Çelik boru savaşları

Çelik boru savaşları

Türk çelik üreticileri, Trans Anadolu Boru Hattı Projesi’nde dampingcilere karşı koruma istiyor

Çelik boru savaşları
16px
24px
25.07.2014 06:01
ABONE OLgoogle
Ekonomik krizlerin etkisiyle tüm dünyada koruma duvarlarının giderek yükseldiğine dikkat çeken Çelik İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Namık Ekinci, “dünya ülkelerinin kendi sanayicilerini korumak için aldığı ticari önlemlerin Türk çelik sektöründe de örnek alınması ve yerli üreticilerin korunması gerektiğini” belirtti.

Türkiye için stratejik öneme sahip Trans Anadolu Doğal Gaz Boru Hattı projesini (TANAP) örnek gösteren Ekinci, ihaleye teklif veren Çin ve Hintli boru üreticileri konusunda ilgilileri uyardı. Ekinci. bu üreticilerin “adil ticaret yapmadıkları gerekçesiyle pek çok gelişmiş ülke pazarına sokulmadıklarını” ileri sürdü.

Çelikçi, yazılı açıklamasında özetle şunları vurguladı:

- Sektörümüz ihracatı bir yandan Ortadoğu pazarlarındaki karışıklık nedeniyle gerilerken bir yandan da farklı ülkelerin açtığı “Ticaret önlemleri soruşturmaları” ile mücadele ediyor. Sektöre, 2010’dan itibaren 13 ülkeden 18 ayrı dava açıldı. Bunların 7’si devam ediyor.

- Örneğin; ABD yerli üretici şikâyetleri üzerine OCTG (Petrol ve Gaz Kuyu Boruları)’na yönelik 9 ülke için anti-damping ve telafi edici vergi soruşturması başlattı. Sonuçta Türk çelik üreticileri belli oranlarda vergilere maruz kaldı.

- Kanada da Çin, Güney Kore ve Türkiye’den ithal edilen inşaat demiri ve boru ürünlerine anti-damping ve telafi edici vergi soruşturması başlatıyor. Bunların sayısı daha da artacak.

- Gerek ABD’de, gerekse Kanada’da başlatılan soruşturmalar özünde Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) kurallarının suiistimali, gerekçeleri düzmecedir. Ama görülüyor ki, yaşanan ekonomik krizde ülkeler kendi sanayilerini desteklemek için koruma duvarlarını yükseltiyor.

- Türkiye bundan ders almalı, kendi yerel üreticilerini korumak yönünde adımlar atmalı.

- Azerbaycan ve Türkiye’nin ortaklaşa yürüttüğü TANAP Projesi’nde boru tedarik ihalesi sonuçlanma aşamasında. Teklif verenler arasında “adil ticaret yapmadıkları gerekçesiyle pek çok gelişmiş ülke pazarına sokulmayan” ve “rakipleri karşısında ülkelerinin kamu sübvansiyonlarına dayanarak haksız fiyatlama taktikleri kullanan” Çin ve Hintli üreticiler de var.

- Ürünlerimiz, Hind ve Çinli rakiplerine göre tartışmasız üstün. Bu, başlı başına bir tercih nedeni. Büyük kısmı Türkiye’den geçen bu tür dev projelerden, devlet teşvikli ve dampingli fiyatlarla pay almaya çalışan yabancı üreticilere fırsat tanınmamalı, gerekli tedbirler alınmalı.
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde