Çağlayan 700 Bin Liralık saatin vergisini ödedi mi?

Çağlayan 700 Bin Liralık saatin vergisini ödedi mi?

Zafer Çağlayan'ın saatine ilişkin avukatından gelen açıklama kafaları karıştırdı.

Çağlayan 700 Bin Liralık saatin vergisini ödedi mi?
16px
24px
25.03.2014 15:33
ABONE OLgoogle
Eski Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan’ın avukatı Muhammet Hardalaç, “CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu‘nun müvekkili hakkındaki asılsız iddialara ilişkin yasal yollara başvurulacağını” bildirdi. Hardalaç, açıklamasında müvekkilinin ‘saatin bedelinin ödendiğine ve söz konusu saati mal beyanında sunduğuna ilişkin’ açıklama yaptığını belirtti. Kafalan iyice karıştı.

Çünkü ortada 700 bin liralık bir saat var ama o saatin ne bir dekontunun ne de vergisinin ödendiğine dair belge var. Yani bu şu anlama geliyor; ya bu saat iddia edildiği gibi “Çağlayan’a birisi tarafından hediye edildi” ya da “Çağlayan bu saati alırken vergi kaçırdı.”

Uzun yıllar Ekonomi Bakanlığı yapan bir ismin 700 bin liralık saati alırken vergisini ödememesi ve kamuoyuna herhangi bir belge sunamaması düşündürücü.

VERGİ BÖYLE KAÇIRILMIŞ!

Çağlayan’ın İsviçre’nin Cenevre kentinde beğendiği, 300 İsviçre Frangı değerinde olan (Yaklaşık 700 bin TL) Patek Philippe 5101G marka saatin, Reza Zarrab’ın adamı Murat Yılmaz tarafından Cenevre’den alındığı iddia edilmişti.

Murat Yılmaz ile Bakan Çağlayan’ın koruma memuru arasında geçtiği iddia edilen konuşmada, Murat Yılmaz’ın gece yarısı Ankara’da olacağını ve emaneti getireceğini belirtiliyordu Ardından hediye saatin 25 Eylül 2013 günü saat 01:25 surularında Ankara’da Çağlayan’ın özel kalemi Onur Kaya’ya teslim edildiği tespit edilmişti.

Uzmanlara göre vergi kaçakçılığı söz konusu olabilir!

Sözcü'ye göre; KDV uygulanan ülkelerde, aldığınız herhangi bir ürün için ödediğiniz KDV’yi gümrükten çıkarken, iade alabiliyorsunuz. Bu kapsamda Zarrab’ın adamı 300 bin Frank ödediği saatin “yüzde 8” KDV’sini, gümrükten çıkmadan iade almış. Bu tutar da yaklaşık “22 bin Frank, yani 48 bin TL!”.

Türkiye’ye 700 bin TL değerinde bir saat getirebilmek için mutlaka bunun vergisini ödemek gerekiyor. Bu da yolcu beraberi hediyelik eşya statüsünde oluyor. Gümrük Kanunu 63. Maddesi uyarınca, eşyanın, örneğin saatin, tek başına kıymetinin 1.500 Euro’yu aşması halinde, söz konusu eşyaya (saate) “yürürlükte olan ithalat vergilerine ilişkin oranlar” uygulanıyor. Yürürlükteki ithalat vergilerinde kasıt, Gümrük Vergisi, KDV ve ÖTV.
Saatin Gümrük Vergisi oranı “yüzde sıfır”. Yani vergi yok. Ancak, “yüzde 18 KDV’si” var. “Çağlayan’ın saati yüzde 18 KDV’ye tabi”. Bunun için de Türk Gümrük Bölgesine girişte “beyan edilmesi gerek”.

Buna göre; 25 Eylül 2013 tarihinde gümrükte girişte saatin beyan edilmesi gerekiyordu. Beyan edilseydi, yüzde 18 KDV ödenecekti. Ama “KDV iadesini unutmayan Murat Yılmaz, gümrük beyanını unutttu!..”

Beyan edilmeyen saat yüzünden devletin vergi kaybı var.

Kolayca, ödenmesi gereken vergi ve cezayı bulabilirsiniz
Uzmanlar söz konusu vergi kaybını da hesapladı işte o hesaplama
- KDV= 700.000 TL x %18 = 126.000 TL
- Vergi ziyaı cezası= 126.000 TL
- Gecikme Faizi (25.09.2013 ile 25.02.2014 arası)= 8.820 TL
- Toplam= 260.820 TL

ZAFER ÇAĞLAYAN SAAT İLE İLGİLİ NE DEMİŞTİ?

17 Aralık Büyük Rüşvet operasyonun ardından ortaya çıkan tapelerde İranlı işadamı Reza Zarrab’ın 700 bin liralık saat hediye ettiği iddia edilen Eski Ekonomi Bakanı ve AK Parti Mersin Milletvekili Zafer Çağlayan, geçtiğimiz hafta yaptığı konuşmada CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu’na yüklenmişti.

“İkide bir diyor ki, ‘Zafer Çağlayan hediye saat almış.’ Kılıçdaroğlu, eğer beni duyuyorsan cevap ver. Hediye saat alan, hediye saat veren, hediye saat aldı diyen, namussuzdur, alçaktır, edepsizdir” ifadesini kullanan Çağlayan “Biz siyaseti hizmetkarlık için yaparız. Biz de insanları, kafatasına, boyuna, posuna, rengine, ırkına, inancına göre ayırma yoktur. Biz yaratılanların hepsini Yaratandan dolayı seven bir anlayışa sahibiz. 4 gün evvel bir yalan söylemiş. İftira atmış. Dedikodu yapmış. Ancak bu meydanda diyorum ki, bana atmış olduğun iftirayı ispatlayamazsan, namertsin, alçaksın, şerefsizsin. Eğer şu kadar haysiyetin varsa, eğer şu kadar namusun varsa, şu kadar adamsan çık ispatla. ispatlamazsan namertsin, müfterisin, yalancısın.”  demişti.
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde