Çavuşoğlu ile telefonda görüştü randevu talebini reddetti

Çavuşoğlu ile telefonda görüştü randevu talebini reddetti

Türkiye ile Rusya arasında önceki gün hava sahasını ihlal eden Rus jetinin düşürülmesiyle patlak veren krizde iki ülke yetkilileri arasında dün ilk kez doğrudan temas kuruldu.

Çavuşoğlu ile telefonda görüştü randevu talebini reddetti
16px
24px
26.11.2015 08:56
ABONE OLgoogle
İki ülkenin medya üzerinden sürdürdüğü açıklamalarla derinleşen krizin daha da büyümesini istemeyen Ankara, ilk adımı atarak Moskova'yı aradı. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, telefonda görüşerek şok gelişmeyi konuştu. Görüşme ile ilgili bilgilendirmede bulunan Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Tanju Bilgiç, Çavuşoğlu ve Lavrov'un önümüzdeki günlerde bir araya gelmesinin kararlaştırıldığını söyledi. Ancak Rus tarafı, bu bilgiyi derhal yalanladı.

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü, Bilgiç'i kısa süre sonra yalanlarken ilerleyen saatlerde Lavrov da bizzat açıklama yaparak herhangi bir Türk yetkiliyi ağırlama planları olmadığını söyledi. Türk mevkidaşıyla görüşmesinin ardından Moskova'da basın toplantısı düzenleyen Lavrov, Çavuşoğlu'nun hayatını kaybeden pilot için başsağlığı dilediğini belirtti.

Çavuşoğlu'na, Rusya'nın yaşanan olaya rağmen Türkiye'ye savaş açmayı planlamadığını, Türk halkına yönelik yaklaşımının değişmediğini aktardı. Lavrov, “Biz aslında dün daha üst düzey bir Türk yetkilisinin arayıp bize izahat vermesini bekliyorduk. Ancak geç olması hiç olmamasından iyidir.” diye konuştu.

‘Teröristler, Türk topraklarını kullanıyorlar'

Türk mevkidaşı Mevlüt Çavuşoğlu'yla görüşmesinin öncesinde Rus ve yabancı basına da açıklamalarda bulunan Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, Ankara'ya ağır ithamlar yöneltti. “Mevcut Türk yönetimine karşı sorularımız oluşuyor.” diyen Rus Bakan, “Teröristler Türk topraklarını Suriye ve diğer ülkelerdeki operasyonlarına hazırlanmak için kullanıyorlar. Bu, kimse için sır değildir.” iddiasını dile getirdi.

Rus uçağının düşürülmesinin ‘planlanmış provokasyona benzediğini' savunan Lavrov, iki ülke ilişkilerini ve hükümetler arasında imzalanan sözleşmeleri ciddi şekilde gözden geçireceklerini kaydetti. Yazılı bir açıklama yayınlayan Rusya Başbakanı Dimitri Medvedev de uçaklarının Türk jetleri tarafından düşürülmesini ‘anlamsız bir suç hareketi' olarak niteledi. Medvedev, Türk yetkilileri terör örgütü IŞİD'in petrol satışlarından ‘çıkar elde etmekle' suçladı.
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde