‘Çek ve iflas ertelemede suiistimaller önlenecek’

‘Çek ve iflas ertelemede suiistimaller önlenecek’

Adalet Bakanı Bozdağ, önümüzdeki dönemde çek kanunu ve iflas ertelemede suiistimalleri önleyecek düzenleme yapacaklarını açıkladı

‘Çek ve iflas ertelemede suiistimaller önlenecek’
16px
24px
06.05.2016 17:49
ABONE OLgoogle
Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Bursa’da yaptığı açıklamada, iş dünyasının önündeki engelleri kaldıracak yeni düzenlemeleri kısa süre içerisinde hayata geçireceklerini; Çek Kanunu ve iflas ertelemede suiistimalleri önleyeceklerini söyledi.

Bursa gezisini sürdüren Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, dün gece Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO), Altıparmak Hizmet Binası'nda gerçekleştirdiği ‘İstişare Toplantısı'nda katıldı. Basına kapalı olan toplantıda yapılan konuşmalar BTSO tarafından açıklandı.
Vali Münir Karaloğlu, Uludağ Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yusuf Ulcay, hukuk camiası ve Bursa iş dünyası temsilcilerinin katıldığı toplantıda konuşan BTSO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay, Bursa'nın üretim, sanayi ve ihracat gücüyle Türkiye'nin hedeflerine liderlik ettiğini söyledi. BTSO'nun 36 bini aşkın üyeye sahip olduğunu, kentte yabancı sermayeli 1000'e yakın firmanın faaliyet gösterdiğini belirten Başkan Burkay, “İyi işleyen bir hukuk sistemi güveni, güven de ekonomideki yatırımları ve büyümeyi geliştirir. Bu coğrafyadaki yatırım planlarında özellikle yargı sisteminin iyi işlemesi büyük önem taşıyor. Bu noktada Adalet Bakanlığı'mızın çalışmaları ekonomimizin enstrümanlarını çok yakından ilgilendiriyor” dedi.

“EYLEM PLANLARI ORTAK AKILLA ORTAYA ÇIKTI”

İş dünyası temsilcileri olarak Türkiye'de hukuk sisteminin geliştirilmesi adına sorumluluklarını yerine getirmeye çalıştıklarını dile getiren İbrahim Burkay, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Yatırım Ortamını İyileştirme Koordinasyon Kurulu'nda (YOİKK) ortak akılla fayda üretecek önemli kararların alındığına dikkat çekti. Söz konusu toplantılarda alınan kararların Adalet Bakanlığı'nın eylem planları arasında yer aldığını ifade eden Başkan Burkay, BTSO Sektör Konseyleri ve meslek komitelerinden gelen talep ve önerileri de Bakan Bozdağ'a iletti.

Uzlaşı kültürünü hâkim kılmak ve zamandan tasarruf sağlamak adına Türkiye'de Tahkim ve Arabuluculuk Merkezi'ni kuran ilk Oda olduklarını ifade eden BTSO Yönetim Kurulu Başkanı Burkay, Bakan Bozdağ'a iflas erteleme, çek kanununda düzenleme ve iş davalarına ilişkin sorunları ve çözüm önerilerini de aktardı.

“BURSA, BÜYÜK BAŞARILARA İMZA ATTI”

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Bursa'nın her alanda büyük başarılara imza atan bir şehir olduğunu ifade etti. Kentin tüm dinamiklerinin örnek bir birliktelik gösterdiğini belirten Bozdağ, “Bursa, Türkiye'de öncü bir şehrimiz. İş adamlarımızın başarısını çok iyi biliyoruz. Ortaya çıkardıkları ürünlerle Bursa'mız kendi farkını ortaya koyuyor. Bursa'mızın 26 milyar dolarlık dış ticaret hacmi var. Bunlar büyük rakamlar. Geçmişte Türkiye'nin bütün illerinin yaptığı ihracatı şimdi Bursa tek başına yapıyor. Yani Bursa, Türkiye oldu. BTSO'nun ‘Bursa Büyürse Türkiye Büyür' mottosunu çok önemsiyorum ve ülkemize model oluşturacağını düşünüyorum. Türkiye'miz Bursa gibi kentlerimizin yaptığı çalışmalarla büyüyecek” dedi. Bursa'nın ‘Tahkim ve Arabuluculuk' konusunda da büyük başarılara imza attığını dile getiren Bozdağ, “BTSO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay'ı, Uludağ Üniversitemizi ve katkıda bulunan herkesi kutluyorum” dedi.

İŞ UYUŞMAZLIKLARI KISA SÜREDE ÇÖZÜLECEK

Tahkim ve arabuluculuğun geliştirilmesinde Bursa'nın başarısı ile diğer illere de örnek olduğunu belirten Bakan Bozdağ, sistemin daha iyi işlemesi amacıyla aksaklıkları tespit ettiklerini kısa süre içerisinde etkin ve verimli düzenlemeleri hayata geçireceklerini söyledi. Arabulucuların ‘değerlendirici' nitelik kazanacağını, böylece taraflar arasındaki uyuşmazlıkta artık daha etkin bir rol üstleneceğini vurgulayan Bozdağ, ücret tarifesinin de başarı kriterine göre belirleneceğini kaydetti. Haziran ayında meclis gündemine taşıyacakları yasa tasarısı ile iş uyuşmazlıklarının artık mahkeme yerine zorunlu olarak arabulucu ile çözüleceğini de açıklayan Bozdağ, “İşçinin de işverenin de menfaatlerini gözeten bu sistemde önemli bir başarı oranına ulaşacağımıza inanıyorum” diye konuştu.

İŞ DAVALARINDA ZAMAN AŞIMININ 5 YILA İNDİRİLMESİ

Adalet Bakanı Bozdağ, iş davalarında zaman aşımı süresinin 10 yıldan 5 yıla indirilmesi konusunda taslak bir madde hazırladıklarını dile getirdi. Bozdağ, iş dünyasından gelen talepler doğrultusunda ‘İflas Erteleme' ve ‘Çek Kanunu'nda da suistimallerin önüne geçecek düzenlemeleri hayata geçireceklerini ifade etti. Bilirkişilik müessesine de itibar kazandıracaklarını belirten Bozdağ, “Ehil olmayan kişiler bilirkişi olarak yargıya mütalaa veremeyecek” diye konuştu. Bekir Bozdağ, söz konusu düzenlemeleri haziran ayına kadar meclis gündemine taşımayı hedeflediklerini de sözlerine ekledi.
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde