CHP'nin 'Paradise Papers' önergesi AKP'nin oylarıyla reddedildi

CHP'nin 'Paradise Papers' önergesi AKP'nin oylarıyla reddedildi

CHP’nin siyasi parti genel başkanları ile başbakan ve bakanların vergi cennetlerinde bulunması muhtemel servetlerinin araştırılması için verdiği önergenin Meclis Genel Kurulu’ndaki görüşmeleri tartışmalı geçti.

CHP'nin 'Paradise Papers' önergesi AKP'nin oylarıyla reddedildi
16px
24px
14.11.2017 16:12
ABONE OLgoogle

CHP’nin siyasi parti genel başkanları ile başbakan ve bakanların vergi cennetlerinde bulunması muhtemel servetlerinin araştırılması için verdiği önergenin Meclis Genel Kurulu’ndaki görüşmeleri tartışmalı geçti. MHP'nin de Paradise Paper'daki konuların araştırılmasını istediği görüşmelerin sonunda önerge AKP' nin oylarıyla reddedildi.

CHP Grup Başkanvekili Engin Özkoç, off-shore’un açık net vergi kaçırma olduğunu savunarak, “Tüm dünyada eş zamanlı yayınlanan Paradise Belgeleri’nde Başbakanımızın çocuklarının ismi geçiyor. Bu kimseyi rahatsız etmiyor mu? Sayın Başbakanı rahatsız etmiş, ‘Bununla ilgili ne varsa açığa çıksın. Kim, benim oğlum olur, yeğenim olur, dayısı olur, hatta başka siyasi partilerin mensupları da varsa onlar da açığa çıksın’ demiş. Gelin, hem Başbakanınızı hem çocuklarını hem de Türkiye’nin itibarını koruyun” dedi.

SADECE ONLARA HAS DEĞİL

AKP Grup Başkanvekili Naci Bostancı da, “Türkiye’de de şirketleri var ve bunlara ilişkin vergilerini ödüyorlar. Dışarıdaki şirketler yine küresel ölçekte gemicilikle alakalı olan şirketler. Sadece onlara da has değil. Bütün bahsedilen yerler birçok ülkede gemicilik işiyle uğraşan insanların kullandığı yerler. Bu tür yerler üzerinden gidiyor. Bu, sadece Türkiye’ye has değil, Türkiye’deki insanlara has değil, Başbakanın çocuklarına has değil. O yüzden, ne olup bittiğini gerçek bağlamına, gerçek ölçeklerine, bu işlerin, gemiciliğin nasıl yürüdüğüne, onun ne gerektirdiğine bağlı olarak okuyup değerlendirmekte fayda var diye düşünüyorum” diye konuştu.

MASAK ARAŞTIRIP AÇIKLAMALI

MHP de Başbakan Binali Yıldırım ve çocuklarının adının geçtiği “Paradise Belgeleri” ile ilgili iddiaların araştırılmasını istedi.

MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay da, “Off-shore bankacılığı, off-shore faaliyeti yasa dışı bir faaliyet olmamakla birlikte bir para aklama faaliyeti olarak da kullanılabilmekte, bir vergiden kaçınma olarak da kullanılabilmektedir. Bu konuda Türk idari sisteminde sorumlu ve yetkili kurum ve kuruluşlar vardır. Bunlardan en önemlisi MASAK’tır. MASAK’ın konuya ilişkin araştırma yapması ve varsa elde ettiği bulguları kamuoyuyla ve ilgili kurumlarla paylaşması gerekir” dedi. 

Kurumlar Vergisi Yasası'yla vergi cenneti olarak da adlandırılan haksız vergi rekabetine yol açan ülkelere yapılan ödemelerden vergi kesintisi yapılabilmesi olanağı getirildiğini de anımsatan Akçay, “Bu maddeye göre, Bakanlar Kurulunca ilan edilecek ülkelerde yerleşik veya faaliyette bulunanlara ve Türkiye’de yerleşik kişilerin söz konusu ülkelerdeki iş yerlerine nakden veya hesaben yapılan veya tahakkuk ettirilen her türlü ödemeler üzerinden her hâl ve şartta ödemeyi yapanlarca yüzde 30 oranında vergi kesintisi yapılması öngörülüyor. Ancak Bakanlar Kurulu şu ana kadar bu yetkisini kullanmamıştır. Dolayısıyla ‘vergi cenneti’ denilen ülkelerle yapılan ticarette vergi planlaması yapılabilmektedir ve yapılmalıdır” diye konuştu. 

Görüşmelerin sonunda önerge AKP'’nin oylarıyla reddedildi.

Geçtiğimiz günlerde de HDP'nin verdiği araştırma önergesi AKP'lilerin oylarıyla reddedilmişti.

PARADİSE PAPERS BELGELERİ 

Başbakan Binali Yıldırım, geçen hafta Paradise Papers Belgeleri'nde oğullarının adının geçmesi iddialarına ilişkin açıklamada bulunmuştu.

Yıldırım :'Ben hayatım boyunca denizcilikle uğraştım. Siyasete başlayınca da işlerimi evlatlarıma bıraktım. Evlatlarımın en küçüğü 33 en büyüğü 40 yaşında. Dolayısıyla onlar kendi işlerini yapıyor ve memlekete hizmet etmeye çalışıyor. Siyasete başlarken benim çocuklarıma tavsiyem oldu. Devletle kesinlikle iş yapmayacaksınız, devletin bankalarından hiçbir kaynak kullanmayacaksınız dedim. Denizcilik küreseldir, dünyanın her tarafında iş yapıyorlar. Bunun gizli saklı bir tarafı yok."

SORUŞTURMA AÇILMASINI TALEP EDİYORUM' DEMİŞTİ

Yıldırım, "Bu şirketler açık faaliyet gösteren şirketlerdir. Bunu heryerden araştırabilirsiniz. Bu iddialar ilk kez ortaya atılmadı. İlk kez 2008 yılında çıktı. Hepsini açıkladım. tekrar 2017 Mayıs'ta gündeme geldi. Yine açıkladım. Beni akılları sıra yıpratmaya çalışıyorlar. Milletim beni bilir. Benim dokunulmazlığım var ama oğullarımın yok her türlü araştırma ve inceleme yapılabilir. Haksız yere itham edilmeleri kabul edilemez. Biz onurumuzla varız, ülkemiz ve milletimiz için bütün ömrümüzü verdik. Bizim için en büyük servet itibarımızdır. Gerisi gelip geçicidir. Ancak itibar insanı öbür dünyaya kadar taşıyacak elde edilmesi zor bir meziyettir. Bakın vergi verilmiyor diye itham ediyorlar.' demişti.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde