Büyük Türkiye-ABD depremine doğru

Büyük Türkiye-ABD depremine doğru

Serdar Turgut, ABD ile Türkiye arasında Rakka operasyonu nedeniyle büyük bir deprem olacağını yazdı.

Büyük Türkiye-ABD depremine doğru
16px
24px
21.03.2017 12:45
ABONE OLgoogle

Habertürk yazarı Turgut, ABD'nin Rakka operasyonunun Türkiye ile arasında heran büyük bir depreme yol açabilecek fay hattı olduğunun yazdı.

Turgut ABD'nin Suriye'deki askeri gücünü artırması ve PYD ile ortak hareket etmesinin Türkiye ile büyük bir diplomatik kriz yaratacağını belirtti. İşte Turgut'un yazısı:

"Washington’daki Pentagon kaynakları, Türkiye ile ABD arasındaki ilişkilerin geleceğini Rakka operasyonunun gidişatının belirleyeceğini söylüyorlar. İki ülke arasındaki Rakka fay hattı ise her an kırılıp büyük bir depreme yol açma potansiyeline sahip

Pentagon, Obama döneminden devralınan ABD’nin Suriye stratejisini tamamen değiştirmeyi öngören planını bu ay sonunda Başkan Trump’a sunacak.

Savunma Bakanı James Mattis tarafından ay sonunda Başkan Trump’a sunulacak bu plan, Amerika’nın Suriye’de sayısı hayli fazla olan kara gücünü kullanmasını ve bu gücün özellikle Rakka operasyonunda PYD güçleriyle birlikte hareket etmesini içeriyor. Bu nedenle Washington’da planın, Amerika ile Türkiye arasında bugüne kadar rastlanan en büyük diplomatik krizlerden birine yol açma ihtimalinden bahsediliyor.

Pentagon kaynakları, Trump yönetiminin, Irak ve Suriye’de bulundurulabilecek kara gücü sayısına Obama yönetimi tarafından konulan yasal sınırlamaların (caps) kaldırılacağını, bu bağlamda her iki ülkede de DEAŞ’a karşı daha fazla Amerikan askerinin bulundurulacağını belirtiyorlar.

FİİLİ DURUM YARATILIYOR

ABD Merkez Kuvvetler Komutanı General Joseph Votel’in Pentagon’a yolladığı raporlarda, Suriye’deki asker sayısının kısa vadede iki misline çıkarılmasını ve gerekirse bu sayının daha sonra takviye edilmesini istediği, karada asker bulundurmadan Amerika’nın hedeflerinin gerçekleştirilmesinin imkânsız olduğunu söylediği belirtiliyor.

Obama daha önce karada bulundurulabilecek asker sayısını Irak için 5 bin, Suriye için de 500 düzeyinde sınırlamıştı. İşte Trump bu sınırlamayı kaldırarak Suriye’de Amerikan ordusunu, PYD güçlerinin yanında DEAŞ’a karşı savaşa sokmayı planlıyor.

Kürtlerle işbirliği konusunda kesin kararını henüz vermemiş olsa da Trump’ın asker sayısının artırılmasına onay vermesi bekleniyor. Böylece Pentagon, Kürtlerle işbirliği konusunda Trump’ı da fiili bir durumla karşı karşıya bırakacak.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde