Bütçe açığını kapatmak için ihtiyaçtan satılık fabrikalar

Bütçe açığını kapatmak için ihtiyaçtan satılık fabrikalar

Bütçe açığını kapatmak için fabrikaların satışına hız verilecek! Maliye Bakanı Ağbal, fahiş MTV ve vergi zamlarını savunurken çok daha VAHİM bir açıklama yaptı...

Bütçe açığını kapatmak için ihtiyaçtan satılık fabrikalar
16px
24px
29.09.2017 07:52
ABONE OLgoogle

Maliye Bakanı Naci Ağbal’ın açıkladığı Orta Vadeli Program’dan “kamuda kemer sıkma”, “fabrika satışı”, “varlık satışı” ve “zam” çıktı.

MTV zammı için “Ülkenin ihtiyaçlarını dikkate alarak bu düzenlemeyi yaptık” diyen Ağbal, “ihtiyaçlar dahilinde gelecek yıl daha fazla varlık satışına giderek” bütçeye girdiyi artıracaklarını söyledi.

BAZI FABRİKA SATIŞLARINA BAŞLIYORUZ

Sadece gelir vergilerinde değil, gelecek yıl özelleştirme gelirlerinde de artışa gideceklerini vurgulayan Ağbal, gelecek yıl daha fazla varlık satışına giderek bütçeye girdiyi artıracaklarını, kamuya ait atıl vaziyette duran taşınmazların değerlendirileceğini bildirdi. Ağbal, “Bazı fabrika satışlarına başlıyoruz. Özelleştirme İdaresi daha fazla varlık satışına gidecek. Bununla bütçemize gelir kaydedeceğiz” dedi.
 
Ağbal, gelecek yıl “daha fazla varlık satışı”na giderek bütçeye girdiyi artıracaklarını bildirdi. Ağbal ayrıca, gelir vergisi tarifesinin üçüncü diliminde olanların ödediği yüzde 27’lik oranın yüzde 30’a yükseltildiğini söyledi.

ÜLKENİN İHTİYACI VARDI ZAM YAPTIK

Son zamları ülkenin ihtiyaçlarını dikkate alarak hayata geçirdiklerini belirten Ağbal, “Biz düzenleme yapmasaydık MTV gelecek yıl için yüzde 15 oranında artacaktı. Biz yasal düzenleme yaptık ve yeni bir tarife ürettik. ‘Kanuni tarife budur’ dedik” diye konuştu.

Maliye Bakanı Ağbal, “Bu tarifeye göre rakamlar bunlardır. Bu rakamlarla öncekileri kıyasladığımızda bir artış çıkıyor. Bu yıl 500 lira ödeyen birisi, gelecek yıl 575 lira ödeyecekti. Şimdi vatandaşlarımıza 700 lira diyoruz. Bu herkes için farklı farklı” ifadelerini kullandı.

Yapılan zam ve düzenlemelere ilişkin soru cevaplayan Maliye Bakanı Naci Ağbal, “Ülkenin ihtiyaçlarını dikkate alarak bu düzenlemeyi yaptık. Şu anda böyle bir ihtiyaç var. Belki vatandaşımız bir miktar fazla vergi verecek. Biz kamuda çok daha dikkatli davranacağız ve harcamalarımızı çok daha aşağıya çekeceğiz” dedi. Sadece gelir vergilerinde değil, gelecek yıl özelleştirme gelirlerinde de artışa gideceklerini vurgulayan Ağbal, gelecek yıl daha fazla varlık satışına giderek bütçeye girdiyi artıracaklarını bildirdi.

Maliye Bakanı Naci Ağbal, İstanbul Finans Zirvesi (IFS 2017) sırasında gazetecilerin sorularını cevapladı. Bazı belediyelerin emlak vergisinde çok ciddi artışlar yaptığını belirten Ağbal, Maliye Bakanlığı olarak bir çalışma yaptıklarını, gelecek yıl emlak vergilerinin en fazla yüzde 50 artırılabileceğini söyledi. 2017’de bin 500 lira emlak vergisi ödeyecek bir vatandaştan, gelecek yıl aynı yer için en fazla 2 bin 250 lira talep edilebileceğini bildiren Ağbal, büyük bir yanlıştan dönülmesini sağladıklarını kaydetti.

“BU ÇOK KARMAŞIK BiR VERGiLEME SISTEMi”

Özel İletişim Vergisi’nde (ÖİV) bir indirim yapılacağına yönelik yorum üzerine Ağbal, şu anda cep telefonlarında yapılan konuşmalardan yüzde 25, sabit telefonlardan yüzde 15, data ve internetten yüzde 5 ÖİV alındığını hatırlatarak, şöyle devam etti: “Bu çok karmaşık bir vergileme sistemi. Faturaya bakıyorsunuz birbirinden farklı 3 vergi oranı... Burada sektörle de görüşmek suretiyle vergi sistemini basitleştirmek ve vatandaşımızın üzerindeki vergi yükünü hafifletmek istedik. Bunun için yüzde 25 ve yüzde 15 olan oranları yüzde 7,5’e indirdik. Vatandaşımız, artık telefon konuşmalarında veya sabit telefon görüşmelerinde daha az vergi ödeyecek” dedi.
 
YASAL DÜZENLEME OLMASA ZAM YÜZDE 15 OLURDU

Ağbal, vatandaşlardan gelen tepkileri anlayabildiklerini, bu tepkilerin hepsinin haklı olduğunu, vatandaşlarla aralarında samimi bir bağ bulunduğunu söyledi. Naci Ağbal, Motorlu Taşıtlar Vergisi’nde (MTV) yapılan yüzde 40’lık zamma ilişkin bir soru üzerine, bugün bir köşe yazarının, “Yüzde 15’ten fazla artırılamaz. Tüketici hakem heyetlerine müracaat edin” diye yazdığını hatırlattı. Düzenlemeleri yasayla yaptıklarını ifade eden Ağbal, MTV’nin her yıl enflasyon rakamı kadar otomatik olarak arttığını söyledi. Ağbal, “Biz düzenleme yapmasaydık MTV gelecek yıl için yüzde 15 oranında artacaktı. Biz yasal düzenleme yaptık ve yeni bir tarife ürettik. ‘Kanuni tarife budur’ dedik. Bu tarifeye göre rakamlar bunlardır. Bu rakamlarla öncekileri kıyasladığımızda bir artış çıkıyor. Bu yıl 500 lira ödeyen birisi, gelecek yıl 575 lira ödeyecekti. Şimdi vatandaşlarımıza 700 lira diyoruz. Bu herkes için farklı farklı.” ifadelerini kullandı.

“VATANDAŞIMIZ DAHA FAZLA VERGİ VERECEK”

Naci Ağbal, “Gelir vergisi ve kurumlar vergisinde düzenlemeler yapıldı. Bunların içerisinde finans kuruluşlarının durumu nedir?” şeklindeki soru üzerine, finans kuruluşlarına iyi haberi olmadığını söyledi. 2018-2020 döneminde ekonomik ve finansal istikrarı devam ettireceklerini, bu dönemde bütçe disiplininin çok önemli olduğunu vurgulayan Ağbal, başta savunma güvenlik harcamaları olmak üzere jeopolitik gelişmelerden kaynaklı ilave kaçınılmaz harcamalar olacağını kaydetti.

Ağbal, devamla şu görüşleri dile getirdi: “Bunları karşılamak amacıyla bir paket çalıştık. Bu paketi de dün Meclis’e sunduk. Burada gelir vergisi, kurumlar vergisi, MTV ile ilgili farklı farklı yerlerde vergi artışı yaptık. Burada vatandaşımız daha fazla vergi verecek. Devlet olarak bunları yaparken aslında kamu harcamalarında da önemli kesintilere gidiyoruz. Önümüzdeki 3 yıllık sürede kamu küçülecek, daha az harcayacak, cari harcamalarında çok daha dikkatli ve özenli olacak.”

Ağbal, vatandaşa “vergiyi öde” diyen kamunun öncelikle kendisine yönelmesi gerektiğini, bu konuda hassas olduklarını, kamunun büyümesini durdurmak bir yana kamuyu küçülteceklerini, gereksiz harcamaların ve israfın üzerine gideceklerini söyledi.

“BAZI FABRİKA SATIŞLARINA BAŞLIYORUZ”

Naci Ağbal, vergilere getirilen zamların savunma güvenliğine harcanacağına ilişkin bir yorum üzerine, “Bütün bu topladığımız ilave gelirleri sadece savunma güvenlik harcamalarına aktarıyoruz. Bu parayı toplayacağız. Savunma güvenlik projelerine aktaracağız” diye konuştu.

İlave gelir üreten düzenlemeler yaptıklarını, sadece gelir vergilerinde değil, gelecek yıl özelleştirme gelirlerinde de artışa gideceklerini vurgulayan Ağbal, gelecek yıl daha fazla varlık satışına giderek bütçeye girdiyi artıracaklarını, kamuya ait atıl vaziyette duran taşınmazların değerlendirileceğini bildirdi. Ağbal, “Bazı fabrika satışlarına başlıyoruz. Özelleştirme İdaresi daha fazla varlık satışına gidecek. Bununla bütçemize gelir kaydedeceğiz” dedi. KDV reformu konusundaki çalışmaları sürdürdüklerini ifade eden Ağbal, reel sektörü rahatlatacak bir düzenlemenin hayata geçeceğini söyledi. Ağbal, gelir vergisi tarifesinin üçüncü diliminde olan yüzde 27’lik oranın yüzde 30’a yükseltildiğine işaret etti.

Milli Gazete

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde