Çalışana kötü haber: Maaşa zam prime tırpan

Çalışana kötü haber: Maaşa zam prime tırpan

Net asgari ücret 1.300 liraya çıkınca perakende sektöründeki bazı oyuncular ‘Maliyetler arttı’ diyerek çalışanlarının primlerini tırpanlamaya başladı.

Çalışana kötü haber: Maaşa zam prime tırpan
16px
24px
01.02.2016 06:12
ABONE OLgoogle
Net asgari ücret 1.300 liraya çıkınca perakende sektöründeki bazı oyuncular ‘Maliyetler arttı’ diyerek çalışanlarının primlerini tırpanlamaya başladı. Primlerin yüzde 40’lara varan oranda kesilmesi, asgari ücrete zam gelmesine rağmen çalışanların toplam kazancında kayıp anlamına geliyor

Net asgari ücretin bin liradan bin 300 liraya yükselmesi, perakende sektöründe çalışanların primlerini düşürdü.

Kategorisine göre, çalışanların yüzde 50 ila 60 arasında değişen oranda asgari ücrete tabi olduğu sektörde birçok marka hem satış miktarı hem de personel kıdemine göre dağıtılan primlerde kesinti yapmak üzere çalışmalara başladı. Sektör kulislerinde konuşulanlar, giyimden gıdaya, teknolojiden kozmetiğe kadar pek çok alanda primlerin yüzde 40’a varan oranda kesileceği yönünde.

ORGANİZE PERAKENDEDE 800 BİN KİŞİ ÇALIŞIYOR

Türkiye’de perakende sektöründe 2 milyondan fazla kişinin istihdam edildiği tahmin ediliyor. Organize perakende sektörünün açıkladığı istihdam sayısı 800 bin.

GEREKÇE MALİYET KONTROLÜ

Bu gelişme, asgari ücretteki yüzde 30’luk zamla net gelirini artıran perakende çalışanlarının toplam kazancında kayıp anlamına geliyor. Özellikle satışta başarılı olan ve yüksek kıdem primi alanlar söz konusu uygulamadan daha fazla etkileniyor. Başta satış danışmanları olmak üzere, net maaş değil, prim üzerinden gelir yaratmaya dayanan sektörde satış hedefini tutturanlar yarattığı ciro üzerinden çeşitli yüzdelerle pay alıyor.

Sistem sayesinde kimi çalışanların aylık primi maaşına denk dahi gelebiliyor. İşte bu denklem, kârsızlıktan yakınan ve maliyeti kontrol altında tutmak isteyen perakendeciler için acil müdahale alanı olarak görüldü. Asgari ücretteki artış sonrası personele ayırdığı bütçenin dışına çıkmak istemeyenler, primi kısarak giderini azaltma kararı aldı. Yapılan yorumlar ise markaların satışa yönelik prim teşvikini kaybetmesinin uzun vadede sektör açısından sorun yaratabileceği yönünde.

Perakende sektöründe çalışanların,şirketlerin toplam giderindeki payı yüzde 50’ye kadar çıkabiliyor. Bu oran gıda, giyim gibi segmentlere, markanın yaygınlığı, iş modeli ve mağaza sayısı gibi etkenlere göre değişkenlik gösterebiliyor. Sektör temsilcileri tarafından asgari ücret artışının, SGK ve vergi oranı, alınan hizmetlerin zamlanması gibi dolaylı etkilerine de dikkat çekilirken, söz konusu uygulamanın perakendede personel giderini yüzde 45-50 civarında yükselteceğine vurgu yapılmıştı.

İŞTEN ÇIKANIN YERINE PERSONEL ALMAYACAKLAR

Asgari ücret zammının sektörde istihdam kaybına neden olup olmayacağı tartışmaları da gündemi meşgul ediyor. Bazı markalar gerekirse kısıtlı da olsa işten çıkarmalar yapabileceğini hesap ederken, bazıları işten çıkarma yerine farklı şekillerde küçülme planlıyor. Perakende, çalışanlar bakımından sirkülasyonun yoğun olduğu bir alan.

Markalar ve kategoriler arası personel geçişkenliği fazla; uzun süreli çalışan sayısı düşük. Bu durum, özellikle çalışan sayısı fazla olan firmalar için kurtarıcı olarak görülüyor. Kendi isteğiyle bırakanların yerine yeni personel almadan küçülmek, önümüzdeki
dönem için gündeme geleceği konuşulan uygulamalar arasında.
Menekşe Ataselim/Habertürk
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde