Bütün kurumlar Saray'a bağlanıyor

Bütün kurumlar Saray'a bağlanıyor

Başbakanlık'ın ihbar ve şikâyet hattı BİMER'e paralel olarak CİMER'i kuran Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın bütün kamu kurumlarını kendisine bağlayacak bir talimat verdiği ortaya çıktı.

Bütün kurumlar Saray'a bağlanıyor
16px
24px
27.06.2015 16:38
ABONE OLgoogle
Başbakanlık'ın ihbar ve şikâyet hattı BİMER'e paralel olarak CİMER'i kuran Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın bütün kamu kurumlarını kendisine bağlayacak bir talimat verdiği ortaya çıktı. Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreterliği, bakanlıklara gönderdiği yazı ile her müdürlükte Saray'ın doğrudan irtibata geçebileceği bir memur seçilmesini istemiş.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın seçimlerden önce, hayalini kurduğu başkanlık sisteminin altyapısı olabilecek adımlar attığı ortaya çıktı. Erdoğan, kamu kurumlarının il ve ilçe müdürlüklerine kadar her birimde Saray ile irtibatı sağlayacak bir memur belirlenmesi için yazı göndermiş.

Mart ayında Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreterliği'nden bakanlıklara gönderilen yazı, bakanlıklardan da merkez ve taşra teşkilatına iletilmiş. Yazıda, her kurumun bir memur seçmesi ve personel bilgileri ile e-posta adresinin Saray'a bildirilmesi isteniyor. Gerekçe olarak da ‘Cumhurbaşkanlığı'ndan gelen taleplerin hızlı ve nitelikli yönlendirilmesi' gösteriliyor. Saray, Başbakanlık'ın ihbar ve şikâyet hattı BİMER'e paralel olarak CİMER'i (Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi) kurmuştu. Bu adımlar, “Saray'da ‘paralel devlet' kuruluyor” iddiasını güçlendiriyor.

Valilikler, Cumhurbaşkanlığı'ndan gelen talimatı bütün kaymakamlık ve müdürlüklere iletti.

Recep Tayyip Erdoğan'ın cumhurbaşkanı seçilmesinin ardından kamu bürokrasisinde önemli değişiklikler yaşandı. Önce Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile Saray'da ‘gölge bakanlar' olarak ifade edilen bir yapılanmaya gidildi. Cumhurbaşkanlığı teşkilat yapısı değiştirilerek Saray bünyesinde icracı başkanlıklar oluşturuldu. Daha önce 4 olan başkanlık sayısı 13'e çıkarılmıştı.

İdari ve Mali İşler, Kurumsal İletişim, Bilişim Teknolojileri ile İnsan Kaynakları başkanlıklarına, İç Güvenlik Başkanlığı, Dış İlişkiler Başkanlığı, Ekonomi Başkanlığı, Savunma Başkanlığı, Enerji Başkanlığı, Sosyal İşler Başkanlığı, Yatırım İzleme Başkanlığı kurulmuştu. Bu başkanlıklar ile her bakanlığın görev alanlarıyla ilgilenecek yeni birimler kurularak paralel bakanlık yapılanmasına gidilmişti. Bakanlıkların yetki alanına giren konularda Saray'da alternatif birimlerin oluşturulması, hükümet kanadında rahatsızlığa yol açmış, kamuoyunda da ‘gölge kabine' tartışmaları yaşanmıştı.

SARAY ‘ROL' ÇALACAK; BİMER'E KARŞI CİMER

Saray'ın son icraatı ise Başbakanlık'a rakip bir halkla ilişkiler birimi kurmak oldu. Başbakanlık'ın vatandaşlardan gelen ihbar, şikâyet ve talepleri topladığı, çözümler ürettiği halkla ilişkiler birimi Başbakanlık İletişim Merkezi (BİMER) gibi bir merkez kurulmasına karar verildi. Edinilen bilgilere göre Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi (CİMER) adını taşıyacak birim, tıpkı BİMER gibi, bir halkla ilişkiler merkezi gibi hareket edecek. Vatandaşın sorunlarına çare arayacak. Hatta bakanlıklar da bu birimle koordineli çalışacak. Saray'dan antetli kağıtlarla gelecek talepler, bakanlıklar tarafından çözüme kavuşturulacak ve tekrar Cumhurbaşkanlığı'na çözümle ilgili bilgi verilecek.

‘PARALEL' HÜKÜMET KURULDU!

Cumhurbaşkanlığı Genel Sekre-terliği'nin yazısı, yeni bir adım daha atıldığını gösteriyor. Bu sefer kamu kurumlarının taşra teşkilatları da kapsama alınarak paralel bir yapılanma ile doğrudan Saray'a bağlı bir yapı oluşturuluyor. Genel Sekreterliğin mart ayındaki yazısına dayanarak gerekli kişilerin tespit edilmesinin haziran ayında tamamlanması isteniyor. Bu durum, Saray'ın seçim sonuçlarını dikkate almadan hükümetin alanına müdahale yaptığını gösteriyor. İlgili bakanlıklar üzerinden hükümete bağlı kamu kurumlarının merkez ve taşra teşkilatı, fiilen doğrudan Saray'a bağlanıyor.

İsa Yazar/Zaman
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde