CHP, YSK’ya referandumun iptali için başvuruyor...

CHP, YSK’ya referandumun iptali için başvuruyor...

YSK’nın mühürsüz oyları geçersiz saymasının yasaya aykırı olduğunu savunan CHP, referandumun iptali için harekete geçiyor.  

CHP, YSK’ya referandumun iptali için başvuruyor...
16px
24px
18.04.2017 08:54
ABONE OLgoogle

CHP, referandumu tartışmalı hale getirmekle eleştirilen Yüksek Seçim Kurulu’nun kapısını bugün iki kez çalacak.  CHP Genel Başkan Yardımcısı Erdal Aksünger saat 12.30’da “yüzleşmeye gidiyorum” derken, CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan saat 14.30’de “seçimlerin iptali için başvuruda bulunacak.

YSK’nın mühürsüz oyları geçersiz saymasının yasaya aykırı olduğunu savunan CHP, referandumun iptali için harekete geçiyor.  CHP’nin iddiasına göre mühürsüz zarflı  2.5 milyon oyun geçerli sayılması referandumu şaibeli bir duruma sokuyor.  Geçerli sayılan oyların yüzdesindeki yükseklik ise az farkla evet çıkan referandumun sonucuna gölge düşürüyor.

CHP'DEN YSK'YA İKİ ZİYARET: BİR YÜZLEŞME BİR İPTAL

Referandumu tartışmalı hale getirmekle eleştirilen Yüksek Seçim Kurulu'nun kapısını bugün CHP iki kez çalacak.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Erdal Aksünger saat 12.30'da “yüzleşmeye gidiyorum” derken, CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan saat 14.30'de “seçimlerin iptali için başvuruda bulunacak.

CHP'nin referandumu izleme merkezinin başındaki isim olan CHP'li Aksünger, daha önce YSK yetkilileri yaptıkları görüşmelerde ‘tercih' yazması gerekirken ‘evet' yazan mühürler yapıldığı yönündeki duyumlarını aktardığını söylemişti. Yetkililerin kendisini gülerek ‘Olur mu öyle şey' diye karşılık verdiğini söyleyen Aksünger, “O gece toplamda 45 dakika YSK'dan veriler gelmedi. Bizim sistemimiz ayaktayken YSK'nın ki çöktü. Bunun neden yaşandığının ayrıntılı olarak açıklanması gerekiyor” dedi. Sandıkları tek tek incelediklerini belirten Aksünger, ilçe, il seçim kurullarının ardından sırasıyla tüm itirazların yapılacağını vurguladı.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan ise YSK'ya seçimlerin iptal edilmesi için başvuruda bulunacak. Tezcan başvuru gerekçelerini şöyle açıklamıştı: Hayırın kamu vicdanında kazandı. Mühürsüz oyların geçerli sayılması, evet mühürlerinin kullanılması ve gizli sayım yapılmasının seçimleri şaibeli hale getirmiştir. Toplumsal uzlaşma metini olması gereken anayasanın toplumsal yarılma metni haline geldi. Böyle bir tabloda meşruiyet tartışmasını sona erdirecek tek bir karar vardır, YSK tarafından seçimin iptal edilmesidir.
Tezcan hukuksal zeminde bütün itirazların yapılacağını belirterek Anayasa Mahkemesi'ne ve gerekirse Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne başvuracaklarını vurguladı.

CHP'nin YSK'ya yapacağı başvuru sadece iptali kapsıyor. YSK'nin iptal kararı alması durumunda seçimlerin tekrar edilip edilmeyeceğine yine YSK karar verecek.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde