Cadde değil şantiye: 700 ruhsat sırada

Cadde değil şantiye: 700 ruhsat sırada

Kadıköy Bağdat Caddesi kentsel dönüşüm dopingiyle birlikte 2013’te 376 inşaat ruhsatı alınırken, 2014’te bu sayı 678’e çıkmış. Söylentilere göre halen 700’e yakın ruhsat başvurusu da sırada ..

Cadde değil şantiye: 700 ruhsat sırada
16px
24px
08.05.2015 15:10
ABONE OLgoogle
Türkiye’de bina bazında kentsel dönüşümün en yoğun uygulandığı yer Kadıköy Bağdat Caddesi ve çevresi… Kadıköy’de kentsel dönüşüm dopingiyle birlikte 2013’te 376 inşaat ruhsatı alınırken, 2014’te bu sayı 678’e çıkmış. Söylentilere göre halen 700’e yakın ruhsat başvurusu da sırada bekliyor. Bu başvuruları sonuçlandırmaya ne belediyenin ne de tapu dairesinin yetişemediği söyleniyor

Arkadaşımız Rahime Baş Uçar’ın öğrendiğine göre, 31.12.2014 tarihi itibariyle Kadıköy’de bin 168 riskli bina tespit edilmiş. Bunun da yarısının Bağdat Caddesi’nde olduğu söyleniyor. Evet, Kadıköy’deki en karlı dönüşümün Bağdat Caddesi ve paralelindeki sokaklar olduğu biliniyor.

Bağdat Caddesi’nde hak sahipleri dönüşümde istekli çünkü kat karşılığı paylaşımında yüzde70-80 hak sahiplerine gidiyor. Rant büyük olunca yüzde 20-30 bile müteahhitlerin iştahını kabartıyor. Böyle olunca caddede 500’e yakın müteahhidin çalıştığı, hatta Diyarbakır’dan bile müteahhidin geldiği söyleniyor.

Şu aralar caddede adım atacak yer yok. Kimi bina yıkılıyor, kimisi yapılıyor. Ancak önümüzdeki günlerde dönüşümün daha da hızlanacağı söyleniyor. Yine de caddede en çok iş yapanlar Cadde’nin bilinen eski müteahhitleri. Sadıkoğulları, Bilgen, Dervişoğulları, Çolakoğulları ve Aydoğan Group ilk 10’da olan müteahhitlerden…

Geçtiğimiz hafta görüşme olanağı bulduğumuz Aydoğan Group’un sahibi İrfan Aydoğan’ın da kafasını kaşıyacak vakti yok. Kendisi teklif götürmek yerine hak sahipleri ona teklif getiriyormuş. Rizeli Aydoğan, 1987’den beri Kadıköy’de inşaat yapıyor. Öğrendiğimize göre, halen Fenerbahçe’de 16 daireli Evren Apartmanı’nı dönüştürüyor. Apartmanın birinci kat bodrum inşası bitmek üzere. Evrenpark projesinin bir yılda tamamlanması planlanıyor. Ayrıca Erenköy’de sözleşmeleri yapılmış ve boşaltılmış 25 daireli Arslan Apartmanı’nın yeni projesi de Belediye’ye verilmiş. İrfan Aydoğan’ın protokol yaptığı ama sözleşmesini henüz imzalamadığı iki işi daha var. Bunlar da Göztepe’de… Biri 31 daireden 42 daireye, diğeri ise dönüşümden sora 22 daireden 30 daireye çıkacak iki apartman. Ayrıca Fenerbahçe, Suadiye, Kalamış ve Çatalçeşme’de de görüşmeler sürüyormuş.

Bir ay önce kurulan AYİD’in (Anadolu Yakası İnşaat Müteahhitleri Derneği) kurucularından olan İrfan Aydoğan Cadde’deki dönüşüm nedeniyle yaşanan keşmekeşten şikayetçi. Bu keşmekeşi çözmek için de bir öneride bulunuyor: “Vatandaş devletten 735 TL kira yardımı alıyor; bizlerden ise 1.500-2 bin TL. Devlet vatandaşa kira yardımı yapmasın; bunun yerine caddede dönüşümü, trafiği rahatlatacak güvenlik görevlileri çalıştırıp istihdam sağlasın.”
Seçim üzeri bu öneri ilgi görür mü bilinmez…
Para Dergisi
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde