Çalık'dan o ülkeye 200 Milyon Dolarlık yatırım

Çalık'dan o ülkeye 200 Milyon Dolarlık yatırım

Irak'tan Türkmenistan'a, Özbekistan'dan Libya'ya geniş bir coğrafyada enerji santrali yapan ve elektrik üreten Çalık Holding son dönemde yenilenebilir alana yoğunlaştı.

Çalık'dan o ülkeye 200 Milyon Dolarlık yatırım
16px
24px
28.06.2017 12:49
ABONE OLgoogle

Enerjide Türk şirketlerinin son dönemdeki yeni gözde ülkesi komşu Gürcistan oldu. Enka'dan Anadolu Grubu'na birçok Türk şirketi ya Gürcistan'da enerji üretiyor ya da önemli santral projelerinin inşaatında görev alıyor. Türklerin bu ülkedeki en önemli enerji yatırımları hidroelektrik projelerine şimdilerde yenilenebilir kaynaklar da eklendi. 

230 MW'lik santrali 2015'te tamamladı

Irak'tan Türkmenistan'a, Özbekistan'dan Libya'ya geniş bir coğrafyada enerji santrali yapan ve elektrik üreten Çalık Holding de Gürcistan'da son dönemde yenilenebilir alana yoğunlaştı.

Bilindiği üzere 2015'te hizmete aldığı 230 MW'lik gücüyle Gürcistan'ın toplam tüketiminin yüzde 8'ini tek başına karşılayan Gardabani Doğalgaz Kombine Çevrim Santrali ile ülkedeki en önemli projelerden birine imza atan Çalık Holding, şimdi de bir başka büyük çalışmada yer alacak.

Çalık Holding'in üstleneceği çalışma; kurulu gücü toplam 120-160 MW arasında değişecek iki farklı rüzgar enerjisi projesini kapsıyor. Gürcistan Enerji Kalkınma Fonu (Georgian Energy Development Fund) Direktörü Mamuka Kobakhidze, iki proje için fizibilite çalışmasına başladıklarını açıkladı.

Yatırım 200 milyon dolara ulaşacak

Kobakhidze'nin verdiği bilgilere göre, santrallerden biri Imereti bölgesinde yer alıyor. Bu santralin kurulu gücü 100-120 MW arasında planlanıyor. Diğeri ise kurulu gücü 20-40 MW arasında projelendirilen Nagoza'daki santral. Rus haber ajansı Interfax'a konuşan Gürcü yetkili, 1 MW'lik güç için düşünülen yatırımın 1.2-1.3 milyon dolar arasında değiştiğini ifade etti. Yani toplam yatırım miktarı 200 milyon dolara ulaşacak.

Bitcoin'e de para yatırmıştı

Hatırlanacağı gibi Çalık Holding, Gürcistan'da sanal para birimi Bitcoin için de önemli bir projede yer almıştı. Ortakları arasında Çalık Holding'in de bulunduğu 6 milyar dolarlık Gürcistan merkezli Georgia Co-Investmend Fund (GCF), 2014'te Bitcoin ağının en önemli altyapı şirketlerinden Bitfury'ye 10 milyon dolarlık yatırım yaptığını açıklamıştı.

Girişim sermayesi fonu GCF'nin ortakları arasında Çalık Holding'in yanı sıra Birleşik Arap Emirlikleri'nden Dhabi Group ve Ras Al-Khaimah Investment, Azerbaycan devlet petrol fonu, Kazakistan iştiraki Batumi Industrial Holdings şirketleri ve fonları bulunuyor.

BitFury özellikle Bitcoin ekosistemine yönelik ürettiği server bilgisayarlar, işlemciler ve veri merkezleri ile tanınıyor. 

Kerim Ülker/Dünya

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde