Çamlıca TV Kulesi’nde ihale oyunları

Çamlıca TV Kulesi’nde ihale oyunları

İstanbul’a aynı zamanda yeni bir simge kazandıracak olan Küçük Çamlıca TV-Radyo Kulesi için açılan ihale iptal edildi. Yeni ihale, “davetli” yöntemiyle yılın son günü 31 Aralık 2014 tarihinde yapılacak.

Çamlıca TV Kulesi’nde ihale oyunları
16px
24px
21.12.2014 15:15
ABONE OLgoogle
Eyfel Kulesi ile yarışacak olan Küçük Çamlıca TV Kulesi’nin hikayesi bir türlü bitmiyor. Nurettin Sözen’in İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı’ndan beri, yaklaşık 20 yıldır kamuoyunun gündeminde olan TV kulesi tam yapılacak derken yeniden ertelendi.

Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’nın 9 Temmuz 2014 tarihinde ilan ettiği, “Belli İstekliler Arasında” usulüne göre açtığı söz konusu ihale 8 Aralık 2014 tarihinde yapılacaktı. Ancak Bakanlığın, 24 Kasım 2014 tarihinde ihaleyi iptal ettiği ortaya çıktı. Bakanlık iptal gerekçesinde “Teknik ve İdari Şartnamenin dışında ihale dokümanlarında eksikliğin fark edilmesi”dedi.

İptal zamanı dikkat çekici

İhale duyurusu 5 ay önce yapılmış ve rekor sayılabilecek düzeyde, 27 başvurunun yapıldığı ihalenin, yapım gününe yaklaşık 2 hafta kala iptal edilmesi oldukça dikkat çekici. Bakanlık, 5 ay önce ilan ettiği ihaleyi iptal etmesinden 22 gün sonra yeni bir ihale açılmasına onay verdi. Ancak bu kez ihalenin yöntemini değiştirdi.

“Belli İsteklilerin” başvuruda bulunabildiği önceki ihale yerine bu kez “davetli” yöntemiyle ihale açıldı. Kamu İhale Kanunu’nun 21-b maddesine göre açılan “davetli” ihale ise 31 Aralık 2014 tarihinde yapılacak. Davet edilecek firmalar arasından ihaleyi kimin alacağı merak konusu. Yaklaşık 350 metre yüksekliğinde yapılacak olan Kulede seyir katı ve restoran bulunacak. Önceki ihale şartnamesine göre kulenin yapımı 500 günde tamamlanması gerekiyor.

Erdoğan üçüncüyü uygun buldu

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, 2011 yılında görsel kirliliğe neden olan Çamlıca'daki radyo ve TV vericilerinin tek bir kulede toplanması için "Çamlıca Tepesi TV ve Radyo Kulesi Fikir Projesi Yarışması" düzenlemişti.

Birinciliği ODTÜ’den Yüksek Mimar İnanç Eray'ın başkanlığındaki mimarlık grubu, ikinciliği YTÜ'den bir grup ve üçüncülüğü ise İTÜ’den Melike Altınışık başkanlığındaki grup almıştı. Dönemin Başbakanı Erdoğan üçüncü seçilen projeyi uygun bulmuştu.
Mehmet Demirkaya/Yurt Gazetesi
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde