği yıllık 223 bin dolar gelirinin çok üzerinde bir harcaması var. Motorola 18 Şubat 2014

Sinan Uzan kendisini böyle savundu...

Sinan Uzan bu süreçte iki kez avukatlık şirketi değiştirip Motorola’nın avukatlarıyla temasa geçerek kararın gerekçesini öğrenmek istedi. Motorola her seferinde, ‘Mahkemeye başvurun. Araştırmamız gizlidir’ yanıtı verdi. Dava masraflarının el konulan hesaptaki miktardan daha fazla tutacağı iddiasıyla Sinan Uzan karara itiraz etmedi ve hesaptaki para Motorola’ya aktarıldı. Sinan Uzan da JP Morgan Chase bankasında iki yeni hesap açtı.

Motorola’nın peşini bırakmayacağı düşüncesiyle Uzan, Motorola avukatlarının karşısına çıkarak 25 Ekim’de yeminli ifade vermeyi kabul etti. Uzan’ın yanında avukatıyla verdiği bu ifade video kaydına alındı ve mahkeme dosyasına ‘gizli’ ibaresiyle girdi. Ancak Sinan’ın ‘Uzan Proxy değilim’ iddiasına ikna olmayan Motorola sadece birkaç gün sonra bu iki yeni hesaba da el koydurttu.

‘Annemin ailesi para veriyor’

Şubat ayına ait mahkeme kararı eline 19 Aralık’ta ulaşan Sinan Uzan, hemen itiraz deklarasyonunu hazırlayarak 15 Ocak 2014’te davaya müdahil olmak istediğini belirten dilekçeyi gönderdi. Uzan, ‘Babamla hiçbir ticari ilişkim yok. Buradaki masraflarım annemin ailesi tarafından finanse ediliyor. Adımı temize çıkarmak için Motorola’nın benimle ilgili araştırmasını içeren belgeleri görmek istiyorum’ diye talepte bulundu. Motorola bu deklarasyona 18 Şubat’ta yanıt verdi. Sinan Uzan ile babası Cem Uzan ve amcası Hakan Uzan arasındaki mail yazışmalarının ve SMS’lerin bir kısmını da mahkemeye gönderdi.

Cem Uzan: Komplo

Sinan Uzan ise Motorola’nın bu belgelerine 28 Şubat’ta yeni bir cevap gönderdi. Tekfen Holding’in kurucusu olan 89 yaşındaki dedesi Feyyaz Berker ile annesi Şebnem Berker’in kendi deklarasyonunu destekleyen açıklamalarını da mahkemeye sundu. Belgeler dava dosyasına gizlilik ibaresi olmadan girdi. Şimdi Yargıç Rakoff’un oğul Uzan’la ilgili vereceği karar bekleniyor. Cem Uzan daha önce VATAN’a, ‘Bu hakim baştan beri Motorola’nın dikte ettiği kararları verdi. Şantaj yaparak hakimi kullanarak para sızdırmaya çalışıyorlar. Devran döndü. Şimdi onların peşindeyim. Bana ve aileme komplo kuranların peşini bırakmayacağım’ demişti.

‘Paris’te yemek yedik’

Sinan Uzan mahkemeye gönderdiği deklarasyonda, gelir durumunu ve babasıyla ilişkisini de şöyle anlattı: “Babamla konuşuyoruz. Onu Fransa’da ziyaret ettiğimde yemek paralarımızın ödenmesi gibi durumlar dışında ondan finansal destek almıyorum. Gelirim her ay anne tarafından dedemin gönderdiği 10-15 bin dolar ve çalıştığım işten kazandığım haftalık 700 dolardır.”
Uğur Koçbaş/Vatan
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde